Google: Αλμα σχεδόν 50% στις Εκπομπές Ρύπων σε 5 χρόνια, καθώς η Χρήση AI Αυξάνεται Ραγδαία

Google: Αλμα σχεδόν 50% στις Εκπομπές Ρύπων σε 5 χρόνια, καθώς η Χρήση AI Αυξάνεται Ραγδαία
energia.gr
Παρ, 5 Ιουλίου 2024 - 10:30

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Google αυξήθηκαν κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της επέκτασης των κέντρων δεδομένων της που υποστηρίζουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αφήνοντας σε αμφιβολία τη δέσμευσή της να φτάσει στο "καθαρό μηδέν" μέχρι το 2030. Η ρύπανση της εταιρείας της Σίλικον Βάλεϊ ανήλθε σε 14,3 εκατ. τόνους ισοδύναμου άνθρακα το 2023

μια αύξηση κατά 48% από τη βάση του 2019 και μια αύξηση κατά 13% από πέρυσι, ανέφερε η Google στην ετήσια περιβαλλοντική της έκθεση την Τρίτη, όπως έχει ήδη επισημάνει το energia.gr εδώ.

Η Google δήλωσε ότι το άλμα αυτό ανέδειξε "την πρόκληση της μείωσης των εκπομπών" την ίδια στιγμή που επενδύει στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και των σχετικών εφαρμογών και υποδομών τους, παραδεχόμενη ότι "ο μελλοντικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης" είναι "πολύπλοκος και δύσκολο να προβλεφθεί", αναφέρουν οι FT.

Η επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας Κέιτ Μπραντ δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για το 2030, αλλά τόνισε τον "εξαιρετικά φιλόδοξο" χαρακτήρα του στόχου.

"Αναμένουμε ακόμη ότι οι εκπομπές μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται προτού μειωθούν προς τον στόχο μας", δήλωσε η Μπραντ.

Πρόσθεσε ότι η Google "εργάζεται πολύ σκληρά" για τη μείωση των εκπομπών της, μεταξύ άλλων με την υπογραφή συμφωνιών για καθαρή ενέργεια. Υπήρχε επίσης μια "τεράστια ευκαιρία για λύσεις για το κλίμα που επιτρέπονται από την τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε ο Μπραντ.

Πρόσθεσε ότι η Google "εργάζεται πολύ σκληρά" για τη μείωση των εκπομπών της, μεταξύ άλλων υπογράφοντας συμφωνίες για καθαρή ενέργεια. Υπήρχε επίσης μια "τεράστια ευκαιρία για λύσεις για το κλίμα που επιτρέπονται από την τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε ο Μπραντ.

Οι γίγαντες και το περιβάλλον

Καθώς οι γίγαντες της Τεχνολογίας, όπως η Google, η Amazon και η Microsoft, έχουν περιγράψει σχέδια για επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη, οι ειδικοί σε θέματα κλίματος έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργαλείων και συστημάτων έντασης ενέργειας.

Τον Μάιο, η Microsoft παραδέχθηκε ότι οι εκπομπές της αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από το 2020, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κατασκευής κέντρων δεδομένων. Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην προώθηση λύσεων για το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί στην παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας αποτελούν ήδη πρόκληση για τις εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτύξουν τη νέα τεχνολογία. Αναλυτές της Bernstein δήλωσαν τον Ιούνιο ότι η ΤΝ "θα διπλασιάσει τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ και η συνολική κατανάλωση θα μπορούσε να ξεπεράσει την τρέχουσα προσφορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια".

Στην έκθεση της Τρίτης, η Google δήλωσε ότι οι εκπομπές της για το 2023 που σχετίζονται με την ενέργεια - οι οποίες προέρχονται κυρίως από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων - αυξήθηκαν κατά 37% σε ετήσια βάση και συνολικά αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εκπομπές της αλυσίδας εφοδιασμού της Google - το μεγαλύτερο κομμάτι της, που αντιπροσωπεύει το 75 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών της - αυξήθηκαν επίσης κατά 8 τοις εκατό. Η Google δήλωσε ότι "θα συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα" ως αποτέλεσμα εν μέρει της δημιουργίας της υποδομής που απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρό μηδενισμό σε όλες τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και να λειτουργεί με ενέργεια χωρίς άνθρακα κατά τη διάρκεια κάθε ώρας κάθε ημέρας σε κάθε δίκτυο που λειτουργεί μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε στην έκθεση της Τρίτης ότι ο "τερματισμός" ορισμένων έργων καθαρής ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2023 είχε μειώσει την ποσότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις οποίες είχε πρόσβαση.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας είχε "ξεπεράσει" την ικανότητα της Google να θέσει σε λειτουργία περισσότερα έργα καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ και στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων της Google αυξήθηκε κατά 17% το 2023 και ανήλθε περίπου στο 7-10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, εκτίμησε η εταιρεία. Τα κέντρα δεδομένων της κατανάλωσαν επίσης 17% περισσότερο νερό το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε η Google.