Τέσσερις διεθνείς εταιρείες συμφώνησαν να επενδύσουν στο επόμενο έργο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Abu Dhabi National Oil Co., σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Shell, η TotalEnergies, η BP και η Mitsui, θα αποκτήσουν από ένα μερίδιο 10% στη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Ruwais, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Οι συμφωνίες μπορεί να υπογραφούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Οι εκπρόσωποι της Adnoc, της Shell και της TotalEnergies αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η BP δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό και εκπρόσωπος της Mitsui δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Επενδύοντας στο Ruwais, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες ποντάρουν στη μακροπρόθεσμη ζήτηση για φυσικό αέριο, παρόλο που πολλές χώρες σκοπεύουν να στραφούν σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί από τα απίστευτα ύψη που είχαν φθάσει πριν από δύο χρόνια, παραμένουν αυξημένες, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των νέων έργων εφοδιασμού.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν σήμερα μόλις 5,8 εκατομμύρια τόνους εξαγωγικής ικανότητας LNG, τη μικρότερη από τους παραγωγούς της περιοχής. Η μονάδα Ruwais με δυναμικότητα 9,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως θα αυξήσει τη δυναμικότητά τους στη δεύτερη μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή, πίσω μόνο από το Κατάρ.

Η Adnoc αποφάσισε να προχωρήσει με το έργο Ruwais και υπέγραψε σύμβαση ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πριν εξασφαλίσει επενδύσεις από τις τέσσερις διεθνείς εταιρείες. Τρεις από αυτές - η Mitsui, η BP και η TotalEnergies - είναι επίσης εταίροι στη μοναδική υφιστάμενη μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΑΕ που βρίσκεται στο νησί Das.