Η Hλιακή και η Aιολική Eνέργεια Ξεπερνούν το 20% της Παραγωγικής Ικανότητας των ΗΠΑ

Η Hλιακή και η Aιολική Eνέργεια Ξεπερνούν το 20% της Παραγωγικής Ικανότητας των ΗΠΑ
energia.gr
Τετ, 17 Ιουλίου 2024 - 09:55

Οι συνδυασμένες ικανότητες της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας αποτελούν πλέον περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής διαθέσιμης εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ. Μια επισκόπηση από την εκστρατεία SUN DAY των στοιχείων που μόλις δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC) των ΗΠΑ, αποκαλύπτει

ότι το μείγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει τη βιομάζα, τη γεωθερμία και την υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, είναι τώρα σχεδόν το 30% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, για ένατο συνεχόμενο μήνα, η ηλιακή ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη πηγή νέας δυναμικότητας και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή δυναμικότητας της χώρας - πίσω μόνο από το φυσικό αέριο - μέσα σε τρία χρόνια.
Στην τελευταία μηνιαία «Ενημέρωση ενεργειακών υποδομών» η FERC κατέγραψε 50 μονάδες ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 2517MW που τέθηκαν σε λειτουργία τον Μάιο μαζί με δύο μονάδες αιολικής (277MW) και δύο μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας (211MW).

Συνδυαστικά αντιπροσώπευαν το 94,23% του συνόλου της νέας παραγωγικής ικανότητας που προστέθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ το φυσικό αέριο παρείχε το υπόλοιπο των 184MW.

Για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια προσέθεσαν 10.669MW και 2095MW αντίστοιχα.

Σε συνδυασμό με τα 212MW υδροηλεκτρικής ενέργειας και τα 3MW βιομάζας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την αρχή του έτους (YTD) αντιστοιχούσαν στο 89,91% της προστιθέμενης ισχύος.

Η νέα ηλιακή ισχύς που προστέθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους ήταν υπερδιπλάσια της ηλιακής ισχύος (4.885MW) που προστέθηκε κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ενέργεια στο δίκτυο κοινής ωφέλειας έχει πλέον μετακινηθεί στην τέταρτη θέση - πίσω από το φυσικό αέριο (43,38%), τον άνθρακα (15,79%) και την αιολική ενέργεια - όσον αφορά το μερίδιό της στην παραγωγική ικανότητα, αφού πρόσφατα ξεπέρασε αυτό της πυρηνικής ενέργειας (8,05%).

Η FERC αναφέρει ότι οι καθαρές προσθήκες της ηλιακής ενέργειας μεταξύ Ιουνίου 2024 και Μαΐου 2027 ανέρχονται σε 89.852MW - ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από τις προβλεπόμενες προσθήκες για την αιολική ενέργεια (23.449MW), τον δεύτερο ταχύτερα αναπτυσσόμενο πόρο.

«Βήμα προς βήμα, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς ξεπερνά όλες τις άλλες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εκστρατείας SUN DAY Campaign Ken Bossong.

Πρόσθεσε: «Έχει πλέον προωθηθεί στην τέταρτη θέση και θα πρέπει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μέσα σε λίγα χρόνια, με την αιολική ενέργεια να μην είναι πολύ πίσω».