Η δημιουργία μιας νέας κρατικής Great British Energy έχει συμπεριληφθεί στη νομοθετική ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' επιβεβαίωσε την κίνηση αυτή, ενώ παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των Εργατικών της χώρας κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο σήμερα (17 Ιουλίου).

 

Ο μονάρχης δήλωσε στην κατάμεστη Βουλή των Λόρδων ότι «η κυβέρνησή μου αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής» και ότι οι υπουργοί «δεσμεύονται για μια μετάβαση σε καθαρή ενέργεια» που θα μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών με την πάροδο του χρόνου.
Είπε ότι ο νέος δημόσιος οργανισμός - ο οποίος είχε υψηλή θέση στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών και υποστηρίζεται από ένα νέο Εθνικό Ταμείο Πλούτου - θα έχει την έδρα του στη Σκωτία και θα «επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας».

Η ομιλία του βασιλιά περιείχε επίσης την κυβερνητική δέσμευση να «ξαναχτίσει η Βρετανία», η οποία υποστηρίζεται από την επιτάχυνση των συνδέσεων του δικτύου, την απλοποιημένη συγκατάθεση για μεγάλες υποδομές και άλλες εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του σχεδιασμού.

Προτάθηκε επίσης νομοσχέδιο για την αύξηση των εξουσιών δανεισμού και επενδύσεων του Crown Estate για δραστηριότητες όπως η εκμίσθωση του θαλάσσιου βυθού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aquaterra Energy, George Morrison, δήλωσε: «Η Aquaterra Energy είναι μια εταιρεία, η οποία έχει την ικανότητα να αναπτύσσει και να διαχειρίζεται τον θαλάσσιο βυθό: «Η επένδυση ύψους 7 δισ. λιρών στη GB Energy είναι ένα καίριο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ηγετικής θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενεργειακή μετάβαση. Με τις δεσμεύσεις του μανιφέστου των Εργατικών για τον τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030, την πρόβλεψη 1 δισ. λιρών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και 500 εκατ. λιρών για το πράσινο υδρογόνο, μπορούμε να προωθήσουμε κρίσιμους τομείς.

«Οι βιώσιμες επενδύσεις και μια καινοτόμος αλυσίδα εφοδιασμού θα είναι απαραίτητες για την υλοποίηση αυτών των έργων με τον απαιτούμενο ρυθμό, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον και ξεκλειδώνοντας τα οικονομικά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Britain Remade, Sam Richards, πρόσθεσε: «Ο μόνος τρόπος για να δούμε οικονομική ανάπτυξη είναι να καταστήσουμε σημαντικά ευκολότερη και ταχύτερη την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών, που τροφοδοτούνται από άφθονη εγχώρια καθαρή ενέργεια, την οποία η Βρετανία χρειάζεται απεγνωσμένα.

«Με το νομοσχέδιο για τον προγραμματισμό και τις υποδομές, ο Keir Starmer και η Angela Rayner μετατρέπουν την προεκλογική ρητορική σε ουσιαστική δράση, θέτοντας τα θεμέλια μιας επανάστασης στην οικοδομή κατοικιών και στις υποδομές».

Η Juliet Phillips, επικεφαλής του προγράμματος E3G για την ενεργειακή μετάβαση, απάντησε: «Η ομιλία του βασιλιά έδωσε το έναυσμα για μια νέα νομοθετική ατζέντα για την ενέργεια, τα δικαιώματα των ενοικιαστών και τις τοπικές εξουσίες - όλοι οι τομείς που θα είναι ζωτικής σημασίας για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το κλίμα και τη φτώχεια των καυσίμων. Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα νέα νομοσχέδια για να υποστηρίξει μια δίκαιη μετάβαση μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά για να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».