Masdar -TotalEnergies: Συμφωνία για πράσινο έργο παραγωγής υδρογόνου από μεθανόλη για SAF

Masdar -TotalEnergies: Συμφωνία για πράσινο έργο παραγωγής υδρογόνου από μεθανόλη για SAF
energia.gr
Δευ, 5 Αυγούστου 2024 - 09:16

Η Abu Dhabi Future Energy Company PJSC - Masdar, η μονάδα παραγωγής καθαρής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπέγραψε συμφωνία με την TotalEnergies για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της ανάπτυξης ενός εμπορικού έργου πράσινου υδρογόνου από μεθανόλη για την παραγωγή πράσινων αεροπορικών καυσίμων (SAF - Sustainable Aviation Fuel). Η εστίαση του έργου είναι να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα

σε τομείς έντασης εκπομπών που είναι δύσκολο να μειωθούν, όπως η αεροπορική και η ναυτιλιακή βιομηχανία. Το έργο θα συλλάβει και θα χρησιμοποιήσει επίσης CO2 από βιομηχανική πηγή που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη, εκτός από πράσινο υδρογόνο από ηλεκτρόλυση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την παραγωγή πράσινης μεθανόλης και SAF.

Η σημερινή συμφωνία ακολουθεί μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση που πραγματοποίησαν οι δύο εταιρείες κατά τη διάρκεια της COP28 τον Δεκέμβριο του 2023, η οποία κατέδειξε τη δυνατότητα μετατροπής της μεθανόλης σε SAF.

Η αεροπορία αποτελεί βασική εστίαση για την επιχείρηση πράσινου υδρογόνου της Masdar και τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει συνάψει μια σειρά από στρατηγικές συνεργασίες που αποσκοπούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της μεγέθυνσης του τομέα SAF.

Η γενική πολιτική των ΗΑΕ για το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο έθεσε ως εθελοντικό στόχο την παροχή του 1% των καυσίμων που προμηθεύονται οι εθνικές αεροπορικές εταιρείες στα αεροδρόμια των ΗΑΕ χρησιμοποιώντας τοπικά παραγόμενο SAF έως το 2031 και επιδιώκει την ανάπτυξη ενός εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου για το SAF, διερευνώντας πιθανές πολιτικές για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων SAF στα ΗΑΕ.

Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Άμπου Ντάμπι για το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ως μελλοντική πηγή ενέργειας, αποτελώντας σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, της βιωσιμότητας και της ενεργειακής ασφάλειας και ένα στρατηγικό βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Η πολιτική για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα συμπληρώνει την εθνική στρατηγική των ΗΑΕ για το υδρογόνο, η οποία επιδιώκει να καταστήσει τα ΗΑΕ κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2031.

Από την ίδρυσή της το 2006, η Masdar αποτελεί βασικό παράγοντα υλοποίησης του οράματος των ΗΑΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στη βιωσιμότητα και τη δράση για το κλίμα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει και συνεργάζεται σε έργα σε περισσότερες από 40 χώρες, με εντολή να αυξήσει τη δυναμικότητα του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 100GW έως το 2030 και να καταστεί κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου έως το ίδιο έτος.