Ο υφυπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας, Namho Choe, προήδρευσε σε συνέδριο με υπεράκτιες εταιρείες αιολικής ενέργειας στις 8 Αυγούστου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κορέας στη Σεούλ και ανακοίνωσε τον Οδικό Χάρτη Ανταγωνισμού Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας.

Ως συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα για την αναζωογόνηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε βιομηχανικά συγκροτήματα, το σχέδιο είναι το δεύτερο σύνολο μέτρων εφαρμογής στο πλαίσιο της στρατηγικής που ανακοινώθηκε τον Μάιο για την επέκταση της διανομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Καθώς η διανομή των εγχώριων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας προβλέπεται να φθάσει τα 18,3 GW έως το 2030, η μελλοντική κατάσταση απαιτεί ανταγωνιστικές προσφορές σε μεγάλης κλίμακας υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας.

Η κορεατική κυβέρνηση είπε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διανομή υπεράκτιων αιολικών με τρόπο που μπορεί να εξισορροπήσει τους στόχους για την επέκταση της διανομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την καλλιέργεια του βιομηχανικού οικοσυστήματος και τον ανταγωνισμό τιμών.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, ο χρόνος υποβολής προσφορών για έργα αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί από το αρχικό του παράθυρο το τέταρτο τρίμηνο στο δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους και η προκήρυξη πρόσθετου διαγωνισμού θα δημοσιευτεί στο πρώτο εάν χρειαστεί.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 έως το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Σεούλ θα ξεκινήσει υπεράκτιους διαγωνισμούς αξίας περίπου 7GW-8GW κατά τη διάρκεια της διετίας.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των προσφορών, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια διαδικασία δύο σταδίων.

Ο πρώτος γύρος θα αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά εκτός τιμής για να επιλέξει το 120%-150%  της υποβληθείσας ποσότητας προσφοράς και ο δεύτερος γύρος περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό τιμών βάσει αξιολόγησης των χαρακτηριστικών τιμής. Όταν αθροιστούν οι βαθμολογίες του πρώτου και του δεύτερου γύρου, ο πλειοδότης με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία επιλέγεται ως νικητής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τη βαθμολογία που κατανέμεται για μη τιμολογιακά κριτήρια.

Εντός του τρέχοντος έτους, θα ανοίξει μια προσφορά για πλωτά έργα μαζί με την υπάρχουσα για παραγγελίες σταθερών ανεμογεννητριών. Επιπλέον, σύμφωνα με την επανευθυγράμμιση του συστήματος προτύπων χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα προταθεί ένας στόχος για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση του ρόλου του δημόσιου τομέα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2025, η Σεούλ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δημόσια αγορά προσφορών.

Ο υφυπουργός Choe είπε ότι ο οδικός χάρτης θα βοηθήσει στην έγκαιρη παρουσίαση μιας σταθερής ποσότητας προσφοράς, επιταχύνοντας τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε εγχώριες και υπερπόντιες εταιρείες, ενώ θα δώσει ώθηση στη δημιουργία λιμανιών και πλοίων και άλλων σχετικών υποδομών.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει διαγωνισμό αιολικής ενέργειας για ανταγωνιστικές προσφορές τον Οκτώβριο, πριν από μια ενημέρωση δημοπρασίας τον Σεπτέμβριο.