Τον επόμενο μήνα αναμένεται να συσταθεί κοινή εταιρεία για την κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από την σερβική Srbijagas και η ρωσική Gazprom. Ο διευθυντής της Srbijagas, κ. Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς δήλωσε ότι η έδρα της εταιρίας θα είναι στην Ελβετία ενώ ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της λήψης των αποφάσεων στη νέα εταιρία, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο θα ελέγχεται κατά 51% από τη ρωσική πλευρά και κατά 49% από τη σερβική.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να συσταθεί κοινή εταιρεία για την κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από την σερβική Srbijagas και η ρωσική Gazprom.

Ο διευθυντής της Srbijagas, κ. Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς δήλωσε ότι η έδρα της εταιρίας θα είναι στην Ελβετία ενώ ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της λήψης των αποφάσεων στη νέα εταιρία, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο θα ελέγχεται κατά 51% από τη ρωσική πλευρά και κατά 49% από τη σερβική.

Στόχος της σερβικής πλευράς, τόνισε ο κ. Μπαγιάτοβιτς είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της, στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.

«Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS).

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί, είπε ο κ. Μπαγιάτοβιτς, είναι οι ποσότητες του φυσικού αερίου που απαιτούνται από τη σερβική αγορά.

Η Σερβία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία θα συμμετάσχει στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream (αξίας 10 δισ. ευρώ και δυναμικότητας 10 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος) του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου (και της ιταλικής ENI), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας και μέσω της Βουλγαρίας στην Ιταλία και την Αυστρία.

Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015. Η ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών υπεγράφη στις 25 Ιανουαρίου του 2008 στη Μόσχα.

Βάσει αυτής, η Gazprom απέκτησε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NIS, καταβάλλοντας τίμημα 400 εκ. ευρώ και δεσμεύτηκε για την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ. Η Gazprom ανέλαβε εξάλλου τη δέσμευση να επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία NIS ως το 2012.