Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στον νέο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδριάσεως του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στον νέο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδριάσεως του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ( Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης εξέτασαν τα στοιχεία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μελέτησαν τις προτεινόμενες λύσεις για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2012 –2014. Στο Eurogroup εξετάσθηκε η έκθεσις προόδου που συνέταξε η τρόικα για την ελληνική οικονομία και οι βασικές πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, θέματα για τα οποία μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτησις εστιάσθηκε στην εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων στην ελληνική βοήθεια, με την ΕΚΤ να θέτη αυστηρούς όρους για εθελοντική συμμετοχή και να ζητή διασφαλίσεις ότι δεν θα δημιουργηθή πιστωτικό επεισόδιο. Προς ικανοποίηση της ΕΚΤ, ειδικό κλιμάκιο τεχνοκρατών θα υποβάλη στο επόμενο Eurogroup, στις 20 Ιουνίου, έκθεση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι ενστάσεις των οίκων αξιολογήσεως.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδριάσεως ο επί κεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθή την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Σημειώνεται πως διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως το Άτυπο Eurogroup θα περιορισθή σε μια πολιτική δήλωση - διαβεβαίωση ότι η Ευρωζώνη θα πράξη ο,τιδήποτε απαιτείται για την διατήρηση της σταθερότητάς της. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.

 

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφαγκανγκ Σώυμπλε δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συμμετάσχη σε πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην νέα βοήθεια. «Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών θα είναι φυσικά μέρος του νέου προγράμματος. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν, αλλά οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν σήμερα», τόνισε προϊδεάζοντας για ό,τι ακολούθησε.

 

Στην ατζέντα του Άτυπου Ecofin που ακολούθησε βρέθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την σύσφιγξη της οικονομικής διακυβερνήσεως στην Ε.Ε. και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Αναπτύξεως.