RWE: Κλείνει Οριστικά τον Πυρηνικό Αντιδραστήρα της στην Γερμανία

Κλείνει οριστικά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της η RWE, σε συμμόρφωση προς την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, στη σκιά του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτιο. Εξάλλου, ανταγωνιστές της RWE, όπως η Vattenfall Europe, η E.ON και η EnBW έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τους παλαιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τους
energia.gr
Δευ, 20 Ιουνίου 2011 - 10:54

Κλείνει οριστικά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της η RWE, σε συμμόρφωση προς την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, στη σκιά του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτιο. Εξάλλου, ανταγωνιστές της RWE, όπως η Vattenfall Europe, η E.ON και η EnBW έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τους παλαιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τους.

Η RWE προτίμησε να συμμορφωθεί με την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ από το να διακινδυνεύσει να υποστεί πλήγμα στην εικόνα της. Εξάλλου, ο παλαιός αντιδραστήρας της RWE είχε κλείσει για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, για δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών. Αν και, θεωρητικά, η RWE θα μπορούσε να ξαναθέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα Biblis B, για τουλάχιστον ακόμη τρεις εβδομάδες, προτίμησε να συμμορφωθεί με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Τα κέρδη που έχασε από την μη εφαρμογή της παράστασης αυτής ο γερμανικός όμιλος, ανέρχονται μέχρι και σε 500.000 ευρώ την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο ετοιμάζει αλλαγή στη σχετική νομοθεσία, ώστε μέχρι τις 8 Ιουλίου να έχει κλείσει το 41% των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γερμανίας και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις να έχουν κλείσει μέχρι το έτος 2022.

Η σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία και η γενικότερη αλλαγή στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ δημιουργούν μεγάλα ζητήματα στην χάραξη της φορολογικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής της ενέργειας. Στις 6 Ιουνίου, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε επτά νέα σχετικά νομοσχέδια τα οποία, προκειμένου να τεθούν εν ισχύι, θα πρέπει να ψηφιστούν και από τα δύο σώματα της γερμανικής Bουλής, εγχείρημα το οποίο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν προμηνύεται εύκολο.