Μεθαύριο, Τετάρτη, 22 Ιουνίου, αναμένεται να εκδοθεί η κοινοτική Οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας, έναν τομέα στον οποίο η ΕΕ έχει αποτύχει ως τώρα να επιβάλει δεσμευτικούς στόχους. Ούτε, όμως, στην νέα Οδηγία προβλέπονται δεσμευτικοί στόχοι, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται η αποτυχία της, ενώ εξαιρείται αυτής ο τομέας των μεταφορών

Μεθαύριο, Τετάρτη, 22 Ιουνίου, αναμένεται να εκδοθεί η κοινοτική Οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας, έναν τομέα στον οποίο η ΕΕ έχει αποτύχει ως τώρα να επιβάλει δεσμευτικούς στόχους. Ούτε, όμως, στην νέα Οδηγία προβλέπονται δεσμευτικοί στόχοι, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται η αποτυχία της, ενώ εξαιρείται αυτής ο τομέας των μεταφορών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euobserver.com, το κείμενο της οδηγίας αναφέρεται σε «προδιαγραφές στον δημόσιο τομέα, τόσο όσον αφορά την ανακαίνιση κτιρίων όσο και αναφορικά με την εφαρμογή στάνταρς εξοικονόμησης ενέργειας στην αγορά κτιρίων». Όμως, αν και προβλέπεται ένας φόρος ανακαίνισης 3% για τα δημόσια κτίρια, αυτός περιλαμβάνει ρήτρες αυτοεξαίρεσης για κοινωνικές κατοικίες, ενώ λίγα αναφέρονται για τις ιδιωτικές κατοικίες.

Η οδηγία επιβάλλει στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον τομέα της προσφοράς ενέργειας, περιλαμβανομένων εθνικών σχεδίων που θα διασφαλίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας στην λιανική αγορά θα μειωθεί κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η οδηγία παραδέχεται πως η ΕΕ δεν μπορεί να πετύχει τους μη δεσμευτικούς όρους που έχει θέσει στον τομέα αυτό, αλλά μεταθέτει για το 2014 την αναθεώρησή τους και τη μετατροπή τους σε υποχρεωτικούς.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο που επικαλείται το euobserver, «οι τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής … αναφέρουν ότι η ΕΕ θα πετύχει τον στόχο της για 20% εξοικονόμηση ενέργεια ως το 2020 μόνο κατά το ήμισυ». Πηγές του site αναφέρουν ότι εσωτερική έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων της Επιτροπής εκτιμά πως μόνο ένας δεσμευτικός στόχος θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο αυτό, κάτι που υποστήριξε και την περασμένη Πέμπτη και η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Κόννυ Χέντεγκααρντ.

«Πιστεύω ότι υπάρχει σχέση με το γεγονός ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ και δεν νομίζω ότι είναι συμπτωματικό … το ότι δεν προβλέπεται να επιτύχουμε τον μη δεσμευτικό στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας».

Τα κράτη διστάζουν να επιβάλλουν δεσμευτικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η Κομισιόν πρόκειται να εκδώσει μία οδηγία στην οποία δεν πιστεύει και η οποία, συνεπώς, δεν πρόκειται να πετύχει.