Όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της βουλγαρικής ΝΕΚ (δηλαδή της κρατικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης) στην εφημερίδα Standard, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στον αρχικό προγραμματισμό για τη διασύνδεση μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνα με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος) με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της βουλγαρικής ΝΕΚ (δηλαδή της κρατικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης) στην εφημερίδα Standard, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στον αρχικό προγραμματισμό για τη διασύνδεση μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνα με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος) με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ≪ενεργειακό δαχτυλίδι≫ στην περιοχή Balchik-Kavarna-Shabla-General Toshevo, η ΝΕΚ ανακοίνωσε ότι η διασύνδεση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ με το δίκτυο θα είναι εφικτή μόνο την περίοδο 1 Ιουλίου 2017 – 30 Ιουνίου 2019. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα, έως τώρα τουλάχιστον, εκτιμάται ότι η σύνδεση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα είναι δυνατή από το 2016 βάσει του σχετικού 10ετούς πλάνου ανάπτυξης του δικτύου της ΝΕΚ.

Η ΝΕΚ εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν απότομες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η αύξηση 13% που ισχύει από 1η Ιουλίου τ.έ. και η οποία, σύμφωνα με τη ΝΕΚ, οφείλεται στην προνομιακή τιμή αγοράς του παραγόμενου από ανανεώσιμες πηγές ρεύματος, στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων σύνδεσης από ιδιοκτήτες αιολικών/φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεκτές, αλλά και στο κόστος αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε το κράτος να μπορεί να απορροφά την παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια.

Πάντως, οι ως άνω αποφάσεις της ΝΕΚ δεν επηρεάζουν τις μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έως 200 kw, που είναι εγκατεστημένες σε προσόψεις και στέγες κατοικιών και εργοστασίων. Επίσης, δεν αφορούν στις εγκαταστάσεις παραγωγής βιομάζας και στις μικρές μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας έως 1,5 Mw.