Απέτυχε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία να Εκτοξεύσει Δορυφόρο Τηλεπικοινωνιών της Gazprom

Απέτυχε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία να Εκτοξεύσει Δορυφόρο Τηλεπικοινωνιών της Gazprom
energia.gr
Δευ, 10 Δεκεμβρίου 2012 - 17:15
Διαστημικός δορυφόρος της Gazprom απέτυχε να φτάσει στην προβλεπόμενη τροχιά λόγω προβλήματος στον ρωσικό πύραυλο Proton-M με τον οποίο εκτοξεύτηκε. Επρόκειτο για άλλο ένα σε μία σειρά ατυχημάτων κατά το τελευταίο διάστημα για την ρωσική ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία Roscosmos, η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει την έντονη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου

Διαστημικός δορυφόρος της Gazprom απέτυχε να φτάσει στην προβλεπόμενη τροχιά λόγω προβλήματος στον ρωσικό πύραυλο Proton-M με τον οποίο εκτοξεύτηκε. Επρόκειτο για άλλο ένα σε μία σειρά ατυχημάτων κατά το τελευταίο διάστημα για την ρωσική ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία Roscosmos, η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει την έντονη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου.

Κατά το πιο πρόσφτατο περιστατικό, ο Proton-M που εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το Καζακστάν, απελευθέρωσε το δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Υamal-402 του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom πέντε λεπτά νωρίτερα από ό,τι έπρεπε.

Η Roscosmos διαβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι δεν έχασε τον έλεγχο του δορυφόρου και προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο να διορθώσει την τροχιά του, πιθανώς με την πυροδότηση των προωστήρων του.

Το πρόβλημα στην εκτόξευση εκδηλώθηκε στο στάδιο Briz-M του πυραύλου, το οποίο είχε εμπλακεί και σε μια προηγούμενη αστοχία κατά την εκτόξευση δορυφόρων στις 6 Αυγούστου -για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος απέλυσε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Εξάλλου, τον Απρίλιο του 2011, έπειτα από μια σειρά αποτυχιών, ο Βλάντιμιρ Πούτιν – τότε πρωθυπουργός της χώρας- αντικατέστησε τον επικεφαλής της Roscosmos, Ανατόλι Περμίνοφ.