Συρρικνώθηκε το 2011 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, υπό τις μυλόπετρες της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει την περιοχή. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ΑΠΕ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, λόγω των επιδοτήσεων που παρέχονται. Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα από την ετήσια έκδοση της Eurelectric, για τα στατιστικά στοιχεία του ενεργειακού τομέα και τις διαμορφούμενες τάσεις ως το 2020

Συρρικνώθηκε το 2011 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, υπό τις μυλόπετρες της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει την περιοχή. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ΑΠΕ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, λόγω των επιδοτήσεων που παρέχονται.

Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα από την ετήσια έκδοση της Eurelectric, για τα στατιστικά στοιχεία του ενεργειακού τομέα και τις διαμορφούμενες τάσεις ως το 2020. Ο μεγαλύτερος φορέας των βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συγκέντρωσε στοιχεία από τα 27 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Τουρκίας, αλλά και βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με αυτά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το 2011 κατά 1,9% σε σχέση με το 2010, φθάνοντας τις 3.073 TWh. Παρόλα αυτά, πέρυσι προστέθηκαν στα ηλεκτρικά δίκτυα 25 GW από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανεβάζοντας στο 34% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών επί της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Μετά από μια δεκαετία ανόδου και μια προσωρινή ανάκαμψη το 2010, παρά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συρρικνώθηκε το 2011, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα η Eurelectric εκτιμά ότι ο στόχος αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2020 αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος έως ασταθής.

Στην Ελλάδα η ζήτηση ηλεκτρισμού έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 2009 (58,9 TWh) και μετά από μια μικρή αύξηση το 2010 (59,2 TWh) διαμορφώθηκε στα 58,6 TWh το 2011 (-1%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 παρουσιάζει η Μάλτα (9,1%) και ακολουθούν, η Ιρλανδία (5,5%) και η Κύπρος (4,5%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση παρουσιάζει η Σλοβενία (-21,7%) και ακολουθούν, η Γαλλία (-6,8%) και η Εσθονία (-5,8%).

Παρά τα υφεσιακά φαινόμενα, οι ΑΠΕ φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, καθώς συνεχίζουν την αυξητική πορεία τους και μέσα στο 2011, φθάνοντας συνολικά στο 34% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Περίπου 25 GW, συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών, συνδέθηκαν με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τόσο το 2010 όσο και το 2011. Όμως, όπως επισημαίνει η Eurelectric, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, υπό το φως της μείωσης της ζήτησης, φαίνεται ότι έχει προκύψει ως αποτέλεσμα επιδοτήσεων και όχι ως κίνητρα της ζήτησης. Οι ΑΠΕ σταδιακά αποκτούν σημαντική παρουσία στο κέντρο των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και τόσο η εγκατεστημένη ισχύς όσο και η παραγωγή αναμένεται κατά την εκτίμηση της Eurelectric να είναι σημαντικά υψηλότερες το 2020 από ό,τι σήμερα. Έως το 2020 το 45% του συνόλου των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αντιπροσωπεύονται από ΑΠΕ, παράγοντας το 31% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο στοιχείο. Παρά το γεγονός ότι η κοινή γνώμη επικεντρώθηκε στις συνέπειες της Φουκουσίμα και την απόφαση της Γερμανίας να αποσύρει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, η εγκατεστημένη πυρηνική ισχύς σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 GW μεταξύ 2010 και 2011.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακή η πρόβλεψη της Eurelectric ότι η πυρηνική ενέργεια και οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το 2020 το 56% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Το 2011 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλή χρονιά για την υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς παρουσίασε μείωση κατά 57 TWh, ή 17%, σε σχέση με το 2010. Η μείωση αυτή αποδίδεται από την Eurelectric στις δυσμενείς υδρολογικές συνθήκες ιδίως στη Νότια Ευρώπη. Ωστόσο, η συρρίκνωση αυτή ισορροπήθηκε από την ανάπτυξη άλλων μορφών ΑΠΕ (+47 TWh ή 16%).