Αγορά Ενέργειας: Και Μετά τη Θερινή Ραστώνη ... η Ώρα των Κρίσιμων Αποφάσεων

Η αλήθεια είναι ότι δεν φημιζόμαστε για την ταχύτητα μας. Ακόμη και υπό τον πέλεκυ της τρόικας. Οι αρετές της φυλής εξαντλούνται σε άλλες χάρες. Με χαρακτηριστικά Ανατολής και όχι Δύσης. Αφήσαμε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους άπρακτα και έρχεται το Φθινόπωρο για να κλείσουν πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες της ενεργειακής αγοράς. Μεσολάβησαν και τα μπάνια του λαού, που δεν επιτρέπουν σοβαρές αποφάσεις και το γλυκό έδεσε
energia.gr
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2013 - 13:22

Η αλήθεια είναι ότι δεν φημιζόμαστε για την ταχύτητα μας. Ακόμη και υπό τον πέλεκυ της τρόικας. Οι αρετές της φυλής εξαντλούνται σε άλλες χάρες. Με χαρακτηριστικά Ανατολής και όχι Δύσης. Αφήσαμε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους άπρακτα και έρχεται το Φθινόπωρο για να κλείσουν πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες της ενεργειακής αγοράς. Μεσολάβησαν και τα μπάνια του λαού, που δεν επιτρέπουν σοβαρές αποφάσεις και το γλυκό έδεσε.

Πολλές από αυτές τις εκκρεμότητες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ενεργειακής αγοράς. Άλλες θα τις προσδιορίσουν αποφασιστικά. Σε κάθε περίπτωση η ατζέντα είναι καυτή.

Το πρώτο ζητούμενο είναι το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, ένα αίτημα η επίλυση του οποίου προκαλεί πλέον θυμηδία. Γιατί κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα έχει αποτέλεσμα. Οι ενδείξεις, μάλιστα, για τις αποφάσεις που αναμένονται δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ δεν κλήθηκαν όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Σε κάθε περίπτωση, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί για την εναπομείνασα, παραπαίουσα βιομηχανία και θα επανέλθουμε.

Σχετική με την εκκρεμότητα αυτή είναι η απόφαση της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η δεύτερη από την πρώτη. Η απόφαση αναμένεται για τον Οκτώβριο και εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμη για την τιμολόγηση όλης της υψηλής τάσης.

Την 1η Οκτωβρίου, εξάλλου, θα ανοίξουν οι προσφορές για την πρώτη φάση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα κυλήσει ομαλά η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί το έργο, που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασύνδεση τεσσάρων μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η σύνδεση, αρκεί να θυμίσουμε τον τραγέλαφο που

σημειώθηκε στη μέση της υψηλής τουριστικής σαιζόν στη Σαντορίνη, με τις απανωτές διακοπές ρεύματος.

Από τη ΡΑΕ εκκρεμεί, επίσης, το δεύτερο πακέτο για την αναδιοργάνωση της αγοράς. Το πρώτο καθυστέρησε αρκετά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με αυτό.

Για τον Οκτώβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετατέθηκε και η έναρξη λειτουργίας από το ΛΑΓΗΕ του νέου μηχανισμού εκκαθάρισης του ημερήσιων συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το γιατί περιγράφεται σε ρεπορτάζ σημερινό σε διπλανή στήλη.

Δύο ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες είναι η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, καθώς και η πώληση της Λάρκο. Οι δύο αυτές υποθέσεις ενδεχομένως να μην κλείσουν ως τα τέλη του έτους, αλλά να πάρουν παράταση, ειδικά της Λάρκο και για τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, εκκρεμεί και η υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο, ενώ για τα τέλη του έτους αναμένονται και τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Πολλά, λοιπόν, και ιδιαίτερα σημαντικά τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί άμεσα το ΥΠΕΚΑ. Ας φροντίσει να δοθούν λύσεις προτού φθάσει η ώρα να αγοράσουμε πετρέλαιο. Και ο νοών νοήτω.