Ζητείται Επειγόντως Success Story στην Ενέργεια

Ζητείται επειγόντως success story στον τομέα της ενέργειας. Χωρίς ενστάσεις και μικρά γράμματα. Η αγορά έχει «καθίσει» επικίνδυνα, τίποτε δεν φαίνεται να κινείται αποφασιστικά, οι επενδυτές εμφανίζονται απογοητευμένοι έως εγκλωβισμένοι, οι κρίσιμες αποφάσεις «ζυμώνονται» ακόμη και το κλίμα βαραίνει
energia.gr
Τετ, 11 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:06

Ζητείται επειγόντως success story στον τομέα της ενέργειας. Χωρίς ενστάσεις και μικρά γράμματα. Η αγορά έχει «καθίσει» επικίνδυνα, τίποτε δεν φαίνεται να κινείται αποφασιστικά, οι επενδυτές εμφανίζονται απογοητευμένοι έως εγκλωβισμένοι, οι κρίσιμες αποφάσεις «ζυμώνονται» ακόμη και το κλίμα βαραίνει.

Η εικόνα που περιγράφεται δεν εμπεριέχει ίχνος υπερβολής. Με όποιον κι αν μιλήσεις αυτόν τον καιρό στην ενεργειακή αγορά εμφανίζεται τουλάχιστον αποκαρδιωμένος. Η αναζήτηση μιας έστω αισιόδοξης χαραμάδας μοιάζει βελόνα στην άχυρα. «Περιμένουμε», είναι η συνήθης απάντηση στην τετριμμένη ερώτηση «Κανένα νέο;». Ο επιθετικός προσδιορισμός «Καλό», προφανώς περιττεύει.

Όλοι οι παίκτες της αγοράς το μόνον που έχουν να επιδείξουν είναι μια συντηρητική πολιτική, έτσι για να φαίνεται ότι παραμένουν στο παιχνίδι. Κάποιοι αργά αλλά σταθερά ετοιμάζουν την έξοδο τους, αν δεν την έχουν πραγματοποιήσει κιόλας. Όσοι βέβαια έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Γιατί υπάρχει και μια κατηγορία άλλων επενδυτών που δεν βρίσκουν πωλητές για να αναχωρήσουν από την ελληνική αγορά. Οι περισσότεροι φροντίζουν να περιστείλουν τις λειτουργικές δαπάνες τους, μέσω της μείωσης του προσωπικού τους. Αδιέξοδο.

Ακόμη κι αυτή η πώληση του ΔΕΣΦΑ μέχρι να ολοκληρωθεί θα χρειασθεί χρόνος. Έως ότου εξασφαλισθεί το τελικό πράσινο φως από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, που θα περάσουν από κόσκινο τη μεταβίβαση του 66% του Διαχειριστή, ούτε σεντ δεν θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία. Για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων δεν μιλάμε. Αυτό κι αν έχει χρόνο μπροστά του.

Αν συνυπολογίσει κανείς την κακή ψυχολογία των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία τους, αντιλαμβάνεται κανείς τι μπορεί να περιμένει σε επίπεδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Και όπου φτώχεια, η γκρίνια περισσεύει. Άλλωστε, το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτός ο χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος όλων.

Με αυτά τα δεδομένα τι πολιτική να χαράξεις και πώς να λάβεις ανακουφιστικά μέτρα για κατηγορίες ενεργειακών παικτών, αφού το ταμείο είναι μείον;

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στη χώρα μας, εκτός συνόρων γίνονται μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί που φαίνεται ότι μας παρακάμπτουν. Ποιος διεθνής επενδυτής, σοβαρός και με δυνατότητα να βάλει άμεσα κεφάλαια, θα έρθει; Όσο για τα περιβόητα αραβικά κεφάλαια, να είχαμε να λέγαμε. Ας ρωτήσουν επιχειρηματίες της αγοράς που ξέρουν καλύτερα. Το μόνον που κάνουν είναι παζάρια, άλλωστε τα γνωρίζουν πολύ καλά, κοιτούν να ρίξουν τις τιμές στο ναδίρ και στο τέλος μπορεί και να φύγουν άπρακτοι.

Γι αυτό θα το ξαναπούμε. Ζητείται επειγόντως μια καλή είδηση για την ελληνική ενεργειακή αγορά. Που θα την κινητοποιήσει και θα τη βγάλει από το τέλμα της. Ζητείται, δηλαδή, ένα θαύμα. Το ξέρουμε. Ζητάμε πολλά.