Ρεαλιστική Λύση

Με τη ρευστότητα να αποτελεί «σπάνιο είδος», τα εισοδήματα να μειώνονται εδώ και τέσσερα χρόνια με δραματικούς ρυθμούς, συνεπακόλουθα και οι πωλήσεις να συρρικνώνονται δραματικά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα, για τα νεοελληνικά δεδομένα, ύψη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τρόικα, το 29,2% των επιχειρηματικών δανείων και το 24% των στεγαστικών χαρακτηρίζονται ήδη ως «κόκκινα», όπως και το περίπου 44% των καταναλωτικών, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί ήδη με πρωτοβουλία των τραπεζών
energia.gr
Δευ, 11 Νοεμβρίου 2013 - 08:50

Με τη ρευστότητα να αποτελεί «σπάνιο είδος», τα εισοδήματα να μειώνονται εδώ και τέσσερα χρόνια με δραματικούς ρυθμούς, συνεπακόλουθα και οι πωλήσεις να συρρικνώνονται δραματικά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα, για τα νεοελληνικά δεδομένα, ύψη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τρόικα, το 29,2% των επιχειρηματικών δανείων και το 24% των στεγαστικών χαρακτηρίζονται ήδη ως «κόκκινα», όπως και το περίπου 44% των καταναλωτικών, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί ήδη με πρωτοβουλία των τραπεζών.

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ασφυκτιούν, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί από νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, που θα έδιναν διέξοδο μέσω της κάλυψης επενδυτικών σχεδίων.

Είναι προφανές ότι χωρίς αποφασιστική λύση σ' αυτό το μείζον πρόβλημα, δεν μπορεί να υπάρξει αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, τα νοικοκυριά «λυγίζουν» και εξαφανίζονται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αυτά που κινούσαν την ιδιωτική κατανάλωση.

Με την κτηματαγορά να έχει καταρρεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά, οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αποτελούν λύση ούτε για τις τράπεζες, ούτε φυσικά για τους δανειολήπτες. Αντίθετα, θα προκαλέσουν οικονομικούς και κοινωνικούς τριγμούς.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Η», με πρωτοβουλία των ίδιων των ελληνικών τραπεζών εκπονείται σχέδιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή μιας «μίνι σεισάχθειας»!

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» έλεγε ο Δημοσθένης στους Αθηναίους. Τώρα οι Έλληνες τραπεζίτες ετοιμάζονται να το παρουσιάσουν στην τρόικα, καθώς το σχέδιο για ρύθμιση-ανάσα στα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών πρέπει να έχει την έγκρισή της.

Φυσικά το σχέδιο δεν προβλέπει? «κούρεμα» και χάρισμα ανεξαιρέτως όλων των δανείων. Οριζόντια μέτρα δεν θα υπάρξουν. Στόχος είναι να ρυθμιστούν τα δάνεια επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, που έχουν «story» και προοπτικές, ώστε απαλλαγμένες από τον δανειακό βρόχο να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν ιδιώτες και επιχειρήσεις-κακοπληρωτές, οι οποίες έχουν μεν «αποθέματα»-καταθέσεις, αλλά? αποφεύγουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το σχέδιο, εφόσον εγκριθεί από την τρόικα, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο βήμα για την εξομάλυνση της αγοράς. Θα διευκολυνθεί η ροή της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα θα μειωθεί σημαντικά η πίεση που ασκείται από τα δάνεια σε καθυστέρηση στο τραπεζικό σύστημα.

Και είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν αγνοείται η πραγματικότητα...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09-10/11/2013)