Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του για τις αρνητικές παρενέργειες των αυξομειώσεων της ισοτιμίας του δολαρίου, για να πάρει την απάντηση «το δολάριο είναι το εθνικό νόμισμά μας και το προβλημά σας!» (The dollar is our currency and your problem)

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του για τις αρνητικές παρενέργειες των αυξομειώσεων της ισοτιμίας του δολαρίου, για να πάρει την απάντηση «το δολάριο είναι το εθνικό νόμισμά μας και το προβλημά σας!» (The dollar is our currency and your problem).

Σήμερα οι ΗΠΑ αξιοποιούν στο έπακρο τη μακροβιότητα του δολαρίου ως πρώτου νομίσματος διεθνούς αναφοράς και μπορούν ανά πάσα στιγμή είτε με πολυμερείς είτε με μονομερείς εθνικές κυρώσεις και δικαστικές αποφάσεις να οδηγήσουν την όποια αντίπαλη πλευρά σε αδιέξοδο.

Οταν αναγγέλθηκαν οι πρώτες συμβολικές κυρώσεις τον περασμένο Μάρτιο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, έσπασαν πολλά ειρωνικά χαμόγελα στη Μόσχα από τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου που έμαθαν ότι δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ.

Σήμερα τα χαμογέλα έχουν παγώσει, οι τράπεζες και οι εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον κλυδωνίζονται, με τον Πούτιν να βρίσκεται σε φάση αναδίπλωσης στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να την κάνουν όσο πιο ταπεινωτική γίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Από το Κρεμλίνο, η σιδηρά πυγμή των ΗΠΑ έπεσε στον γαλλικό τραπεζικό όμιλο BNP-Paribas, ο οποίος προχθες ανακοίνωσε ότοι αποδέχθηκε να πληρώσει στις αμερικανικές αρχές το θηριώδες πρόστιμο των 6,5 δισ. ευρώ, επειδή μέσω μιας θυγατρικής του εταιρείας στην Ελβετία ανεμείχθη σε διαπραγμάτευση πώλησης πτρελαίου από τρεις χώρες που είχαν τιμωρηθεί με εμπάργκο από την Ουάσιγκτον, το Ιράν, το Σουδάν και την Κούβα! Διαπραγμάτευση εκτός ΗΠΑ από εταιρεία που δεν είναι αμερικανικών συμφερόντων τιμωρείται από αμερικανική αρχή μόνο και μόνο με την επίκληση του επιχειρήματος ότι η συναλλαγή έγινε σε δολάρια!

Εξυπακούεται ότι ο βαρύς πέλεκυς που έπεσε στην BNP-Paribas είναι ένα μήνυμα προς όποιον συναλλάσσεται με το Κρεμλίνο: ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε δυναμική συνολικής συμφιλίωσης, ενώ η απομονωμένη Κούβα και το ευρισκόμενο στο περιθώριο Σουδάν δεν αξίζουν καν τα έξοδα της διαδικασίας για επιβολή κυρώσεων.

Στην πρώτη σοβαρή κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη σύγκρουση για τον έλεγχο της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ έκαναν μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος τσαλακώνοντας την έπαρση του Πούτιν και για όποιον δεν κατάλαβε επαναλαμβάνουν το μήνυμα με έξοδα της BNP-Paribas: Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που όχι μόνον δεν χάνει την εθνική της κυυριαρχία στη χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση, αλλά την ελέγχει απολύτως, βλέπει κάθε συναλλαγή που την ενδιαφέρει κάθε στιγμή, όπως οι θερμικές κάμερες βλέπουν τους κρυμμένους πίσω από τους θάμνους Ταλιμπάν.

Οπως και κάθε μονομερής υπεροχή, η αμερικανική παντοδυναμία έχει και αυτή ημερομηνία λήξης, μόνον που ο τερματικός της σταθμός δεν διακρίνεται ακόμη στο βάθος του ορίζοντα.

Τηρουμένων των αναλογιών η Ουάσιγκτον έχει σήμερα στον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως την ίδια παντοδυναμία που είχε στο διάστημα 1945-49 όταν είχε το μονοπώλιο της ατομικής βόμβας από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, μέχρι τη δοκιμή της πρώτης σοβιετικής ατομικής βόμβας.

Ο Πούτιν όταν σχεδίαζε την αντεπίθεσή του στην Ουκρανία, προφανώς υποτίμησε τον βαθμό έκθεσης της οικονομίας της Ρωσίας σε έξυπνες και μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και την ικανότητα του Λευκού Οίκου να χειραγωγεί για λόγους εθνικού συμφέροντος τις επιλογές μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και να απειλεί ευθέως όποιον εταίρο του στην Ευρώπη και αλλού αποφάσιζε να συνεχίσει τις συναλλαγές του με τη Μόσχα, παραβλέποντας τις κατευθύνσεις που υπαγορεύει η Ουάσιγκτον.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04/07/2014)