Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε άλλο ένα γεγονός που αύξησε την ανησυχία των παρατηρούντων. Το Ισλαμικό Κράτος επετέθη στο Λίβανο και κατέλαβε μια πόλη. Έτσι το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται πλέον στη Συρία ,στο Ιράκ ,στο Λίβανο ,και έπεται συνέχεια.
Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε άλλο ένα γεγονός που αύξησε την ανησυχία των παρατηρούντων. Το Ισλαμικό Κράτος επετέθη στο Λίβανο και κατέλαβε μια πόλη. Έτσι το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται πλέον στη Συρία ,στο Ιράκ ,στο Λίβανο ,και έπεται συνέχεια.

 

 

Στις 4 Αυγούστου , οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επετέθησαν και κατέλαβαν την πόλη Ααρσάλ στο Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η κατάληψη της πόλης όπου έχουν καταφύγει και 120.000 Σύροι πρόσφυγες θέτει σειρά ερωτηματικών.

Φαίνεται πως έγινε σε συνεργασία με μονάδες της "αντίπαλης" ομάδος Αλ-Νουσρά ,παρακλάδι της Αλ-Κάϊντα, η οποία όμως είναι της εγκρίσεως των ΗΠΑ και εκπαιδεύτηκε από και με φροντίδα των ΗΠΑ στην Ιορδανία. Φαίνεται ότι μονάδες της Αλ-Νουσρά προχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος (;!). Επίσης προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος περί τους 3,000 ελεύθεροι Τζιχαντιστές που ευρίσκοντο στην περιοχή.

 

 

Τι έκαναν αυτοί πριν; Ποιος τους πήγε εκεί; Ποιος τους τάιζε; Ποιος τους εφοδίαζε; Ποιος τους πλήρωνε; Είναι αναπάντητα ερωτήματα.

Η κατάληψη της Ααρσάλ έγινε δίπλα στην περιοχή της Σιϊτικής Χεζμπολά, ορκισμένου εχθρού του Ισλαμικού Κράτους και κοντά στην ακρογωνιαία γι ' αυτήν περιοχή της Κοιλάδας της Μπέκαα.

Ο Λιβανικός Στρατός φαίνεται ότι έχει εντολή, με την συναίνεση Σιϊτών, Σουνιτών και χριστιανών που κυβερνούν τον Λίβανο, για ανακατάληψη της πόλης. Σημειώνεται ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου είναι ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες.

Ανοίγει λοιπόν μια νέα εστία Ισλαμικού Κράτους σε μια ακόμη Χώρα. Ανεξάρτητα από το οποίο αποτέλεσμα και μόνο ότι το Ισλαμικό Κράτος δρα στο Λίβανο δίπλα στον ορκισμένο του εχθρό, την Χεζμπολά, δημιουργεί ερωτήματα αλλά και συμπεράσματα για το ποιος είναι από πίσω.

Όμως η δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους δεν σταματά εκεί. Αφού έχει υπό τον έλεγχο του σημαντικό μέρος της Συρίας, το ένα τρίτο περίπου του Ιράκ και έχει φτάσει στα σύνορα της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, συγκρούεται τώρα και με τους Κούρδους προσπαθώντας να επεκτείνει τα σύνορα του και εκεί, καταλαμβάνοντας ήδη τρεις πόλεις. Καταλαμβάνει επίσης το μεγάλο φράγμα του Τίγρη, απειλώντας με λειψυδρία τη Βαγδάτη και καταλαμβάνει και πετρελαιοπηγές.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι επιτίθεται στην Βαγδάτη, την πρωτεύουσα σύμβολο του Χαλιφάτου, εγκαθιστώμενο στις Δυτικές Σουνιτικές συνοικίες της, αλλά επίσης επιτίθεται και από το Νότο κοντά στις ιερές Σιϊτικές πόλεις Ναζί και Κέρμπαλα τις οποίες απειλεί να αποκόψει από την Βαγδάτη, καταλαμβάνοντας την κυρία οδική αρτηρία.

Χρησιμοποίησαν σήραγγες οι οποίες είχαν ανοιχθεί την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν για να κρύψουν όπλα από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ .

Μεταφέροντας έτσι μαχητές και εφόδια κατέλαβαν την πόλη Ζουφρ Αλ-Σακάρ, 60 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Η περιοχή είναι στον κεντρικό Ευφράτη πολύ πυκνόφυτη με μεγάλο αρδευτικό δίκτυο και μαζί με τις σήραγγες είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι Τζιχαντιστές από ελικοπτέρου και να κινηθούν ταχέως μονάδες για να τους χτυπήσουν. Ετοιμάζονται τώρα να καταλάβουν την Γιουσουφία με 400 μαχητές και αρκετούς πράκτορες που έχουν ήδη κρυφτεί μέσα στην πόλη που απέχει μόλις 20 χλμ. νότια από τη Βαγδάτη.

Με την προέλαση των Τζιχαντιστών από Βορρά στη Σαμάρα 100 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, από το νότο όπως αναφέραμε, και με τις Δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης ήδη γεμάτες από φιλικούς προς το Ισλαμικό Κράτος Σουνίτες που υποθάλπουν τους Τζιχαντιστές, η αμφισβήτηση της Σιϊτικής κυριαρχίας θα γίνει. Η 90% Σιϊτική Βαγδάτη δεν είναι εύκολο να πέσει. Όμως μια πόλη που θρηνεί κάθε μέρα δεκάδες θύματα από επιθέσεις αυτοκτονίας, δεν είναι μια λειτουργική πρωτεύουσα διεξαγωγής εμφυλίου πολέμου.

Αφήνοντας όμως τα Στρατιωτικά γεγονότα, είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε τα εξής:

Στο Ιράκ, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ιράκ, εκτιμούν ότι δρουν περί τους 3,000 Τζιχαντιστές και μπορεί να προσχωρήσουν έως 20,000 φανατισμένοι νέοι.

Στο Ιράκ λοιπόν δρα μια έμπειρη ταξιαρχία και έως μια μεγάλη μεραρχία νεοσυλλέκτων. Αποτελεί "θαύμα" το πως τέτοιες δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν το μισό Ιράκ, να αποσπούν πόλεις από τους 200,000 εμπειροπόλεμους Κούρδους Πεσμεργκά, να εξευτελίζουν τον Ιρακινό Στρατό που εκπαίδευαν επί πενταετία οι ΗΠΑ δαπανώντας πολλά δις δολάρια, να έχουν καταλάβει μια περιοχή διπλάσια σε εμβαδό από την Ελλάδα και να απειλούν την Βαγδάτη.

Ποιοι μεγαλοφυείς Τζιχαντιστές Στρατηγοί ,εκπαιδευμένοι απο ποιους ,σχεδιάζουν σαν να είχαν δορυφορική απεικόνιση, πληροφόρηση και επιμελητεία Δυτικών Υπηρεσιών, που ακριβώς θα χτυπήσουν και πως, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις αδυναμίες των αντιπάλων των; Πως επιτυγχάνονται τέτοια κατορθώματα που δεν τα έχουν καταφέρει ούτε Ισραηλινοί στον πόλεμο των 6 ημερών ή οι Αμερικάνοι, όταν για να καταληφθεί το Ιράκ, χρειάσθηκε όλη η τεράστια ισχύς των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους;

Συνεχίζοντας μαθαίνουμε ότι στην Συρία δρουν περί τους 10,000 Τζιχαντιστές. Όσο λαμπρά εξοπλισμένοι και αν είναι, και είναι, όσο λαμπρά υποστηριγμένοι με δυτικού τύπου logistics και πληροφορίες, όσο γενναίοι και να είναι, πως δυο-τρεις μεραρχίες έχουν καταλάβει τρεις χώρες και επεκτείνονται;

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την εκτιμώμενη έκταση του Ισλαμικού Κράτους όπως το ίδιο σχεδιάζει και υλοποιεί και σε αυτόν πρέπει τώρα να προσθέσουμε και μέρος του Λιβάνου

Σε μια έκταση μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων θα κυριαρχήσουν με τρεις μεραρχίες;

Ποια είναι η "μαγική" δύναμη που το κάνει εφικτό; Το Κράτος που επιβάλει τη Σαρία από κλοπές χεριών εκτελέσεις αλλοθρήσκων, καταστροφές μνημείων, μπούργα και κλειτορειδοεκτομή και θα κατισχύει με αυτές τις δυνάμεις;

Γιατι τωρα αποσπά τον τίτλο του Χαλιφατου απο τους Σαουδάραβες που το χρηματοδότησαν;

Γιατι τωρα το βομβαρδίζουν αυτοί που το δημιούργησαν;

Τι θα γίνει αν καταρρεύσει;

Αυτά είναι τα ερωτήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί και να απαντήσει η Ευρώπη. Ένα τέτοιο Κράτος, με την πρώτη εμπλοκή, πρόκειται να στείλει τρομοκρατικά κύματα επιθέσεων στην Ευρώπη, οι μνήμες είναι πρόσφατες.

Πέραν τούτου έχει ήδη δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων οι οποίοι θα προστεθούν στα δεκάδες εκατομμύρια Βορειοαφρικανών που βλέπουν την Ευρώπη σαν μόνη ελπίδα επιβίωσης. θα δημιουργήσουν επίσης μια άνοδο της τιμής του πετρελαίου που δύσκολα θα αντέξει η χειμαζόμενη Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Μήπως αυτά είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολίτικη αντί να εστιάζεται στις Κυρώσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία;