Οι τιμές του γάλακτος επαναφέρουν, κατά περιόδους και κατ’αποκλειστικότητα, στο προσκήνιο τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τον ΟΟΣΑ. Όπως συνήθως, ένα μείζον ζήτημα, εν προκειμένω η σημασία του Διεθνούς αυτού Οργανισμού για τα ελληνικά και τα παγκόσμια διακυβεύματα, έχει περιοριστεί στις διαστάσεις της ελλαδικής ομφαλοσκόπησης

Οι τιμές του γάλακτος επαναφέρουν, κατά περιόδους και κατ’αποκλειστικότητα, στο προσκήνιο τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τον ΟΟΣΑ. Όπως συνήθως, ένα μείζον ζήτημα, εν προκειμένω η σημασία του Διεθνούς αυτού Οργανισμού για τα ελληνικά και τα παγκόσμια διακυβεύματα, έχει περιοριστεί στις διαστάσεις της ελλαδικής ομφαλοσκόπησης.

Όμως, καθώς διευρύνεται η κριτική ως προς την οικονομική πολιτική την οποία επέβαλε η Τρόικα, ο ΟΟΣΑ θα καλείται όλο και περισσότερο να αποφαίνεται για τα θέματά μας. Με την συσσωρευμένη γνώση και την πολυσχιδή εμπειρία της Γραμματείας και των Επιτροπών του, ο Οργανισμός έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει ένα διαιτητικό ρόλο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Μπορεί να προστατεύσει την χώρα μας από τον εαυτό της, επισημαίνοντας πού αποκλίνει από την ορθολογική πορεία· ταυτοχρόνως, μπορεί να διατυπώνει έναν αξιόπιστο αντίλογο στις έξωθεν πιέσεις και υπερβολές. Όσοι επέκριναν τον ΟΟΣΑ για την «εργαλειοθήκη» όχι μόνον αγνόησαν, εσκεμμένα ή μη, τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή, αλλά και την συνεχή πείσμονα υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο ΟΟΣΑ ούτε είναι ούτε λειτουργεί ως εκπρόσωπος του «νεοφιλελευθερισμού» και της άκρατης Παγκοσμιοποίησης. Οι καταβολές του, το μεταπολεμικό σχέδιο Marshall, έχουν ενσταλάξει μια ισχυρή δόση κεϋνσιανισμού· εξάλλου, ως κατά βάση διακρατική ένωση, δεν νοείται να υπερασπίζεται την αποδυνάμωση του Κράτους. Αντιθέτως, έχει ενδιαφερθεί για όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του κυβερνητικού έργου- με εξαίρεση την Άμυνα.

Εξ αρχής ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει, ασφαλώς, το άνοιγμα των αγορών και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Επισημαίνει, όμως, με τρόπο σαφή τις άγριες εκφράσεις της Παγκοσμιοποίησης και αγωνίζεται εμπράκτως να τις καταπολεμήσει. Έχει, επί παραδείγματι, διαμορφώσει κανόνες για την δράση των πολυεθνικών και έχει συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων.

Ο Οργανισμός ξεκίνησε ως κατ’εξοχήν οικονομικός φορέας· η γνώμη του για τα μακρο-οικονομικά θέματα συνιστά πάντα την βασική διεθνή αναφορά, παρά την παρουσία ανταγωνιστικών φορέων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει, όμως, διευρύνει εντυπωσιακά τα ενδιαφέροντά του. Ασχολείται πλέον με όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης: εκπαίδευση, πολεοδομία και χωροταξία, περιβάλλον, δικαιοσύνη, διακυβέρνηση, ενέργεια, μεταφορές. Ο ΟΟΣΑ κινητοποιεί, έτσι, μια πληθώρα από επιστημονικές ειδικότητες. Έχει παύσει, δηλαδή, προ πολλού να αποτελεί μονοπώλιο της οικονομικής επιστήμης. Μπορεί, επομένως, να συνδράμει ενεργά την συνολική μεταρρύθμιση του πάσχοντος κυβερνητικού μας μηχανισμού.

Η Ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια νέα άγνωστη εποχή, για την οποία ούτε η κοινή γνώμη ούτε οι πολιτικοί είναι προετοιμασμένοι. Εγείρονται νέα παγκόσμια προβλήματα, όπως το περιβάλλον ή η τρομοκρατία. Επίσης, καθώς οι γεωπολιτικές δομές μετατρέπονται σε πολυπολικές, άρα χαοτικές, τα παλαιά εκ κληρονομίας προβλήματα, όπως το μεσανατολικό, επιδεινώνονται. Τα κράτη καθίστανται δυσκυβέρνητα. Η κλασική δημοκρατία είναι σε κρίση, όπως γίνεται αντιληπτό από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης ανά τον κόσμο σε πρόσωπα και θεσμούς.

Mολονότι δεν ασχολείται με το σύνολο των νέων διακυβευμάτων, ο ΟΟΣΑ καλύπτει ήδη ένα μεγάλο μέρος από όσα μας απασχολούν και μας προβληματίζουν, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η συναρτώμενη ενεργειακή διαχείριση. Επεκτείνει συνεχώς την οπτική του. Μια δομή ιδιότυπη, σύνθεση και συμβιβασμός ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα, καθιστά τον Οργανισμό ένα παγκόσμιο, συλλογικό νου, όπου προετοιμάζονται αποφάσεις μείζονος σημασίας.

Αντί να συνειδητοποιηθεί αυτή η πολυδιάστατη βοήθεια, αντί να αναγνωριστεί η δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά, ως ένα από τα 34 μέλη, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, η σημασία του ΟΟΣΑ συρρικώνεται στις διαστάσεις της ελλαδικής μιζέριας. Τα Μέσα Ενημέρωσης δημοσιοποιούν, βέβαια, τα οικονομετρικά στοιχεία τα οποία συστηματικά παρουσιάζει η Γραμματεία του Οργανισμού. Είτε αγνοούν είτε αποφεύγουν, όμως, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τον ευρύτερο ρόλο του ΟΟΣΑ ο οποίος, υπό μία πεφωτισμένη ηγεσία, αναδεικνύεται σε βασικό πόρο της Ανθρωπότητας, σε αυτήν την επικίνδυνη καμπή της Ιστορίας.

* Ο κ. Γ. Σ. Πρεβελάκης είναι Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")