Τα «Κραχ» σε Χ.Α. και Σαγκάη Έριξαν τις Αγορές - Άλμα 3% για τον Χρυσό - Μικρά Κέρδη για το Πετρέλαιο

Τα «Κραχ» σε Χ.Α. και Σαγκάη Έριξαν τις Αγορές - Άλμα 3% για τον Χρυσό - Μικρά Κέρδη για το Πετρέλαιο
του Χάρη Σαββίδη
Τετ, 10 Δεκεμβρίου 2014 - 17:22
Ασιατικός «ιός» έπληξε χθες τις αγορές, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια. Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Ασιατικός «ιός» έπληξε χθες τις αγορές, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια. Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που κρίθηκε ότι παραπέμπουν σε επίσπευση της κυβερνητικής αλλαγής. 

Μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο χρυσός, ενώ άνοδο για πρώτη φορά μετά από έξι συνεδριάσεις κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου. Οι πτωτικές πιέσεις ξεκίνησαν από το χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου ο Σύνθετος Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 8% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο -5,43%. Μόλις προχθές ο δείκτης «φλέρταρε» με τις 3.100 μονάδες για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, αλλά χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση της τελευταίας πενταετίας.

Οι αναλυτές απέδωσαν το εύρος των πτωτικών πιέσεων στη διάθεση των μικροεπενδυτών να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη της προηγούμενης περιόδου (μόλις προ εξαμήνου ο δείκτης βρισκόταν στις 2.000 μονάδες). Ως πηγή των πιέσεων εντόπιζαν τη διαφαινόμενη αναθεώρηση του κυβερνητικού στόχου για την ανάπτυξη στο 7% το 2015.

Από το 2006 μέχρι το 2012 ο στόχος ήταν στο 8% και την τελευταία διετία μειώθηκε στο 7,5%, αλλά όλα δείχνουν ότι φέτος δεν θα επιτευχθεί, για πρώτη φορά μετά το 1999. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα συνοδευτούν με σχέδια επιτάχυνσης διαρθρωτικών αλλαγών. Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των περιφερειακών αρχών, που την τελευταία εικοσαετία απαγορεύεται να εκδίδουν ομόλογα και έχουν στραφεί σε ειδικά χρηματοοικονομικά «οχήματα».

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διαλύσει αυτό το σκιώδες σύστημα χρηματοδότησης και γι' αυτό ουσιαστικά απαγόρευσε τη χρηματοδότηση μέσω «οχημάτων» χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, επηρεάζοντας χρέος περί τα 470 δισ. γιουάν (άνω των 60 δισ. ευρώ). Αρκετοί επενδυτές χρειάστηκε να κλείσουν εσπευσμένα θέσεις, πυροδοτώντας το κύμα πωλήσεων στη Σαγκάη αλλά και ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο γιουάν, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του εξαμήνου έναντι του δολαρίου.

Πετρέλαιο

Το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις και έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να βρίσκεται μέχρι και το 1,245 δολ. χθες το απόγευμα, από 1,225 δολ. το απόγευμα της Δευτέρας. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί χθες ακόμα και κάτω από τα 118 γεν, ενώ τη Δευτέρα είχε βρεθεί σε υψηλά επταετίας (121,86 γεν). Η πτώση του δολαρίου επέδρασε θετικά στην αγορά εμπορευμάτων, επιτρέποντας ακόμα και στην τιμή του πετρελαίου να ανακάμψει, αν και αρχικά βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα και προς τα 65 δολ./βαρέλι. Αργά το απόγευμα η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε στα 66,5 δολ.

Η εξασθένηση του δολαρίου έπληξε τις μετοχές, καθώς σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων στα χρηματιστήρια τροφοδοτείται από δανεισμό σε νομίσματα που χθες ενισχύονταν (carry-trade). Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%, φθάνοντας το 3,18% στη Μαδρίτη. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τιμές των ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας, ενώ αντίθετα σε νέα χαμηλά υποχώρησε το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία (η 10ετία στο 0,646%). Αργά το απόγευμα, απώλειες μέχρι και 1% κατέγραφαν οι δείκτες στη Wall Street, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχυόταν 3% και του ασημιού 5%.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 10/12/2014)