Ένα από τα «παράδοξα» που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, ιδίως το τελευταίο έτος, είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαίου υποχωρεί την ίδια ώρα που η εγχώρια παραγωγή έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 31 ετών, η οικονομία ανακάμπτει και οι τιμές της βενζίνης έχουν «βουλιάξει» κοντά στα 2 δολάρια το γαλόνι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ η οικονομία ανέβασε ταχύτητα στο 2,4%.

Τον Σεπτέμβριο, για κάθε 1 δισ. του αμερικανικού ΑΕΠ καταναλώθηκαν 1.178 βαρέλια ημερησίως, έναντι 1.760 πριν από το 20 χρόνια, δηλαδή η μείωση ανήλθε στο 33%.

Μέχρι πρόσφατα, η κατανάλωση και η πορεία της οικονομίας ήταν αλληλένδετες. Τώρα, όμως, η τάση που δημιουργείται και αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια είναι η σχετική αυτονομία των τιμών σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη. Πού οφείλεται αυτό το γεγονός:
Το «μυστικό» ακούει στο όνομα ενεργειακή αποδοτικότητα.

Πλέον, με την ίδια ποσότητα καυσίμων (ένα γαλόνι) ένας Αμερικανός οδηγός μπορεί σήμερα να διανύσει 25,8 μίλια, απόσταση η οποία είναι κατά 28% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2008!

Επιπλέον, σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας, είναι η αλλαγή σε δημογραφικά δεδομένα (περισσότεροι Αμερικανοί διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα σε σχέση με το παρελθόν), η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στην οικονομία, καθώς και η αύξηση της κατανάλωσης βιοντίζελ.

Σήμερα, η αιθανόλη αποτελεί το 10% των πωλήσεων καυσίμων στις ΗΠΑ, ενώ η κατανάλωση βενζίνης έχει μειωθεί κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2010, αν και την ίδια περίοδο οι αποστάσεις που διένυσαν οι Αμερικανοί οδηγοί σημείωσαν (οριακή έστω) αύξηση.