Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 κατρακύλησε την Τετάρτη η τιμή του Μπρεντ, καθώς η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την «ανάγκη» μείωση της παραγωγής, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την πτώση των τιμών του πετρελαίου
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 κατρακύλησε την Τετάρτη η τιμή του Μπρεντ, καθώς η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την «ανάγκη» μείωση της παραγωγής, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

«Γιατί πρέπει να μειώσω την παραγωγή; Αυτή είναι η αγορά και εγώ πουλάω σε αυτή την αγορά. Γιατί να μειώσω;» δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ-Ναΐμι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ στη Λίμα του Περού.

Το Μπρεντ διολίσθησε χθες, Τετάρτη, στα 64,26 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Σήμερα, Πέμπτη, ανακάμπτει υψηλότερα κατά 51 σεντς. Από τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ, στις 27 Νοεμβρίου, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 17%.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παραγωγή του καρτέλ το 2015, κατά 300.000 βαρέλια, στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ήδη, τρεις χώρες-μέλη, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, πουλάνε αργό στις ασιατικές αγορές με το υψηλότερο discount των έξι τελευταίων ετών.

Αυτές οι κινήσεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους «αδύναμους κρίκους» του καρτέλ, όπως για παράδειγμα το Ιράν, που φοβούνται την κατάρρευση των τιμών ακόμα και στα 40 δολάρια το βαρέλι, ένα «στοίχημα» που ήδη έχουν αρχίσει να παίζουν ορισμένοι traders στις διεθνείς αγορές.