Το επόμενο θύμα της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου θα είναι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τομέα, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι BP, Royal Dutch Shell, Total και Chevron έχουν αρχίσει να προχωρούν σε μείωση των ημερομισθίων μέχρι και 15% για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τους Financial Times

Το επόμενο θύμα της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου θα είναι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τομέα, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι BP, Royal Dutch Shell, Total και Chevron έχουν αρχίσει να προχωρούν σε μείωση των ημερομισθίων μέχρι και 15% για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η μεγαλύτερη ετήσια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από το 2008 έχει επηρεάσει αρνητικά τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και γενικότερα την τιμή πολλών εμπορευμάτων, εξελίξεις που έχουν αναλυθεί διεξοδικά τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο θα αποβεί επωφελής για την παγκόσμια οικονομία συνολικά, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να ενισχυθεί κατά 0,7% το 2015 και κατά 0,8% το 2016. Στους χαμένους περιλαμβάνονται οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες και ιδιαίτερα όσες βασίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική τους πολιτική στα έσοδα του πετρελαίου όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν. Οπως ήταν αναμενόμενο, χαμένοι από την πτώση του πετρελαίου θα είναι το 2015 και οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους. Σύμφωνα με τους FT οι εταιρείες BP, Royal Dutch Shell, Total και Chevron έχουν δώσει εντολή για μείωση των αμοιβών μέχρι και 15% για εργολάβους που εργάζονται σε έργα στη Βόρεια Θάλασσα. Η αμερικανική Chevron ενημέρωσε τις εταιρείες εύρεσης εργασίας ότι θα μειώσει τα ημερομίσθια από την 1η Ιανουαρίου «ώστε να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τα δεδομένα της βιομηχανίας και να διαχειριστεί πιέσεις στο κόστος».

Η BP έχει αποφασίσει να μειώσει τους μισθούς 450 εργαζομένων της κατά 15% από το 2015. Υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να επενδύει σε έργα στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και ότι «το κόστος αυξάνεται και πρέπει να ανταποκριθούμε στην επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς». Μια άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία περικόπτει τις αμοιβές των Βρετανών εργολάβων κατά 10%. Υψηλόβαθμο στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας εξηγεί στους FT ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου «αποτελεί ευκαιρία» ώστε να μειωθεί το κόστος εξόρυξης παγκοσμίως μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης συμβολαίων με τις εταιρείες εξόρυξης. Οι μειώσεις στις αμοιβές των εργολάβων ενισχύουν τους φόβους ότι αν συνεχιστεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου, πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν οι απολύσεις εργαζομένων. Το βρετανικό εργατικό σωματείο Unite κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να μη λάβουν «βραχυπρόθεσμα μέτρα». Η εταιρεία πρόσληψης εργατικού δυναμικού Hays επιβεβαίωσε τη μείωση των αμοιβών στον τομέα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η μέση αμοιβή των εργατών στη Βόρεια Θάλασσα ανήλθε στα 87,100 δολάρια το 2012 και αυξήθηκε στα 94,200 δολάρια το 2013. «Αν και μερικές εταιρείες επέλεξαν να προχωρήσουν αμέσως σε μειώσεις μισθών, άλλες υιοθετούν προσέγγιση βλέποντας και κάνοντας», εξηγεί ο Εντ Αλνατ, διευθυντής της Hays Oil & Gas. Χθες η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 1,94% στα 53,07 δολάρια το βαρέλι.

Ερευνα για εμπλοκή της BP σε σκάνδαλο

Η διοίκηση της BP εξετάζει τις δραστηριότητες των υπαλλήλων της στο τμήμα συναλλάγματος, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη, αφότου το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν σταλεί σε υπαλλήλους της BP από δίκτυο traders που εργάζονταν για λογαριασμό τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Τα μηνύματα περιελάμβαναν πληροφορίες για αγοραπωλησίες νομισμάτων «λεπτά ή και ώρες προτού αυτές πραγματοποιηθούν», σύμφωνα με το Bloomberg. Η εσωτερική έρευνα της BP «βρίσκεται σε εξέλιξη» σύμφωνα με τους Financial Times. Τον Νοέμβριο οι κανονιστικές αρχές της τραπεζικής βιομηχανίας σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ελβετία επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 4,3 δισ. δολαρίων σε έξι τράπεζες διότι απέτυχαν να αποτρέψουν υπάλληλους τους από το να χειραγωγήσουν την αγορά συναλλάγματος με ημερήσιο τζίρο 5 τρισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η BP εμπλέκεται στη χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου και βιοκαυσίμων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")