Βιβλιοπαρουσίαση

ΟΙΚΟΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των ρύπων και της αλόγιστης χρήσης διαφόρων μορφών ενέργειας. Πώς θα δημιουργηθεί ισορροπία στη διαχείριση των φυσικών πόρων, και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να μη μετατραπεί το περιβάλλον σε μια τεράστια χωματερή;

Τα Βήματα του Έστερναχ. Η Ελλάδα μετά το 2010

Τα Βήματα του Έστερναχ. Η Ελλάδα μετά το 2010

Ένα καίριο ερώτημα το οποίο θέτουν σήμερα οι πολίτες είναι αν υπάρχουν οι κατάλληλες μήτρες υποδοχής όλων των νέων ρευμάτων, κινήσεων, αντιλήψεων, εξελίξεων, προκλήσεων, αλλαγών, σκέψεων και ιδεών που ορίζουν τη νέα εποχή και τις νέες πραγματικότητες. Φοβάμαι ότι με εξαίρεση την κατανόηση της ανάγκης για μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που κυριάρχησε τη δεκαετία του 1990, οι πολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν και σήμερα να αδυνατούν να προσδιορίσουν –και ως εκ τούτου να συμφωνήσουν– για το περιεχόμενο τουλάχιστον του αντικειμενικού συμφέροντος της χώρας.

Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία

Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία

Το βιβλίο του κ. Ευάγγελου Κοροβίνη «Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία» είναι μια σύντομη ιστορική μελέτη, η οποία αναδεικνύει με ενάργεια τον ουσιώδη χαρακτήρα της ελληνικής πολιτικής, που είναι η ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ. Ο κ. Κοροβίνης δεν αντιμετωπίζει τη φαυλοκρατία ως «εκσυγχρονιστής». Δεν κρίνει, δηλαδή, τη φαυλοκρατική πολιτική πρακτική με βάση τα άλλοθι του «εκσυγχρονισμού», αλλά με βάση τις καταστρεπτικές συνέπειές της για τη χώρα.

Ο Πανικός της Απληστίας

Ο Πανικός της Απληστίας

Ενώ οι ζημίες από την διεθνή πιστωτική κρίση είναι εκτεταμένες και άνευ προηγουμένου, τα κέρδη εξ αυτής είναι δύσκολο να εντοπισθούν, με τον κανόνα του παιγνίου μηδενικού αποτελέσματος στην χρηματοοικονομική, όπου τα χασίματα του ενός συναλλασσομένου αποτελούν ωφέλεια του άλλου. Η απάτη της καταρρεύσεως του διεθνούς τραπεζοασφαλιστικού συστήματος είναι κατά το μάλλον ή ήττον ήδη γνωστή.

Μια Επανάσταση που θα Σώσει τη Γη

Μια Επανάσταση που θα Σώσει τη Γη

Στην εποχή μας γινόμαστε μάρτυρες ραγδαίων περιβαλλοντικών αλλαγών που απειλούν το μέλλον της Γης. Οδηγούμαστε άραγε στην καταστροφή του πλανήτη ή υπάρχει κάποια δυνατότητα σωτηρίας;

Η ΚΡΙΣΗ

Η ΚΡΙΣΗ

Κάθε ύφεση μας θυμίζει τους κινδύνους που διατρέχει η κοινωνική μας οργάνωση, όταν δεν υπάρχουν φραγμοί στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και την επιδίωξη του κέρδους,όταν δεν ελέγχονται οι οικονομικές εξελίξεις και δεν γίνονται αντιληπτές οι ανισότητες που εκτρέφει η κοινωνία. Κάθε κρίση αποτελεί, έτσι, αφορμή για αναθεώρηση αντιλήψεων και θεσμών και για καθιέρωση νέων κανόνων.

Οι Μάγοι του Καιρού Είναι Αυτοί που Παίζουν με το Κλίμα

Οι Μάγοι του Καιρού Είναι Αυτοί που Παίζουν με το Κλίμα

Τι σημαίνει, ακριβώς, η αλλαγή του κλίματος, πώς επηρεάζει τη ζωή μας το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τι προκαλεί τις όλο και πιο έντονες καταιγίδες και πόσο αναπόφευκτες είναι, τελικά, όλες αυτές οι εξαιρετικά σημαντικές για τον πλανήτη μας εξελίξεις; Στο βιβλίο "Οι μάγοι του καιρού" ο Tim Flannery δίνει απλές, κατανοητές απαντήσεις σ' αυτά τα καίρια για την επιβίωσή μας ερωτήματα.

Πετρέλαιο!

Πετρέλαιο!

Όταν ο Μπάνι, γιος μεγιστάνα των πετρελαίων -και δεινού εκμεταλλευτή της κρατικής διαφθοράς για την εξόρυξή τους-, γνωρίζει τον Καλιφορνέζο προλετάριο Πολ, και έρχεται σε επαφή με τις ιδέες και τους αγώνες του εργατικού κινήματος, η ρήξη που προκύπτει ανάμεσα σ' αυτόν και τον πατέρα του θα πυροδοτήσει μια ισόβια αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Τα Τέσσερα Στοιχεία

Τα Τέσσερα Στοιχεία

Τα "Τέσσερα στοιχεία" είναι μια απολαυστική αναδρομή στην ιστορία και την επιστήμη του νερού, του αέρα, της φωτιάς και της γης, των στοιχειωδών συστατικών της ύλης για τους αρχαίους Έλληνες. Αν και αυτά τα τέσσερα στοιχεία των αρχαίων Ελλήνων έχουν αντικατασταθεί από τη σύγχρονη χημεία με εκατοντάδες χημικά στοιχεία, συνεχίζουν να αντηχούν στην ανθρώπινη εμπειρία και φαντασία.

Το Χρυσό Παραπέτασμα

Το Χρυσό Παραπέτασμα

Πάνω από τα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου, χάραξε μια δεύτερη Ωραία Εποχή (belle époque) για το διεθνή καπιταλισμό, έναν αιώνα μετά την πρώτη. Στη θέση της Βρετανίας, η Αμερική, αδιαφιλονίκητος ηγεμόνας του πλανήτη, ευνοούσε το δεύτερο, ιστορικό κύμα παγκοσμιοποίησης. Η τρίτη τεχνολογική επανάσταση της Πληροφορικής υποσχόταν μια νέα Οικονομία της Γνώσης, απαλλαγμένη από τα παλιά φαντάσματα των κρίσεων και των κοινωνικών αναστατώσεων.

Αύριο τι; - Eνέργεια - Περιβάλλον - Άνθρωπος

Αύριο τι; - Eνέργεια - Περιβάλλον - Άνθρωπος

Tο πρόβλημα της επάρκειας και του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας μέσα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον δεν είναι μόνο πρόβλημα ενεργειακό και περιβαλλοντικό, είναι παράλληλα πρόβλημα οικονομικό και κοινωνικό, δηλαδή βαθύτατα πολιτικό. Kατά συνέπεια, το ενεργειακό πρόβλημα είναι σύμφυτο με την αναζήτηση μιας οικονομικής θεωρίας συμβατής με το περιβάλλον και κοινωνικά αποδεκτής

CRUDE - Η Ιστορία του Αργού Πετρελαίου

CRUDE - Η Ιστορία του Αργού Πετρελαίου

To Crude είναι η ιστορία του μαύρου χρυσού που επισκίασε το βασίλειο του Κάρβουνου, υπήρξε ο νικητής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βοήθησε τη Δύση να περάσει από τη βιομηχανική επανάσταση στην Εποχή του Πλαστικού και, τέλος, μοίρασε τα έθνη της Γης σε τρία στρατόπεδα: στους ισχυρούς, στους ανίσχυρους και στους διψασμένους για δύναμη.

HEAT: Πως να Σώσουμε  τον Πλανήτη μας από το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

HEAT: Πως να Σώσουμε τον Πλανήτη μας από το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ "ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ" Η αλλαγή του κλίματος δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία. Είναι πλέον γεγονός! Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε, εάν επαληθευτούν οι χειρότερες προβλέψεις, να καταστρέψει τις συνθήκες που επιτρέπουν τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι το εξής: μπορεί να σταματήσει;

Ένα Αειφόρο Μέλλον στα Χέρια μας

Ένα Αειφόρο Μέλλον στα Χέρια μας

Ανησυχείτε για την κλιματική αλλαγή; Ανησυχείτε πώς θα πληρώσετε τις εισφορές για τη σύνταξή σας; Για την ατμοσφαιρική μόλυνση; Ή μήπως για το αν το παιδί σας θα βρει αξιοπρεπή δουλειά; Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυτά και άλλα θέματα που μας επηρεάζουν καθημερινά, επιδιώκοντας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας και να εξασφαλίσει στα παιδιά μας ένα πιο σίγουρο μέλλον.

Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι – Αίμα Και Πετρέλαιο στην Κεντρική Ασία

Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι – Αίμα Και Πετρέλαιο στην Κεντρική Ασία

Στη διεθνή ειδησεογραφία σημαντική είδηση αποτέλεσε η έναρξη λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν μήκους 1760 χλμ. που ανατρέπει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Κεντρική Ασία και τροφοδοτεί με πετρέλαιο την πάντα διψασμένη για ενέργεια Δύση. Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ αναλύει ακριβώς αυτό το εξαιρετικά φλέγον θέμα.

Ολοκληρωτικός Πόλεμος για την Ενέργεια

Ολοκληρωτικός Πόλεμος για την Ενέργεια

Η πτώση του κομμουνισμού έβαλε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Γη στο δυναμικό παιχνίδι των ελεύθερων αγορών. Η επιδίωξη της ατομικής ευημερίας, του ταχύτατου πλουτισμού και της γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης καθιέρωσε ένα παγκόσμιο σύστημα καπιταλισμού δίχως φυσικά σύνορα και εξελικτικά όρια.