Επιστήμη & Τεχνολογία

Αμμωνία, που Περιέχει Άζωτο, σε Μετεωρίτη από το Διάστημα

Αμμωνία, που Περιέχει Άζωτο, σε Μετεωρίτη από το Διάστημα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το Διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήταν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.

Η Ευρώπη στο Διάστημα

Η Ευρώπη στο Διάστημα

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσδέθηκε την περασμένη εβδομάδα το αυτόματο διαστημόπλοιο μεταφοράς εξοπλισμού «Γιοχάνες Κέπλερ» για να παραδώσει επτά τόνους εξοπλισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή (από πέντε που έχουν προγραμματιστεί) για το ευρωπαϊκό μεταφορικό διαστημικό όχημα. Το «Γιοχάνες Κέπλερ», που κατασκευάστηκε από όμιλο υπό την ευρωπαϊκή EADS, είναι ικανό να μεταφέρει τρεις φορές τον όγκο του εξοπλισμού που μεταφέρει το ρωσικό διαστημόπλοιο «Πρόοδος» και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συντήρηση του ΔΔΣ, ενόψει του παροπλισμού του στόλου των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Πύργος από το Μέλλον

Πύργος από το Μέλλον

Σε ένα μεγάλο τραπέζι απλώνουν τις μακέτες και τα σχέδιά τους και με «ξεναγούν» στο δημιούργημά τους. Εδώ θα είναι το Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού. Εκεί, ο Πράσινος Περίπατος και η ημιυπαίθρια λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Πιο πέρα, το Μουσείο Αγροτικής Τεχνολογίας, Διατροφής και Γαστρονομίας και ο παιδότοπος. Όλα γεμάτα ζωή, κίνηση και επισκέπτες, ντόπιους και ξένους. Πού θα βρίσκονται όλα αυτά; Στον Πύργο Ηλείας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο Πράσινης Ανάπτυξης

Εντοπισμός Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με τη Βοήθεια των Μικροβίων

Εντοπισμός Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με τη Βοήθεια των Μικροβίων

Τα μικρόβια που υπάρχουν στη γη μπορούν να μας οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, όπως υποστήριξε κατά την διάρκεια διάλεξης του στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά ο καθηγητής Γεράσιμος Λουράντος.

Η... Άρκτος Οδηγεί στον Αρη

Η... Άρκτος Οδηγεί στον Αρη

Οι αρκούδες κρατάνε το κλειδί των μελλοντικών... διαστημικών ταξιδιών! Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ, τα μυστικά της χειμερίας νάρκης των μαύρων αρκούδων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να φτάσει ως τον Αρη! Μετά από παρακολούθηση πέντε αρκούδων, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας αποκάλυψαν πως η χειμερία νάρκη του συγκεκριμένου θηλαστικού διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτήν που βιώνουν μικρότερα θηλαστικά.

Βράβευση Έλληνα Επιστήμονα του ΜΙΤ από τον Μπαράκ Ομπάμα

Βράβευση Έλληνα Επιστήμονα του ΜΙΤ από τον Μπαράκ Ομπάμα

Το βραβείο PECASE (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers) παρέλαβε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με άλλους 84 κορυφαίους επιστήμονες,ο έλληνας Μανώλης Καμβυσέλλης, ο οποίος ήταν ένας από τους νεότερους βραβευόμενους.

5.000 Χιλιόμετρα με €7 για το Πρώτο Αιολικό Αυτοκίνητο

5.000 Χιλιόμετρα με €7 για το Πρώτο Αιολικό Αυτοκίνητο

Με επιτυχία και με ελάχιστο κόστος ολοκλήρωσε το παρθενικό του ταξίδι στην Αυστραλία, το Wind Explorer, το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με αιολική ενέργεια. Η κάλυψη απόστασης των 5.000 χιλιομέτρων κόστισε μόλις κάτι παραπάνω από €7, ενώ στο ταξίδι του το αυτοκίνητο αντιμετώπισε τόσο πολικά ψύχη όσο και υψηλότατες θερμοκρασίες. Το ανοιχτό αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έχει ρόδες ποδηλάτου και κινείται κυρίως από μία μπαταρία ιόντων λιθίου, που φορτίζεται το βράδυ από μία φορητή αεροτουρμπίνα, αν και κάποιες φορές χρησιμοποιήθηκε και ένας χαρταετός, περίπου σαν ιστίο

Με Ελληνική Σφραγίδα η Συνάντηση Διαστημικού Σκάφους με Κομήτη

Με Ελληνική Σφραγίδα η Συνάντηση Διαστημικού Σκάφους με Κομήτη

Για σήμερα τα χαράματα σε απόσταση περίπου 340 εκατομμυρίων χιλιόμετρων από τη Γη, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ένα ιστορικό «ραντεβού» ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Stardust της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και στον κομήτη «Τέμπελ 1», που έχει σχήμα πατάτας και μέγεθος όσο το μισό Μανχάταν. Πίσω από την αποστολή βρίσκεται ένας Ελληνας επιστήμονας, ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στις ΗΠΑ.

Το Μέλλον των Κινητών Τηλεφώνων

Το Μέλλον των Κινητών Τηλεφώνων

Τι κι αν στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά «έξυπνα» κινητά με εξαιρετικές επιδόσεις; Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υποστηρίζουν πως το αύριο της κινητής τηλεφωνίας είναι προ των πυλών, καθώς ετοιμάζονται να λανσάρουν μέσα στους επόμενους μήνες... υπερ-ευφυή μοντέλα τα οποία όχι μόνο θα διαθέτουν πρωτοποριακές δυνατότητες, αλλά και θα αντεπεξέρχονται πολύ πιο αποτελεσματικά στις λειτουργίες που ήδη προσφέρει ένα smartphone. Κι αυτό κυρίως χάρη στους διπύρηνους («dual core») επεξεργαστές που θα διαθέτουν – κάτι που σημαίνει πως η κεντρική τους μονάδα επεξεργασίας (CPU) θα είναι ισχυρότερη.

Ο «Αποθηκευτικός Χώρος» της Ανθρωπότητας Υπολογίστηκε με Νούμερα

Ο «Αποθηκευτικός Χώρος» της Ανθρωπότητας Υπολογίστηκε με Νούμερα

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε έναν υπολογισμό της συνολικής τεχνολογικής ικανότητας του κόσμου, δηλαδή πόσες πληροφορίες είναι σε θέση να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί η ανθρωπότητα. Συνολικά, εκτιμάται ότι, αν ληφθούν υπόψη τόσο οι ψηφιακές όσο και οι αναλογικές συσκευές (όσες έχουν απομείνει), ο πλανήτης μας μπορεί να έχει σήμερα στη διάθεσή του γύρω στα 600 exabytes πληροφοριών, δηλαδή 600 δισεκατομμύρια Gigabytes.

54 Εξωπλανήτες Mπορεί να Φιλοξενούν Ζωή

54 Εξωπλανήτες Mπορεί να Φιλοξενούν Ζωή

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASΑ ανακάλυψε από 1.235 πιθανούς εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» και είναι ικανές να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως πέντε από αυτούς τους εξωπλανήτες έχουν το μέγεθος περίπου της Γης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η NASA, το τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει 170 ακόμα ηλιακά συστήματα, όπου περισσότεροι από ένας εξωπλανήτης περιφέρονται γύρω από το μητρικό άστρο τους

Δύο Εφευρέσεις του 2010 στις ΑΠΕ

Δύο Εφευρέσεις του 2010 στις ΑΠΕ

Μπορεί να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι καθώς κάνει βουτιές και πηγαινοέρχεται σε βάθος μεταξύ 30 και 150 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ο Deep Green, ο υποβρύχιος «χαρταετός» που κατασκεύασε η σουηδική εταιρεία Minesto, αποτελεί την πρώτη σχετικά φθηνή και υψηλά αποτελεσματική εφαρμογή εκμετάλλευσης της παλιρροϊακής ενέργειας

Aυτοκίνητα Υδρογόνου σε Μεγάλο Ταξίδι

Aυτοκίνητα Υδρογόνου σε Μεγάλο Ταξίδι

Τρία αυτοκίνητα Mercedes Benz B-Class, με κινητήρες στοιχείου καυσίμου, θα ταξιδέψουν 30.000 χλμ. κατά μήκος τεσσάρων ηπείρων και 14 χωρών, για να τερματίσουν στη Στουτγάρδη, από όπου ξεκίνησαν την Κυριακή. Η περιπέτεια, με αφορμή τα 125α γενέθλια της εμβληματικής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, θα διαρκέσει 125 ημέρες, που θα περιλαμβάνουν 70 ημέρες οδήγησης. Οι οδηγοί κατευθύνονται τώρα προς τη Λισσαβώνα, προτού επιβιβασθούν με τα οχήματά τους σε πλοίο με προορισμό τη βόρεια Αμερική και από εκεί την Αυστραλία

Επικίνδυνη η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, Σύμφωνα με Ομάδα Επιστημόνων

Επικίνδυνη η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, Σύμφωνα με Ομάδα Επιστημόνων

Ομάδα διεθνών ερευνητών στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, προειδοποιεί για τις συνέπειες της αύξησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για την ανθρώπινη υγεία.

Aυτοκίνητα Υδρογόνου σε Μεγάλο Ταξίδι

Aυτοκίνητα Υδρογόνου σε Μεγάλο Ταξίδι

Τρία αυτοκίνητα Mercedes Benz B-Class, με κινητήρες στοιχείου καυσίμου, θα ταξιδέψουν 30.000 χλμ. κατά μήκος τεσσάρων ηπείρων και 14 χωρών, για να τερματίσουν στη Στουτγάρδη, από όπου ξεκίνησαν την Κυριακή. Η περιπέτεια, με αφορμή τα 125α γενέθλια της εμβληματικής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, θα διαρκέσει 125 ημέρες, που θα περιλαμβάνουν 70 ημέρες οδήγησης

Τα Πάθη και τα Θαύματα του «Δημόκριτου»

Τα Πάθη και τα Θαύματα του «Δημόκριτου»

Στους πρόποδες του Υμηττού, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση 600 στρεμμάτων περιτριγυρισμένη από συρματοπλέγματα, πραγματοποιούνται κρίσιμα πειράματα για τις τεχνολογίες τού αύριο. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο και πιο καλά εξοπλισμένο ερευνητικό κέντρο της χώρας, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του σε περιοδικό και μας επέτρεψε να δούμε από κοντά το σπουδαίο και εν πολλοίς άγνωστο επιστημονικό έργο που συντελείται στις εγκαταστάσεις του.