Επιστήμη & Τεχνολογία

Διάθεση 530 χιλ. Λιρών για Δοκιμές... Έγκρισης του «Υποβρύχιου Χαρταετού»

Διάθεση 530 χιλ. Λιρών για Δοκιμές... Έγκρισης του «Υποβρύχιου Χαρταετού»

Στη χρηματοδότηση ύψους 530.000 λιρών Αγγλίας από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Carbon Trust προχωρεί η εταιρεία κυματικής ενέργειας Minesto, για να δοκιμάσει στη βόρεια Ιρλανδία τη νέα της τεχνολογία «Deep Green». Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει μια γεννήτρια, προσκολλημένη σε ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο, δεμένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το καλώδιο με το οποίο είναι δεμένο το πηδάλιο φτάνει τα 100 μέτρα. Η γεννήτρια που κυματίζει στη θάλασσα έχει σχήμα χαρταετού. Αν οι δοκιμές πετύχουν, η Minesto σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους «υποβρύχιους χαρταετούς» στις ακτογραμμές του Ηνωμένου βασιλείου για την παραγωγή 530 GWh ετησίως μέχρι το 2020

Μετεωρίτες στη Μαύρη Αγορά

Μετεωρίτες στη Μαύρη Αγορά

Η ιστοσελίδα eBay και άλλες σαν και αυτήν βρίθουν ευκαιριών. «Τα κομμάτια αυτά έχουν απίστευτη πατίνα», αναφέρει η ιστοσελίδα Star-bits. com, αναφερόμενη σε θραύσματα μετεωριτών, κομμάτια αστεροειδών που έπεσαν από τον ουρανό και ενδιαφέρουν επιστήμονες και συλλέκτες. Καθώς ολοένα και περισσότεροι μετεωρίτες ανακαλύπτονται, το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους οξύνεται, γεννώντας ιδιότυπη παράνομη μαύρη αγορά.

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το Νέο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το Νέο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την Δευτέρα την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, ενισχύοντας τις δυνατότητες για ανεξάρτητες αποστολές. Η Ευρώπη προχώρησε και στο παρελθόν σε δικές της πρωτοβουλίες, όπως το Mars Express, το οποίο μελετά τον πλανήτη Άρη, όμως η Κομισιόν κρίνει ότι μπορεί να κατορθώσει ακόμη περισσότερα στο εξής.

Μπορεί η Κίνα να Ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις Επιστήμες από το 2013;

Μπορεί η Κίνα να Ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις Επιστήμες από το 2013;

Η Κίνα βρίσκεται καθ’ οδόν για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην επιστημονική έρευνα, ήδη από το 2013, όπως επισημαίνει η Royal Society της Βρετανίας. Η ανάλυση με τίτλο «Γνώση, Δίκτυα και Έθνη», την οποία εκπόνησε, κάνει λόγο για μια επιστημονική «έκρηξη» που συντελείται σήμερα στην Κίνα.

O Δικός μας, ο Πυρηνικός μας Αντιδραστήρας

O Δικός μας, ο Πυρηνικός μας Αντιδραστήρας

Μόνο το επίδομα ραδιενέργειας έχει απομείνει για τους λιγοστούς συμβασιούχους ερευνητές που βρίσκονται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, καθώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο πυρηνικός αντιδραστήρας που βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο παραμένει ανενεργός και έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητά του.

Τεχνητό Φύλλο «Μιμείται» τη Φωτοσύνθεση

Τεχνητό Φύλλο «Μιμείται» τη Φωτοσύνθεση

Ο αγώνας για την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας -ακόμα πιο επίκαιρος πλέον μετά τη σοβαρή πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία- οδήγησε σε ένα επιστημονικό και τεχνολογικό ορόσημο: τη δημιουργία, από Αμερικανούς ερευνητές, του πρώτου τεχνητού φύλλου. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο ηλιακό «κύτταρο» (ή κυψέλη), σε μέγεθος τραπουλόχαρτου, αλλά ακόμα πιο λεπτού σε πάχος, που μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το φως του ήλιου και το νερό σε ενέργεια.

Ο Δορυφόρος Ήρθε από τη... Λέσβο

Ο Δορυφόρος Ήρθε από τη... Λέσβο

Εχει όλα τα βασικά συστήµατα ενός κανονικού δορυφόρου. Εκτοξεύθηκε τονπερασµένο Αύγουστο µε υπερηχητικό πύραυλο σε ύψος 1.000 µέτρων και στη συνέχεια κατέβηκε στη Γη µε τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Κι όµως, ο συγκεκριµένος δορυφόρος έχει διαστάσεις ενός αναψυκτικού και βάρος 350 γραµµαρίων. Κατασκευαστής του δεν είναι η NASA αλλά 10 µαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης.

Και οι Πυξίδες Τρελάθηκαν!

Και οι Πυξίδες Τρελάθηκαν!

Στα… πόδια φαίνεται ότι το ‘βαλε ο βόρειος µαγνητικός πόλος της Γης. Από τον Καναδά όπου βρίσκεται, άρχισε να κινείται προς τη Ρωσία µε ταχύτητα 60 χλµ. τον χρόνο.Το γεγονός αυτό, µόνο συνηθισµένο δεν µπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια.

Νικούν τον Ναμούτσου με την Τεχνολογία

Νικούν τον Ναμούτσου με την Τεχνολογία

Η ιαπωνική μυθολογία θέλει τη γη να τρέµει όταν ο Ναµούτσου, ένα γιγάντιο γατόψαρο, αρχίζει να κουνιέται οργισµένα µέσα στη θάλασσα και χτυπά µε την ουρά του το έδαφος. Η Ιαπωνία όµως δεν είναι µόνο ο πανάρχαιος πολιτισµός της. Είναι και η σύγχρονη τεχνολογία της, που στην περίπτωση των σεισµών ταυτίζεται µε την πρωτοπορία. Σήµερα στην ιαπωνική πρωτεύουσα είναι αντισεισµικά τα τρία από τα τέσσερα κτίρια. Στόχος των αρχών είναι να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 90%. Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός.

Σημαντικές Γεωλογικές Αλλαγές Προκάλεσε ο Σεισμός της Ιαπωνίας

Σημαντικές Γεωλογικές Αλλαγές Προκάλεσε ο Σεισμός της Ιαπωνίας

Ένας σεισμός του μεγέθους που συγκλόνισε την βορειοδυτική Ιαπωνία έχει σημαντικές γεωλογικές προεκτάσεις, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετατόπιση μάζας στον Ειρηνικό ωκεανό οδήγησε σε μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα, ενώ ο άξονας του πλανήτη μας μετατοπίστηκε κατά περίπου δέκα εκατοστά του μέτρου.

Η Παγκοσμιοποίηση Σκοτώνει τις Μέλισσες

Η Παγκοσμιοποίηση Σκοτώνει τις Μέλισσες

Η παγκοσμιοποίηση σκοτώνει τις μέλισσες, δεδομένου ότι τα παράσιτα και οι ασθένειες που τις προσβάλλουν μεταδίδονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας το ανοίγματος του εμπορίου. Οι προσπάθειες να βιομηχανοποιηθεί η γονιμοποίηση καθιστούν το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο, αναφέρεται σε μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) στην οποία εκπέμπεται σήμα κινδύνου για τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε μια προσπάθεια να σωθούν τα έντομα που είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες που μας παρέχουν τρόφιμα.

Στον Άρη και στην Ευρώπη θα Στραφεί η NASA στη Συνέχεια

Στον Άρη και στην Ευρώπη θα Στραφεί η NASA στη Συνέχεια

Στην αναζήτηση ζωής θα αφοσιωθεί το διαστημικό πρόγραμμα της NASA στα επόμενα χρόνια, αφού μια επιτροπή «σοφών» πρότεινε στην υπηρεσία να χρηματοδοτήσει διαδοχικές αποστολές στον Άρη, οι οποίες θα φέρουν πίσω δείγματα πετρωμάτων, καθώς και μια αποστολή στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία.

Αμμωνία, που Περιέχει Άζωτο, σε Μετεωρίτη από το Διάστημα

Αμμωνία, που Περιέχει Άζωτο, σε Μετεωρίτη από το Διάστημα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το Διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήταν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.

Η Ευρώπη στο Διάστημα

Η Ευρώπη στο Διάστημα

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσδέθηκε την περασμένη εβδομάδα το αυτόματο διαστημόπλοιο μεταφοράς εξοπλισμού «Γιοχάνες Κέπλερ» για να παραδώσει επτά τόνους εξοπλισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή (από πέντε που έχουν προγραμματιστεί) για το ευρωπαϊκό μεταφορικό διαστημικό όχημα. Το «Γιοχάνες Κέπλερ», που κατασκευάστηκε από όμιλο υπό την ευρωπαϊκή EADS, είναι ικανό να μεταφέρει τρεις φορές τον όγκο του εξοπλισμού που μεταφέρει το ρωσικό διαστημόπλοιο «Πρόοδος» και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συντήρηση του ΔΔΣ, ενόψει του παροπλισμού του στόλου των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Πύργος από το Μέλλον

Πύργος από το Μέλλον

Σε ένα μεγάλο τραπέζι απλώνουν τις μακέτες και τα σχέδιά τους και με «ξεναγούν» στο δημιούργημά τους. Εδώ θα είναι το Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού. Εκεί, ο Πράσινος Περίπατος και η ημιυπαίθρια λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Πιο πέρα, το Μουσείο Αγροτικής Τεχνολογίας, Διατροφής και Γαστρονομίας και ο παιδότοπος. Όλα γεμάτα ζωή, κίνηση και επισκέπτες, ντόπιους και ξένους. Πού θα βρίσκονται όλα αυτά; Στον Πύργο Ηλείας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο Πράσινης Ανάπτυξης

Εντοπισμός Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με τη Βοήθεια των Μικροβίων

Εντοπισμός Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων με τη Βοήθεια των Μικροβίων

Τα μικρόβια που υπάρχουν στη γη μπορούν να μας οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, όπως υποστήριξε κατά την διάρκεια διάλεξης του στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά ο καθηγητής Γεράσιμος Λουράντος.