Επιστήμη & Τεχνολογία

Προσεδάφιση του «Μυστηριώδους» Εξωατμοσφαιρικού Αεροσκάφους Χ-37Β των ΗΠΑ

Προσεδάφιση του «Μυστηριώδους» Εξωατμοσφαιρικού Αεροσκάφους Χ-37Β των ΗΠΑ

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος/διαστημόπλοιο X-37B της αμερικανικής αεροπορίας προσεδαφίστηκε στην Καλιφόρνια, μετά από επτά μήνες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, καθώς οι υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει πολλές πληροφορίες γύρω από τον σκοπό του και το περιεχόμενο των δοκιμαστικών πτήσεων.

NASA: Ανακάλυψη Μίας Νέας Μορφής Ζωής

NASA: Ανακάλυψη Μίας Νέας Μορφής Ζωής

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας νέας μορφής ζωής, κρυμμένης στο βυθό μιας λίμνης στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών: ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του. «Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA, και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science

Ελληνικό Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο

Ελληνικό Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο

Στις εγκαταστάσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας θα λειτουργήσει από του χρόνου η πρώτη, μετά τέσσερις δεκαετίες, γραμμή συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.Τα αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ελληνικά, θα προσφέρουν ευελιξία στην πόλη και ενεργειακή αυτονομία για πάνω από 100 χλμ.

Παραγωγή Ενέργειας από τα Άτομα Υδρογόνου του Νερού

Παραγωγή Ενέργειας από τα Άτομα Υδρογόνου του Νερού

Καθαρή ενέργεια από το νερό, ακόμα και μέσα από το σπίτι μας; Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά η ερευνητική κοινότητα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, εργάζεται πυρετωδώς για να το επιτύχει. «Η βιώσιμη παραγωγή υδρογόνου από το νερό, έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε ενέργεια, μπορεί να γίνει εφικτή. Για τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε συστηματικά τα τελευταία εφτά χρόνια.

Ο πιο «Πράσινος» και Ενεργειακά Αποδοτικός Υπερ-Υπολογιστής στον Κόσμο

Ο πιο «Πράσινος» και Ενεργειακά Αποδοτικός Υπερ-Υπολογιστής στον Κόσμο

Οι ΗΠΑ πρόσφατα απώλεσαν την πρωτοκαθεδρία τους, όσον αφορά τον επίζηλο τίτλο του ταχύτερου υπερ-υπολογιστή στον κόσμο, ο οποίος πλέον πέρασε σε κινεζικά χέρια. Όμως μπορούν να παρηγορηθούν κάπως με μια νέα διεθνή κατάταξη, το “Green500”, που φέρνει ένα αμερικανικό υπολογιστικό μηχάνημα στην κορυφή των πιο «πράσινων» και ενεργειακά αποδοτικών σούπερ-υπολογιστών του κόσμου.

Ρότζερ Πενρόουζ Δε Δημιουργήθηκαν με το «Μπιγκ Μπανγκ», Χώρος και Χρόνος

Ρότζερ Πενρόουζ Δε Δημιουργήθηκαν με το «Μπιγκ Μπανγκ», Χώρος και Χρόνος

Ο χώρος και ο χρόνος δεν δημιουργήθηκαν μαζί με την αρχική «μεγάλη έκρηξη» του σύμπαντος, το γνωστό «Μπιγκ Μπανγκ», αλλά στην πραγματικότητα το σύμπαν μας κάνει συνεχείς κύκλους «γέννησης» και «θανάτου», μέσα από μια αιώνια διαδοχή φάσεων («αιώνων»).

Στο Cern Παγίδευσαν 38 Άτομα Αντι-υδρογόνου

Στο Cern Παγίδευσαν 38 Άτομα Αντι-υδρογόνου

Μαγνητική παγίδα αντι-ύλης κατάφεραν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα ALPHA που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στα γαλλο-ελβετικά σύνορα παγιδεύοντας 38 άτομα αντι-υδρογόνου για περίπου 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου το καθένα. Eνα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από αρνητικά φορτισμένο αντι-πρωτόνιο και ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο, που είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρονίου όταν μιλάμε για αντι-ύλη.

Το Πράσινο Ελαιουργείο

Το Πράσινο Ελαιουργείο

Η ενέργεια που καταναλώνει παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, όλα τα απόβλητά του, υγρά και στερεά, γίνονται κοµπόστ – εδαφοβελτιωτικό που πουλιέται στην αγορά –, ενώ για τη θέρµανσή του αξιοποιεί τον πυρήνα της ελιάς.

«Ραντεβού» Διαστημικού Σκάφους με Κομήτη

«Ραντεβού» Διαστημικού Σκάφους με Κομήτη

Πέντε χρόνια μετά το βομβαρδισμό του κομήτη Τεμπλ-1, η αποστολή Deep Impact της NASA πραγματοποίησε μια ακόμη επίσκεψη σε κομήτη. Το διαστημικό σκάφος, που έχει μετονομαστεί σε Epoxi, πραγματοποίησε κοντινή πτήση με τον κομήτη Χάρτλεϊ-2 σε απόσταση μόλις 700 χιλιομέτρων στις 16.02 ώρα Ελλάδας. Ο κομήτης, διαμέτρου περίπου 2 χιλιομέτρων, βρισκόταν σε απόσταση 23 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη

Πρώτες Μορφές Ζωής στον Πυθμένα της Σαντορίνης

Πρώτες Μορφές Ζωής στον Πυθμένα της Σαντορίνης

Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στον πλανήτη τα τελευταία 10.000 χρόνια ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό. Στον πυθμένα της υποθαλάσσιας καλδέρας του, σε βάθος 500 μέτρων, εκλύονται ακόμη και σήμερα -σχεδόν 2.500 χρόνια μετά- θερμά ρευστά θερμοκρασίας 220 βαθμών Κελσίου.

Μετέφεραν σε Πραγματικό Χρόνο Τρισδιάστατα Ολογράμματα

Μετέφεραν σε Πραγματικό Χρόνο Τρισδιάστατα Ολογράμματα

Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ολογραφικού βίντεο, που θα επιτρέπει την εκπομπή τρισδιάστατων ολογραμμάτων κινούμενων ανθρώπων και αντικειμένων στα πέρατα της γης. Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες, την ψυχαγωγία, τα μέσα ενημέρωσης, την τηλεϊατρική, τη διαφήμιση, τη βιομηχανία κλπ.

Η «Άρτεμις» Πάει στο Διάστημα

Η «Άρτεμις» Πάει στο Διάστημα

Το όνομα της αρχαιοελληνικής σεληνιακής θεάς, της Άρτεμης (Artemis), έχει η νέα αποστολή της NASA με δύο διαστημόπλοια τα οποία άρχισαν να συλλέγουν επιστημονικά στοιχεία για τις αλληλεπιδράσεις του μαγνητικού περιβάλλοντος της Γης και της Σελήνης με τον ηλιακό άνεμο.

Big Bang από το Cern

Big Bang από το Cern

Ένα μίνι big bang ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι ερευνητές του μεγάλου επιταχυντή Αδρονίων στο CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα. Από το 2009 ο LΗC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης. Για πρώτη φορά τώρα ο επιταχυντής θα προκαλέσει συγκρούσεις ιόντων μόλυβδου.

Ο «Ρομποναύτης» στο Διάστημα

Ο «Ρομποναύτης» στο Διάστημα

«Ενα μικρό βήμα για το ρομπότ, ένα γιγάντιο άλμα για τις μηχανές» θα πραγματοποιήσει ο Robonaut 2, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που θα αναχωρήσει σήμερα για το Διάστημα.

Ηλιακή Ασπίδα Σχεδιάζει η NASA για να Σώσει τα Ηλεκτρικά Δίκτυα

Ηλιακή Ασπίδα Σχεδιάζει η NASA για να Σώσει τα Ηλεκτρικά Δίκτυα

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό δίκτυο από μια ενδεχόμενη ηλιακή καταιγίδα είναι μεγάλος και εν πολλοίς γνωστός. Η απειλή που συνιστά για τους μετασχηματιστές είναι όχι μόνο σημαντικός, αλλά και μακροχρόνιος, καθώς απαιτείται μεγάλο διάστημα για την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή τους από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους διαχειριστές των δικτύων. Για τον λόγο αυτό, και ενώ αναμένεται αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας, η NASA ανέπτυξε ένα σύστημα προειδοποίησης με τα διαστημόπλοια Soho και Stereo, τα οποία θα σημάνουν τον συναγερμό από τη θέση τους μακριά από τη Γη και θα δώσουν μια πρώτη εικόνα στους επιστήμονες.

Τα Γονίδια Δεν Είναι Κανενός!

Τα Γονίδια Δεν Είναι Κανενός!

Ουδείς µπορεί να κατοχυρώσει µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας το ανθρώπινο γονιδίωµα, ανακοίνωσε το αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας ξεσηκώθηκαν…. Επειτα από δεκάδες χρόνια και αφού έχουν ήδη δοθεί 40.000 διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, οι ειδικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα γονίδια του ανθρώπου δεν µπορεί να αποτελούν αντικείµενα τέτοιων διπλωµάτων.