Επιστήμη & Τεχνολογία

Αφθονη και Καθαρή Ενέργεια από Όργανο της Αρχαιότητας

Αφθονη και Καθαρή Ενέργεια από Όργανο της Αρχαιότητας

Λύση σε προβλήματα ενέργειας, που θα διογκώνονται λόγω και των κλιματικών αλλαγών, μπορεί να δώσει ένα όργανο που ανακαλύφθηκε πριν από 20 αιώνες! Ο «Κοχλίας του Αρχιμήδη». Ο ατέρμων κοχλίας ή υδρόβιδα, που εφευρέθηκε από τον μεγάλο Συρακούσιο μαθηματικό κατά την αρχαιότητα, για να αντλεί νερό από ένα χαμηλό επίπεδο σε ένα άλλο ψηλότερο, αν εφαρμοστεί σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα μπορεί να προσφέρει άφθονη και καθαρή ενέργεια, όπως υποστηρίζουν ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κ. Βασ. Στεργιόπουλος και η συνεργάτις του κ. Αλκηστη Στεργιοπούλου

Ετοιμα Ηλιακά Κινητά Τηλέφωνα

Ετοιμα Ηλιακά Κινητά Τηλέφωνα

Ο Τζάκσον Μάουα, ο οποίος ζει χάρη στην ικανότητά του να επιδιορθώνει κάθε συσκευή και αντικείμενο, διηγείται πώς η ζωή του βελτιώθηκε αφότου απέκτησε κινητό τηλέφωνο που φορτίζεται στον ήλιο. «Παλιότερα, πολλοί πελάτες μου έλεγαν ότι προσπάθησαν να με βρουν, αλλά το τηλέφωνό μου ήταν απενεργοποιημένο. Με το ηλιακό κινητό δεν έχω πια αυτό το πρόβλημα», λέει ο κ. Μάουα

Πρόβλεψη Σεισμών από Δορυφόρο

Πρόβλεψη Σεισμών από Δορυφόρο

Ένα μικρό αλλά ελπιδοφόρο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια της πρόβλεψης σεισμών πραγματοίησαν επιστήμονες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό δορυφόρο διαπίστωσαν ότι πάνω από κάποιες περιοχές της Γης που ετοιμάζονται να δώσουν πολύ ισχυρό σεισμό παρατηρείται «βροχή» ηλεκτρονίων από το Διάστημα, όχι μακριά από εμάς.

H Νανοτεχνολογία στις Προτεραιότητες του Μεντβέντεφ

H Νανοτεχνολογία στις Προτεραιότητες του Μεντβέντεφ

Η καρδιά της τεχνολογίας και της οικονομίας του μέλλοντος χτύπησε αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, στο Δεύτερο Διεθνές Φόρουμ Νανοτεχνολογίας. Το «παρών» έδωσαν μερικοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα αυτόν. Το γεγονός ωστόσο που προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση ήταν η παρουσία στο Φόρουμ του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με μια ομιλία που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μανιφέστο έθεσε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις για το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας της χώρας του

Ο Πρώτος Τρισδιάστατος Χάρτης του DΝΑ

Ο Πρώτος Τρισδιάστατος Χάρτης του DΝΑ

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών του. Η τρισδιάστατη δομή τού ανθρώπινου DΝΑ του επιτρέπει να οργανώνεται σε «πακέτα» μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα

Ψάχνουν Aπαντήσεις για τη Δημιουργία των Άστρων

Ψάχνουν Aπαντήσεις για τη Δημιουργία των Άστρων

Aπαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος, σχετικά με τη δημιουργία, την ιστορία και τη δομή του, φιλοδοξεί να δώσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ, το μεγαλύτερο και ακριβότερο του είδους του που εκτοξεύτηκε ποτέ. Πίσω από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος «κρύβεται» μεταξύ άλλων ο νεαρός Έλληνας αστροφυσικός, Μάρκος Τριχάς.

NASA: Έρευνες για Νερό στη Σελήνη

NASA: Έρευνες για Νερό στη Σελήνη

Αναζητώντας ίχνη νερού στη Σελήνη, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa "βομβάρδισε" την επιφάνεια του φεγγαριού με δύο διαστημικά σκάφη που χτύπησαν σε ένα κρατήρα με την ελπίδα ότι θα αναδυθεί πάγος σε σημεία όπου τα όργανα θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν.

Δημιουργήθηκε Μικροσκοπική «Πυρηνική» Μπαταρία

Δημιουργήθηκε Μικροσκοπική «Πυρηνική» Μπαταρία

Μια «πυρηνική» μπαταρία, μεγέθους ενός νομίσματος δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μισούρι, υπό τον καθηγητή ηλεκτρικής μηχανολογίας Jae Wan Kwon, σύμφωνα με το BBC. Η μπαταρία η οποία παράγει ενέργεια από την αποσύνθεση των ραδιοϊσοτόπων διαθέτει ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο ηλεκτρικό φορτίο σε σχέση με μια κοινή μπαταρία ίδιου μεγέθους.

Θεμελίωσαν το «Παγκόσμιο Χωριό»

Θεμελίωσαν το «Παγκόσμιο Χωριό»

Το 1966, ο Τσαρλς Κάο, ένας επιστήμονας που γεννήθηκε στη Σαγκάη και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, έκανε μια ανακάλυψη που θα έγραφε ιστορία: κατάφερε για πρώτη φορά να στείλει φωτεινά σήματα μέσω μιας λεπτής ίνας από γυαλί. Στο εργαστήριο του Κάο, το σήμα ταξίδεψε μόλις 20 μέτρα.

Ψάρια - Ρομπότ στην Υπηρεσία της Μελέτης Ειδών και Ωκεανών

Ψάρια - Ρομπότ στην Υπηρεσία της Μελέτης Ειδών και Ωκεανών

Ενα ρομπότ με τη μορφή ψαριού που καταγράφει τα επίπεδα μόλυνσης στον ωκεανό και επαναφορτίζεται όντας θαμμένο στον αμμώδη βυθό δεν αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας. Εχει παρέλθει περισσότερο από μια δεκαετία από την πρώτη κατασκευή ρομπότ που συνδύαζαν τη Βιολογία με τη Μηχανική, και η διαρκής εξέλιξη στον τομέα της Βιομιμητικής επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργούν ρομπότ που «μοιάζουν» όλο και περισσότερο στα έμβια όντα σε όψη και λειτουργίες.

EGNOS: Ένα Νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης Είναι ο Αντικαταστάτης του GPS

EGNOS: Ένα Νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης Είναι ο Αντικαταστάτης του GPS

Ένα νέο δωρεάν σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο είναι πέντε φορές πιο ακριβές από το αμερικανικό GPS, αφού έχει οριζόντια ακρίβεια περίπου 2m ενώ το GPS έχει 10m. Το EGNOS αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurocontrol.

Ιδού ο Αρχαιότερος Πρόγονος του Ανθρώπου

Ιδού ο Αρχαιότερος Πρόγονος του Ανθρώπου

Ενα αρχαίο ον που μοιάζει με πίθηκο και το οποίο είναι πιθανό να αποτελεί τον αρχαιότερο (γνωστό) άμεσο πρόγονο του ανθρώπου παρουσιάζει διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευσή της στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης «Science». Ο Αrdipithecus ramidus- περί αυτού ο λόγος- έζησε στην Αιθιοπία πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή ένα εκατομμύριο χρόνια πριν από τον διάσημο αυστραλοπίθηκο «Λούσι».

Μεταφορά Δεδομένων με την Ταχύτητα του... Φωτός

Μεταφορά Δεδομένων με την Ταχύτητα του... Φωτός

Μια επαναστατική τεχνολογία οπτικών ινών παρουσίασε η Ιntel στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών που διοργανώνει ο γίγαντας της τεχνολογίας των επεξεργαστών και των υπολογιστών στο Σαν Φρανσίσκο. Η τεχνολογία ονομάζεται Light Ρeak και το πλεονέκτημά της έγκειται στο ότι μπορεί να δημιουργεί μια κοινή σύνδεση για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων

Το Πιο Κρύο Μέρος ο Νότιος Πόλος ...της Σελήνης

Το Πιο Κρύο Μέρος ο Νότιος Πόλος ...της Σελήνης

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι η πιο κρύα περιοχή του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. Το νέο διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LCO), που δημιουργεί τον πρώτο πλήρη χάρτη θερμοκρασιών του δορυφόρου της Γης, ανακάλυψε ήδη ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης, μέσα σε κρατήρες που ποτέ δεν τις βλέπει ο ήλιος, η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και από τον μακρινό Πλούτωνα.

Νερό Υπάρχει (και) στον Ισημερινό του Άρη

Νερό Υπάρχει (και) στον Ισημερινό του Άρη

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε η παρουσία νερού στη Σελήνη η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι εκτός από τους πόλους του Αρη, όπου ήταν γνωστό ότι υπήρχε νερό σε παγωμένη μορφή, νερό υπάρχει και σε περιοχές κοντά στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη.

Ενδείξεις για την Ύπαρξη Νερού στην Σελήνη

Ενδείξεις για την Ύπαρξη Νερού στην Σελήνη

Τρεις διαφορετικές αποστολές στη Σελήνη εντόπισαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού, το οποίο προφανώς είναι συγκεντρωμένο στους πόλους της και πιθανόν να σχηματίστηκε από τον ηλιακό άνεμο. Οι εκθέσεις τους θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science την Παρασκευή.