Επιστήμη & Τεχνολογία

Συμφωνία Συνεργασίας Intelen - Google σε eEnergy Υπηρεσίες και Smart Metering Υποδομές

Συμφωνία Συνεργασίας Intelen - Google σε eEnergy Υπηρεσίες και Smart Metering Υποδομές

Συνεργασία ανακοίνωσαν η Intelen και η Google, στον χώρο του Energy ICT και των Smart Energy Services . Η Intelen, πρωτοπόρος σε Εθνικό επίπεδο στην έρευνα και τις εφαρμογές της σύγχρονης Πληροφορικής και Αλγοριθμικής στην Ενέργεια και τις Υπηρεσίες (Utilities) και η Google, θα συνεργαστούν για την δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών στον τομέα της Ενεργειακής Πληροφορικής, του Smart Metering και των διαδικτυακών Ενεργειακών Πληροφοριακών Συστημάτων (eEnergy).

Χρήση της Ενέργειας του Ανθρώπινου Σώματος Μέσω της Νανοτεχνολογίας

Χρήση της Ενέργειας του Ανθρώπινου Σώματος Μέσω της Νανοτεχνολογίας

Ερευνητές στον χώρο της νανοτεχνολογίας υπόσχονται νέους τρόπους για την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας που θα κάνουν χρήση του ανθρωπίνου σώματος ως πηγή. Τονίζουν ότι ακόμα και κίνηση των χεριών κατά την πληκτρολόγηση ενός κειμένου παράγει αρκετή ενέργεια για την χρήση μιας μικρής συσκευής και ερευνούν μεθόδους για την εκμετάλλευσή της.

Aνεμογεννήτριες στα Πρότυπα Χαρταετού

Aνεμογεννήτριες στα Πρότυπα Χαρταετού

Οσοι έχουν πετάξει χαρταετό ξέρουν ότι, μόλις αυτός κερδίσει κάποιο ύψος, όχι μόνο μπορεί να παραμείνει εύκολα στον αέρα αλλά και συνεχίζει να ανυψώνεται χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια: συναντώντας ισχυρά ρεύματα αέρα, ο αετός δέχεται μία δύναμη η οποία τον ωθεί όλο και ψηλότερα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αρκετής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες χιλιάδων καταναλωτών, χωρίς την παραμικρή εκπομπή καυσαερίων.

Νέα Εικόνα Υψηλής Ανάλυσης του Γαλαξία της Ανδρομέδας

Νέα Εικόνα Υψηλής Ανάλυσης του Γαλαξία της Ανδρομέδας

Ο δορυφόρος Swift της NASA κατέγραψε την καλύτερη μέχρι σήμερα εικόνα ενός γειτονικού σπειροειδούς γαλαξία, του Μ31 στον αστερισμό της Ανδρομέδας. Προκειμένου να την συνθέσει, ο δορυφόρος έκανε χρήση 330 υπέρυθρων φωτογραφιών, ενώ χρειάστηκαν 85 gigabytes δεδομένων προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα.

Corot-Exo-7b: Ο Πρώτος Βραχώδης Πλανήτης Έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα

Corot-Exo-7b: Ο Πρώτος Βραχώδης Πλανήτης Έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα

Ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων ανακοίνωσε σε συνέδριο αστρονομίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη ότι εντοπίστηκε ο πρώτος βραχώδης πλανήτης έξω από ηλιακό σύστημα. Η ανακάλυψη των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου, στο Γκάρσινγκ της Γερμανίας, θεωρείται σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα εάν οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα στο σύμπαν, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος πλανήτης από τους περίπου 300 γνωστούς εξωπλανήτες που δεν είναι μεγάλος και δεν καλύπτεται από αέρια.

Ηλιακοί Συλλέκτες από Τρίχες Μαλλιών

Ηλιακοί Συλλέκτες από Τρίχες Μαλλιών

Έναν επαναστατικού τύπου ηλιακό συλλέκτη (πάνελ) με συστατικά τρίχες μαλλιών, κατασκεύασε 18χρονος εφευρέτης από το Νεπάλ. Ο Μίλαν Κάρκι, που κατάγεται από ένα απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ και ο οποίος φοιτεί σε σχολείο του Κατμαντού, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", φιλοδοξεί να προσφέρει στον κόσμο, ειδικά στις φτωχές χώρες, φθηνό πράσινο ηλεκτρισμό.

Παραγωγή Ηλεκτρισμού από τα Δέντρα

Παραγωγή Ηλεκτρισμού από τα Δέντρα

Κυριολεκτική σημασία αποκτά ο όρος «πράσινη ενέργεια» καθώς οι επιστήμονες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα δέντρα ως πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν το όραμα των επιστημόνων γίνει πράξη, κάποιος θα μπορεί όχι μόνο να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, αναφέρει ο New Scientist.

Τα Μυστήρια του Σύμπαντος

Τα Μυστήρια του Σύμπαντος

Η ΝΑSΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια σειρά εντυπωσιακές φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble μετά την «αναβάθμιση» που έγινε σε αυτό στην τελευταία αποστολή συντήρησης.

«Ηλιακοί» Δρόμοι θα Παράγουν Ενέργεια

«Ηλιακοί» Δρόμοι θα Παράγουν Ενέργεια

Μια πρωτοποριακή έρευνα χρηματοδοτεί το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Η εταιρεία Solar Roadways αναπτύσσει μια νέα μορφή ηλιακών κυψελών οι οποίες θα τοποθετούνται στα οδοστρώματα και στους αυτοκινητοδρόμους. Οι πρωτοποριακές κυψέλες είναι γυάλινες και μπορούν να παράγουν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει τις τοπικές κοινότητες στους δρόμους των οποίων είναι εγκατεστημένες.

Το Τέλος του Πληκτρολογίου

Το Τέλος του Πληκτρολογίου

Νομίζατε ότι οι οθόνες αφής που σας επιτρέπουν να αναζητείτε πληροφορίες κινώντας τα δάχτυλά σας είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Περιμένετε να δείτε τα επόμενα βήματα της ψηφιακής επανάστασης.

Αγώνας Δρόμου για Εντοπισμό Ενός Πλανήτη Όμοιου με τη Γη

Αγώνας Δρόμου για Εντοπισμό Ενός Πλανήτη Όμοιου με τη Γη

Οταν το 1995 ο Μάικλ Μέιγιορ του πανεπιστημίου της Γενεύης ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη, ξεκίνησε ένας αγώνας που καθημερινά εντείνεται. Εκτοτε ανακαλύφθηκαν 360 εξωπλανήτες. Οι αστρονόμοι, όμως, δεν έχουν ολοκληρώσει την προσπάθεια τους, ούτε έχουν καταφέρει να βρουν αυτό που ζητούσαν: έναν πλανήτη όμοιο με το δικό μας.

Στον Καύκασο τα ίχνη των προγόνων του ανθρώπου

Στον Καύκασο τα ίχνη των προγόνων του ανθρώπου

Για πολύ καιρό συμφωνούσαμε ότι η Αφρική ήταν η μοναδική κοιτίδα της εξέλιξης του ανθρώπου. Μετά βρέθηκαν αυτά τα οστά στη Γεωργία... Η συμβατική άποψη για την ανθρώπινη εξέλιξη και το πόσο νωρίς ο άνθρωπος αποίκισε τον κόσμο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επιστήμονες βρήκαν πέντε ανθρώπινα κρανία σ΄ έναν αρχαιολογικό χώρο σε απόσταση δύο ωρών από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, τα οποία υποδηλώνουν πως υπήρξε ένα ευρασιατικό κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου.

Βιο-αυτοκίνητο για βιο-Φόρμουλα

Βιο-αυτοκίνητο για βιο-Φόρμουλα

Ενα πλήρως οικολογικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, φτιαγμένο από λαχανικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Βρετανία, το οποίο μάλιστα «γκαζώνει» όχι με τη βοήθεια καυσίμων, αλλά χάρη στα έλαια σοκολάτας!

Τρελές Εφευρέσεις Σώζουν τη Γη

Τρελές Εφευρέσεις Σώζουν τη Γη

Οτι ο πλανήτης καταστρέφεται είναι πλέον μια πραγματικότητα. Η αδιαφορία όλων και η ολιγωρία των ηγετών του κόσμου να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, ώστε να αποφασίσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για τη σωτηρία του, έχουν στρέψει πλέον τους ερευνητές να αναζητήσουν νέες διεξόδους. Πιο αποτελεσματικές και άμεσα εφαρμόσιμες.

Ευθύνες σε Τρία Γονίδια για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ

Ευθύνες σε Τρία Γονίδια για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία αφορούν έως και το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο σημαντική γενετική ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ τα τελευταία 15 χρόνια. Δύο μεγάλες έρευνες έδειξαν ότι τα τρία νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το πιο γνωστό APOE4 ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της πιο κοινής αυτής μορφής άνοιας.

Πιο Κοντά στους Κβαντικούς Υπολογιστές

Πιο Κοντά στους Κβαντικούς Υπολογιστές

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τσιπ που χρησιμοποιεί φωτόνια στη λειτουργία του και φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανέπτυξαν ένα τσιπ το οποίο χρησιμοποιεί φωτόνια για να «τρέξει» έναν διάσημο αλγόριθμο που συνδέεται με τους κβαντικούς υπολογιστές