Άρθρα-Αναλύσεις

Ο Δύσκολος Σεπτέμβριος της Ευρώπης

Ο Δύσκολος Σεπτέμβριος της Ευρώπης

Τον Αύγουστο, οι τουρίστες στη Ρώμη και τη Μαδρίτη επισκέπτονται δύο άδειες πόλεις. Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, καθώς Ρωμαίοι και Μαδριλένοι αφήνουν την αποπνικτική ζέστη της πρωτεύουσας για τα αγαπημένα τους καλοκαιρινά θέρετρα. Για τους ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας, ωστόσο, οι διακοπές φέτος άργησαν να ξεκινήσουν. Αιτία, οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται στις αγορές τα κρατικά ομόλογα των δύο χωρών, πυροδοτώντας ανησυχία ακόμη και για το ενδεχόμενο να χρειασθεί να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το Παράπονο Μιας Λέξης

Το Παράπονο Μιας Λέξης

Η λέξη διάλογος κατέχει περίοπτη θέση στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ολοι τον επιδιώκουν, όλοι τον επιθυμούν διακαώς, κανείς δεν τολμάει να γυρίσει την πλάτη στον διάλογο. Οπως και κανείς δεν τολμάει να πει πως είναι υπέρ της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης ή της σκέτης ανάπτυξης. Η λέξη διάλογος είναι ένα από τα συλλογικά μας ταμπού. Και ως ταμπού κανείς δεν τολμάει να την αγγίξει.

Θα Αντέξει  η Ευρωζώνη;

Θα Αντέξει η Ευρωζώνη;

Μήπως ο Economist έχει δίκιο; Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξελίσσεται σε μια νέα Ιαπωνία -δηλαδή, σε μία πολιτικο-οικονομική ονότητα χωρίς ηγετικές προσωπικότητες και, κυρίως, χωρίς την βούληση να ξεφύγει από το χθες; Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο και αποτελούν πλέον αντικείμενο σοβαρότατου προβληματισμού για κάθε σκεπτόμενο Ευρωπαίο. Προβληματισμός ο οποίος γίνεται όλο και πιο επίκαιρος από την στιγμή που, άμεσοι πλέον, κίνδυνοι απειλούν την οικονομική και νομισματική Ευρώπη.

Το Χαμένο Γόητρο των ΗΠΑ

Το Χαμένο Γόητρο των ΗΠΑ

Το «φλερτ» των ΗΠΑ με τη χρεοκοπία, το οποίο δεν έχει απολύτως αποτραπεί μετά τη συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τις περικοπές στον αμερικανικό προϋπολογισμό, συνοδεύτηκε από σοβαρό πλήγμα στο γόητρό τους.

Το Μέλλον Μας Έχει Ακόμη Πολύ Ξηρασία

Το Μέλλον Μας Έχει Ακόμη Πολύ Ξηρασία

Αφορμή για τούτο το σχόλιο στάθηκε ένα καθαυτό ασήμαντο περιστατικό που μου συνέβη εδώ και λίγες μέρες στην Αθήνα. Στάθμευσα στο εξωτερικό πάρκινγκ ενός μεγάλου καταστήματος που βρίσκεται στη Λεωφόρο Πεντέλης. Ψώνισα ό,τι είχα να ψωνίσω και βγαίνοντας διαπιστώνω ότι με είχε κλείσει ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε παρκάρει ακριβώς από πίσω μου επί της λεωφόρου. Περίμενα για λίγο μη τυχόν και εμφανιστεί ο οδηγός, αλλά τίποτα.

Κρίση Ιδεολογίας του Δυτικού Καπιταλισμού

Κρίση Ιδεολογίας του Δυτικού Καπιταλισμού

Εδώ και λίγα μόλις χρόνια, μια πανίσχυρη ιδεολογία -η πίστη στις ελεύθερες και αχαλίνωτες αγορές- οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής. Ακόμα και τις μέρες της δόξας του, από τις αρχές του 1980 ως το 2007, ο αμερικανικού τύπου απορυθμισμένος καπιταλισμός αύξησε την υλική ευημερία μόνο στους πλουσιότατους των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς επικυριαρχίας αυτής της ιδεολογίας, η πλειοψηφία των Αμερικανών είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται ή να βαλτώνουν. Επιπλέον, αυτού του είδους η ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη.

Ο Ερντογάν και οι Στρατηγοί

Ο Ερντογάν και οι Στρατηγοί

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί ό,τι δεν απετόλμησε κανείς ηγέτης της Τουρκίας εδώ και έναν αιώνα. Να έρθει, με άλλα λόγια, σε ευθεία σύγκρουση με τη στρατιωτική ηγεσία και να επιβιώσει, τουλάχιστον έως τώρα. Εάν πρόκειται για θαρραλέα και «οραματική απόφαση» ή απλώς για αφροσύνη -προϊόν υπεροψίας- παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμη.

Η Ιστορία των Κρίσεων

Η Ιστορία των Κρίσεων

Στα προηγούμενα τέσσερα σημειώματά μου επιχείρησα να παρουσιάσω τις πιο σημαντικές οικονομικές κρίσεις των τεσσάρων τελευταίων αιώνων. Και σήμερα το ίδιο θα κάνω θα προσπαθήσω να εξετάσω τα γενικά χαρακτηριστικά όλων μαζί των κρίσεων, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και να πλησιάσω όμως στην εν εξελίξει σημερινή.

Η Στρατηγική Ομπάμα και ο «Τενεκές» του Χρέους

Η Στρατηγική Ομπάμα και ο «Τενεκές» του Χρέους

O Τζόναθαν Αλτερ έγραψε ένα βιβλίο για το πρώτο έτος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο ονομάζεται «Η υπόσχεση». Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι τόσο καλός, διότι λειτουργεί σε τόσο πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, η καριέρα του Ομπάμα έχει χαρακτηριστεί από μια μόνιμη υπόσχεση, ότι –όπως έχει δηλώσει πολλές φορές– βρίσκεται στα πρόθυρα να πράξει κάτι σημαντικό για την κατάσταση του εθνικού χρέους.

Η Αδυναμία Ρύθμισης των Ολιγοπωλίων Οδηγεί σε Μείωση της Ισχύος των Κρατών

Η Αδυναμία Ρύθμισης των Ολιγοπωλίων Οδηγεί σε Μείωση της Ισχύος των Κρατών

Μια από τις βασικές εκφάνσεις της κρατικής κυριαρχίας είναι η δυνατότητα αποτελεσματικής εποπτείας του κάθε οικονομικού κλάδου. Τα τελευταία χρόνια, έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, οι οποίες έχουν διαβρώσει τον ρόλο αυτό του κράτους. Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο από αυτές τις αλλαγές: Στην οικονομία, τον πρώτο ρόλο πλέον φαίνεται πως έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης, παρά οι κυβερνήσεις. Επίσης, στον τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, το οποίο καταλαμβάνει όλο και περισσότερο από τον χρόνο του ανθρώπου, κυριαρχούν 4-5 εταιρείες, με τα κράτη να μην διαθέτουν σχεδόν κανένα ρόλο στις εξελίξεις.

Τουρκική Μεταπολίτευση

Τουρκική Μεταπολίτευση

Άδοξο τέλος είχε η εναντίωση της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας στον Ερντογάν και στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο αρχηγός του Επιτελείου Κοσανέρ δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, χωρίς να μπορεί να προστατεύσει τους συναδέλφους που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο μιας δικαστικής σκευωρίας.

Η Απουσία του Κράτους θα Πρέπει να Χαρακτηρίζει το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης

Η Απουσία του Κράτους θα Πρέπει να Χαρακτηρίζει το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης

Καταντάει ρουτίνα η μόνιμη επωδός περί Ανάπτυξης που συνοδεύει το «κάθε» κυβερνητικό πακέτο λιτότητας εδώ και δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική μάλιστα αυτή η αναφορά διότι ποτέ δεν συγκεκριμενοποιείται αλλά παραμένει να αιωρείται σε επίπεδο ευχής, προσλαμβάνοντας με τον καιρό μια έντονα μεταφυσική αύρα! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Γιατί η «Ανάπτυξη» δεν μπορεί να λάβει συγκεκριμένη χροιά;

Δάνειο; Υποτελής στην ΕΕ!

Δάνειο; Υποτελής στην ΕΕ!

Σοκ σε ολόκληρη της Ευρώπη και πρώτα απ' όλα φυσικά στην Ελλάδα προκάλεσε ο κυνισμός και η ωμότητα της δήλωσης στο περιοδικό "Στερν" του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. "Ενα κράτος με προβλήματα που λαμβάνει βοήθεια, πρέπει σε αντάλλαγμα να παραδίδει στην ΕΕ ένα τμήμα των κυριαρχικών του δικαιωμάτων", απαίτησε ξερά ο Σόιμπλε

Αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία άφησαν πίσω τους έναν νεκρό και ενεργοποίησαν τη νατοϊκή δύναμη KFOR, που κήρυξε την περιοχή στρατιωτική ζώνη. Παρά την επιφανειακή ηρεμία και τις μεγάλες περιόδους ησυχίας, όχι μόνο το Κόσοβο, αλλά ευρύτερα τα δυτικά Βαλκάνια, δείχνουν να διατηρούν χαρακτηριστικά αστάθειας. Τρία χρόνια μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας και δώδεκα χρόνια αφότου τελείωσε ο πόλεμος και το Κόσοβο ετέθη υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι είναι πολύ εύκολο να αναζωπυρωθούν εστίες έντασης.

Τα Τρία Σημάδια Παλιγγενεσίας

Τα Τρία Σημάδια Παλιγγενεσίας

Aμέσως μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, τον λιμό της κατοχής και την πολυαίμακτη κομμουνιστική ανταρσία, οι πρώτοι «τουρίστες» που έφτασαν μαζικά στη συφοριασμένη Ελλάδα ήταν Ελληνοαμερικανοί. Ερχονταν να ξαναβρούν όσους συγγενείς επέζησαν, να μετρήσουν νεκρούς, να κομίσουν όποια ιδιωτική βοήθεια ήταν μπορετό, κυρίως σε ρουχισμό.

Μάλιστα, Kυρία Μέρκελ...

Μάλιστα, Kυρία Μέρκελ...

Οι αναιμικές πλευρές του λόγου του και η ματιά του υπουργού Οικονομικών στα πράγματα έδειξαν ότι, δυστυχώς, ο κ. Βενιζέλος αδυνατεί να υπερασπιστεί το μείζον πρόβλημα του χρέους στις διαπραγματεύσεις με την κυρία Μέρκελ. Η παρουσία του στους «Νέους Φακέλους» ανέδειξε τον υπερφίαλο λόγο, τη χαοτική σκέψη και την εμφανή αυταρέσκειά του – που τολμά να δίνει μαθήματα Οικονομίας περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στον Αλέξη Παπαχελά και στον Μπάμπη Παπαδημητρίου λες και ήταν σε αμφιθέατρο. Σε πολλές περιπτώσεις, η «σαγήνη» του λόγου του επισκίαζε την ουσία