Επιστήμη & Τεχνολογία

Οι Μουσουλμάνοι Πόντιοι που Μιλούν «Ρωμαίικα»

Οι Μουσουλμάνοι Πόντιοι που Μιλούν «Ρωμαίικα»

Την πιο... στενή... ζωντανή συγγενή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γλωσσολόγοι εντοπίζοντας απομονωμένη κοινότητα μουσουλμάνων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι μιλούν ελληνική διάλεκτο με εντυπωσιακές ομοιότητες με τα αρχαία.

Τεχνική Επεξεργασίας Χρησιμοποιημένου Πυρηνικού Καυσίμου Τελοιοποίησε η Κίνα

Τεχνική Επεξεργασίας Χρησιμοποιημένου Πυρηνικού Καυσίμου Τελοιοποίησε η Κίνα

Μία τεχνική επεξεργασίας χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, που θα της επιτρέψει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες για αιώνες, ανακοίνωσε πως τελειοποίησε η Κίνα. Η τεχνική, που τελειοποιήθηκε από τη δημόσια επιχείρηση China National Nuclear Corp, επιτρέπει την επαναχρησιμοποίση χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες

Η Συνθετική Βιολογία Έχει το Μυστικό για την Πράσινη Αρχιτεκτονική

Η Συνθετική Βιολογία Έχει το Μυστικό για την Πράσινη Αρχιτεκτονική

Ερευνητές στην Ευρώπη, συνεργάζονται σε ένα έργο για την ανάπτυξη υλικών που θα μπορούσαν να καταστήσουν εφικτό για τα κτίρια σε περιοχές της ερήμου να παράγουν νερό ή να συλλέγουν ηλιακό φως για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ενα Πρωτοποριακό Υλικό Οδοποιίας

Ενα Πρωτοποριακό Υλικό Οδοποιίας

Μπορεί η άσφαλτος να είναι το πιο διαδεδομένο υλικό για τη δημιουργία δρόμων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει μειονεκτήματα. Με πρώτο και καλύτερο το ότι το κόστος της εξαρτάται άμεσα από αυτό του πετρελαίου και επομένως αυξάνεται όταν η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτινάσσεται στις διεθνείς αγορές. Αλλά και το γεγονός ότι, μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, ένας δρόμος από άσφαλτο εμφανίζει ήδη φθορές, με συνέπεια να χρειάζεται επιδιόρθωση

Νέες Ρυθμίσεις Προωθεί η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Απάτης στα Δικαιώματα Εκπομπών

Νέες Ρυθμίσεις Προωθεί η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Απάτης στα Δικαιώματα Εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει σκληρότερες ρυθμίσεις για το σύστημα εμπορίας άνθρακα, σε μια προσπάθεια περιορισμού της κερδοσκοπίας, της απάτης και της χειραγώγησης της αγοράς. Η Europol εκτιμά ότι δικαιώματα άνθρακα αξίας 5 δις ευρώ βρέθηκαν στα χέρια επιτήδειων τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο Χρυσός και ο Άργυρος Ήρθαν από το Διάστημα...

Ο Χρυσός και ο Άργυρος Ήρθαν από το Διάστημα...

Ο χρυσός και ο άργυρος που εντοπίζονται στη Γη, στη Σελήνη και τον Αρη είναι ουσιαστικά «ξενόφερτοι», αφού προέρχονται από συγκρούσεις των τριών σωμάτων πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια με βραχώδη αντικείμενα, τα οποία προορίζονταν να αποτελέσουν υπολείμματα του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το ΜΙΤ, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Science.

Αεροπλάνο - Γλάρος!

Αεροπλάνο - Γλάρος!

Συχνά-πυκνά, στις βόρειες ιδίως χώρες, κάποιοι σηκώνονται πριν το χάραμα και «τη στήνουν» στις ράχες των βουνών περιμένοντας με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές το πρωινό εγερτήριο των πουλιών. Κάποιοι άλλοι, με αντίστοιχο εξοπλισμό, φωλιάζουν πλάι στο συρματόπλεγμα που ζώνει πολεμικά αεροδρόμια. Συνταξιούχοι συνήθως οι πρώτοι, νεαροί κυρίως οι δεύτεροι. Αν πλησιάσεις και ρωτήσεις «έχουν τα αεροπλάνα μας να ζηλέψουν κάτι από τα πουλιά;» οι πρώτοι θα σου απαντήσουν στα σίγουρα «τη χάρη». Οι δεύτεροι... θα σε περάσουν για τρελό: «Συγκρίνεται μια υπερηχητική βολίδα με ιπτάμενα ορνίθια;».

Αν Έλειπε απ΄ τον Ουρανό μας το Φεγγάρι

Αν Έλειπε απ΄ τον Ουρανό μας το Φεγγάρι

Η Σελήνη συντροφεύει τη Γη εδώ και 4,5 δισ. χρόνια, από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της. «Πιστεύουμε ότι ο σχηματισμός της έγινε σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια- που είναι “τίποτε” σε αστρονομική κλίμακα- μετά τον σχηματισμό της πρωτο-Γης και του ηλιακού μας συστήματος ως συνόλου» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Κλεομένης Τσιγάνης, λέκτορας στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Γκράφιτι στην Eποχή του Σιδήρου

Γκράφιτι στην Eποχή του Σιδήρου

H πανάρχαια ιστορία που είναι χαραγμένη στους βράχους της Mακεδονίας αναδύεται στην επιφάνεια του επιστημονικού ενδιαφέροντος και περιμένει εκείνους που θα έχουν την υπομονή να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της. Ψηλά σε έναν λόφο στην περιοχή των Φιλίππων της Kαβάλας, μια σειρά βραχογραφίες αποτυπώνουν τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της Eποχής του Xαλκού και του Σιδήρου.

Τα Σύνορα του Ηλιακού μας Συστήματος Περνά Πλέον το Voyager 1

Τα Σύνορα του Ηλιακού μας Συστήματος Περνά Πλέον το Voyager 1

Το διαστημόπλοιο Voyager 1 έφτασε πλέον στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, 33 χρόνια μετά την εκτόξευσή του. Έχει διανύσει ήδη την ασύλληπτη απόσταση των 17 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο και βρίσκεται σε ένα σημείο στο οποίο τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου παύουν να κινούνται προς τα έξω, οριοθετώντας έτσι το απώτατο όριο της αστρονομικής μας «γειτονιάς».

Πηγή Παραγωγής Ενέργειας οι Μικροοργανισμοί

Πηγή Παραγωγής Ενέργειας οι Μικροοργανισμοί

Οι μικροοργανισμοί ιδανική πηγή παραγωγής ενέργειας και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Ζαχαρία Σκούρα. Ιδανική πηγή παραγωγής ενέργειας…και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αποτελούν οι μικροοργανισμοί, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος την εξάπλωση, ανθεκτικότητα και αποδοτικότητά τους, όπως τόνισε ο καθηγητής Γενετικής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σκούρας, μέλος και της ιδρυτικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου της επιστημονικής εταιρείας «Μικροβιόκοσμος»,

«Πρέπει να Υπάρχει Ζωή Εκεί Έξω...»

«Πρέπει να Υπάρχει Ζωή Εκεί Έξω...»

Μερικές τελευταίες ανακαλύψεις κατέστησαν πιθανότερο παρά ποτέ το ενδεχόµενο να µην είµαστε µόνοι µας, να υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο Σύµπαν, συµφωνούν επιστήµονες που µίλησαν στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Άσκηση για Τσουνάμι στην Κρήτη το 2011

Άσκηση για Τσουνάμι στην Κρήτη το 2011

1.645 χρόνια μετά, ένας ισχυρότατατος σεισμός, που ακολουθείται από ένα καταστροφικό τσουνάμι, ακριβώς όπως είχε γίνει το 365 μ.Χ., «χτυπάει» την Κρήτη… εν έτει 2010. Ο σεισμός έχει επίκεντρο τα Χανιά, τα οποία πλημμυρίζουν τα κύματα έως και δέκα μέτρων, ενώ 33 λεπτά μετά τα κύματα φθάνουν και στο Νομό Ηρακλείου, με ύψος έως και 3,5 μέτρα. Τι κάνει σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος και πάνω από όλα τι κάνουν για να ανταπεξέλθουν στις καταστροφικές συνθήκες οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας;Αυτό ακριβώς θέλουν να μάθουν οι συγκεκριμένοι φορείς του νησιού συμμετέχοντας στο «Πρόγραμμα Ποσειδών - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό».

Ο Πρώτος Μαθηματικός Γρίφος

Ο Πρώτος Μαθηματικός Γρίφος

Τον πρώτο μαθηματικό γρίφο της Ιστορίας περιέχει ο Πάπυρος του Ράιντ, που καλεί τους αναγνώστες να βρουν πόσα αντικείμενα περιγράφονται σε πολύπλοκο κατάλογο. «Επτά σπίτια έχουν το καθένα επτά γάτες, η καθεμιά από τις οποίες τρώει επτά ποντίκια, που έφαγαν επτά σπόρους σιταριού το καθένα, ενώ ο κάθε σπόρος θα είχε παραγάγει 35 κιλά αλεύρι». Η απάντηση του δυσεπίλυτου αινίγματος είναι 19.607

Kινεζική Υπερταχεία Άγγιξε τα 486,1 Χιλιόμετρα την Ώρα

Kινεζική Υπερταχεία Άγγιξε τα 486,1 Χιλιόμετρα την Ώρα

Το κινεζικής κατασκευής πειραματικό τρένο υπερ-υψηλών ταχυτήτων CRH380A, που θα συνδέει στο μέλλον το Πεκίνο με τη Σαγκάη, έφθασε στην ανώτατη ταχύτητα των 486,1 χιλιομέτρων την ώρα κατά τη διάρκεια πειραματικής διαδρομής, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για συμβατικό μέσον σταθερής τροχιάς

Από τη Γη στον Αρη σε 39 Ημέρες

Από τη Γη στον Αρη σε 39 Ημέρες

Ενα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση επανδρωμένων πτήσεων στον πλανήτη Αρη, σε χρόνο-ρεκόρ που δεν θα ξεπερνά τις 39 ημέρες. Αυτό υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε η αμερικανική Αd Astra, ολοκληρώνοντας με επιτυχία πριν από λίγες ημέρες τα επίγεια πειράματα του Vasimr (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket, Κινητήρα Μαγνητοπλάσματος Μεταβλητής Ειδικής Ωσης), του «υπερκινητήρα» που αναπτύσσει εδώ και πέντε χρόνια και ο οποίος εξασφαλίζει τουλάχιστον τετραπλάσιες ταχύτητες από τους πυραύλους χημικών καυσίμων.