Άρθρα-Αναλύσεις

Εφιαλτικό: Το 2100 θα Έχουν Απομείνει μόνο 2.3 Εκατομμύρια Έλληνες

Εφιαλτικό: Το 2100 θα Έχουν Απομείνει μόνο 2.3 Εκατομμύρια Έλληνες

«Έλα αγάπη μου, έλα. Να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα»: κάτι ήξερε η Χάρις Αλεξίου όταν έγραφε και τραγουδούσε τον «Έλληνα» τη δεκαετία του '90, ή μάλλον, κάτι είχε ψυλλιαστεί για τη μεγάλη δημογραφική κρίση που έμελλε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο του Σωτήρη Μητραλέξη («ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα, το μέγιστο εθνικό θέμα»), που περιγράφει αναλυτικά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει -όχι μόνο τα τελευταία χρόνια και λόγω κρίσης- η δημογραφική σμίκρυνση στη χώρα μας.

Παρά τα Προβλήματα η Ρωσική Αγορά Πετρελαίου Εξακολουθεί να Προσελκύει Δυτικούς Επενδυτές

Παρά τα Προβλήματα η Ρωσική Αγορά Πετρελαίου Εξακολουθεί να Προσελκύει Δυτικούς Επενδυτές

H Ρωσική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3%. Το 2010 και το 2011 με τη βοήθεια μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, των υψηλών τιμών πετρελαίου και ενός αναπτυσσόμενου τομέα υπηρεσιών, η άνοδος του ΑΕΠ έφτασε το 4,3%. Το 2012, έτος κατά το οποίο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίστηκε από την οικονομική κρίση, η ρωσική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, ξεπερνώντας χώρες όπως η Βραζιλία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία, καθώς η εγχώρια ζήτηση αποδείχτηκε ανθεκτική, ενώ το επίσημο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε προ-κρίσης επίπεδα (5,5%).

Η Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, οι Στρατευμένοι  Κονδυλοφόροι και το Energia. Gr

Η Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, οι Στρατευμένοι Κονδυλοφόροι και το Energia. Gr

Σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στο energia.gr την 3η Μαΐου (βλέπε http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69470) είχαμε υποστηρίξει με μια σειρά επιχειρημάτων ότι για λόγους εθνικής στρατηγικής η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, δεν έπρεπε ν’ αποτελέσει προτεραιότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα.

Κίνα: Επενδυτικός Γίγαντας και Παράγων Διεθνών Σχέσεων

Κίνα: Επενδυτικός Γίγαντας και Παράγων Διεθνών Σχέσεων

Η Κίνα είναι αναμφισβήτητα ο νέος σημαντικός παράγων των διεθνών σχέσεων. Η χώρα του Κομφούκιου, των αυτοκρατόρων, του Μάο και του Τενγκ Ξιάο Πινγκ, έχοντας βρει την ισορροπία μετά τα βιώματα της αποικιοκρατίας, τις εσωτερικές τριβές της μορφωτικής επανάστασης και τις ρήξεις που είχαν στόχο τη σταθεροποίηση της πολιτικής των ανοιχτών θυρών, εισέρχεται ξανά στο διεθνές σύστημα με σαφή προσανατολισμό και διπλωματική ευελιξία.

Αλλάζουν οι Ισορροπίες, η Ελλάδα Ανασυντάσσεται

Αλλάζουν οι Ισορροπίες, η Ελλάδα Ανασυντάσσεται

Η κλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό της Συρίας, η απουσία προοπτικών διεξόδου από την παρούσα κρίση και ο κίνδυνος διάχυσης της εμφύλιας σύρραξης εκτός των συνόρων της χώρας οδηγούν το υπουργείο Εξωτερικών στην αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της Ελλάδας, με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας και τον επαναπροσδιορισμό της στόχευσής της όσον αφορά την πολιτική της στη Μέση Ανατολή

Τζιούλιο Αντρεότι, η Σκιά της Μεταπολεμικής Ιταλίας

Τζιούλιο Αντρεότι, η Σκιά της Μεταπολεμικής Ιταλίας

Ο Τζιούλιο Αντρεότι (Giulio Andreotti) έσβησε την Δευτέρα 6 Μαΐου σε ηλικία 94 ετών, στην κατοικία του στην Ρώμη. Η εξόδιος ακολουθία έγινε την επομένη. Υπήρξε ο διασημότερος και με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταπολεμικός Ιταλός κρατικός λειτουργός. Επτά φορές πρωθυπουργός, τριάντα τέσσερις φορές υπουργός και υφυπουργός. Πρώτο του αξίωμα: το υπουργείο οικονομικών στην προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι (Alcidede Gasperi), το 1946.

Συρία: Ενας «Γόρδιος Δεσμός» για τον Ομπάμα

Συρία: Ενας «Γόρδιος Δεσμός» για τον Ομπάμα

Η πολιτική και, κυρίως, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ μπορούν να κατηγορηθούν για πολλά πράγματα, αλλά όχι και για τυχοδιωκτισμό. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιδρομές εναντίον της Συρίας δεν είναι εύκολο, σε πρώτη ματιά, να εξηγηθούν βάσει ορθολογικού σχεδίου. Πολιτικά, οι Ισραηλινοί προσέφεραν στήριξη στους ισχυρισμούς του Ασαντ ότι οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης λειτουργούν, αν όχι ως μίσθαρνα όργανα, τουλάχιστον ως εξ αντικειμένου σύμμαχοι των «σιωνιστών εχθρών», οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν συριακά εδάφη στο Γκολάν

Ο Ηγέτης Νίκος Γκάλης

Ο Ηγέτης Νίκος Γκάλης

O Νίκος Γκάλης είναι ο Μεσσίας του ελληνικού μπάσκετ. Δεν ήταν αυτός που γέννησε το άθλημα στη χώρα, καθώς είχαν προηγηθεί οι «προφήτες» του, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ήταν όμως αυτός που το απογείωσε, το έβαλε σε κάθε ελληνικό σπίτι και κυρίως ήταν αυτός που λειτούργησε σαν πρότυπο ώστε οι πιτσιρικάδες στις γειτονιές ανά την Ελλάδα, να πιάσουν για πρώτη φορά μια μπάλα του μπάσκετ στα χέρια τους.

ΔΕΠΑ: Η Λάθος Αποκρατικοποίηση

ΔΕΠΑ: Η Λάθος Αποκρατικοποίηση

Όπως είχαμε προβλέψει από την στήλη σε κείμενο μας που δημοσιεύθηκε στο energia.gr στις αρχές του έτους και αναφέρετο στην ΔΕΠΑ και την αποκρατικοποίηση της, η όλη διαδικασία επρόκειτο να τραβήξει σε βάθος χρόνου με συνεχείς αναβολές και παρατάσεις για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Και πράγματι έτσι έγινε αφού ως γνωστό ήδη εδόθη μια δεύτερη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 10 Μαΐου ενώ μια νέα πίστωση χρόνου, όπως ήδη ζητούν επίμονα ορισμένοι των διαγωνιζόμενων, για τα τέλη Μαΐου δεν αποκλείεται

Παράδοση Άνευ Όρων

Παράδοση Άνευ Όρων

Μέσα σε μια μέρα η Μέρκελ ζήτησε αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, ο Σόιμπλε απεφάνθη ότι το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων και μίλησε απαξιωτικά για τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο. Το μήνυμα προς την Ιταλία του Λέτα, που ετοιμάζεται για μια σχετική χαλάρωση, αλλά και για την Ισπανία, που ετοιμάζεται να μεταθέσει χρονικά τον περιορισμό του ελλείμματος, είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες «με δική σας ευθύνη»

Αίγυπτος: Θεοκρατικό Κράτος ή Μουσουλμανική Δημοκρατία;

Αίγυπτος: Θεοκρατικό Κράτος ή Μουσουλμανική Δημοκρατία;

Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και οι προεκτάσεις του στη γύρω περιοχή και σε διεθνές επίπεδο μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Λογικό ώς ένα βαθμό. Ομως μεμονωμένη εξέταση των πτυχών του πολέμου στη Συρία δεν βοηθά στην αναγκαία σφαιρική εκτίμηση των εξελίξεων στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η οποία με τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη αλλάζει σταδιακά δομή και προσανατολισμό

Η ΑΟΖ της Ευρώπης

Η ΑΟΖ της Ευρώπης

Τα τελευταία δυο χρόνια έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για την ΑΟΖ και, ως συνήθως, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην εκφέρει μια γνώμη γι’ αυτό το τόσο λεπτό θέμα, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η ΑΟΖ και τι σημαίνουν τα αρχικά της. Υπάρχουν δύο απλές ερωτήσεις που κανείς δεν έχει κάνει: «Θα χρειαζότανε η Ελλάδα πρώτα να ανακηρύξει και μετά να οριοθετήσει την ΑΟΖ της εάν γνώριζε ότι δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα υδρογονανθράκων στις θάλασσές της;» «Γιατί να ασχοληθούμε με το θέμα της ΑΟΖ, όταν η υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε να λύσει αντίστοιχα ζητήματα;»

Η Τουρκία, το Νταγκεστάν και οι Τσετσένοι... Ήρωες

Η Τουρκία, το Νταγκεστάν και οι Τσετσένοι... Ήρωες

Ολα τα παιδιά μεγαλώνουν με τους ήρωες των κόμικς. Εμείς στην Πόλη αγαπούσαμε τον «Μικρό Ηρωα» του Γιώργου Θαλάσση, με τους αγνούς ηρωικούς χαρακτήρες του Γιώργου, της Κατερίνας και του αγαθού γίγαντα Σπίθα. Αλλά, οι ήρωες στα τουρκικά κόμικς ήταν ηρωικοί Τσετσένοι! Από παιδί, ακόμη και τώρα, αδυνατώ να καταλάβω πλήρως τον ομφάλιο ρόλο που δένει τη γενναιότητα των Τσετσένων στη μυθολογία των τουρκικών κόμικς

Pax Germanica στην Ευρωζώνη;

Pax Germanica στην Ευρωζώνη;

Η προεδρική κυβέρνηση Λέτα στην Ιταλία που συγκροτεί ο Ναπολιτάνο διασφαλίζει μια ολιγόμηνη παράταση στη γραμμή Μόντι. Ετσι με υψηλό εσωτερικό κόστος, τη συνθλιβή και θρυμματισμό της Κεντροαριστεράς και την ανάδειξη του δίπολου Μπερλουσκόνι Γκρίγιο, η Μέρκελ απαλλάσσεται από την απειλή μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας στην Ιταλία

Νέοι Κανόνες στο Αμερικανικό Φυσικό Αέριο

Νέοι Κανόνες στο Αμερικανικό Φυσικό Αέριο

Στις πρώτες δύο δεκαετίες της ύπαρξής της, η Standard Oil δεν ήταν ουσιαστικά μια πετρελαϊκή εταιρεία, τουλάχιστον όχι όπως τις αναλογιζόμαστε σήμερα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1880, το «θηρίο» του Τζον Ροκφέλερ δεν είχε στην κατοχή του πετρελαιοπηγές. Η Standard ενδιαφερόταν για την διανομή και την διΰλιση, τα κλειδιά για την δημιουργία της αγοράς εκείνης που εν τέλει θα αγόραζε το πετρέλαιο.

Ειρήνη, Αρμονία και Πετρέλαιο

Ειρήνη, Αρμονία και Πετρέλαιο

Οι μελετητές της Βίβλου λένε ότι ο Κήπος της Εδέμ βρισκόταν στο νότιο Ιράκ, ίσως στο σημείο που συναντιέται ο Τίγρης με τον Ευφράτη. Όμως, όταν οι Ιρακινοί φαντάζονται τον επίγειο παράδεισο, κοιτούν βόρεια προς το Κουρδιστάν και είναι εύκολο να δούμε το γιατί. Στη διάρκεια της εαρινής γιορτής του Νουρούζ, οι εκδρομείς συνέρευσαν στα λιβάδια και στις κοιλάδες της ημιαυτόνομης περιοχής με τα ποτάμια που ρέουν από τις χιονισμένες κορυφές.