Άρθρα-Αναλύσεις

Η Επόμενη Ημέρα για τη Λιβύη

Η Επόμενη Ημέρα για τη Λιβύη

Τα γεγονότα στη Λιβύη έχουν φτάσει σε αυτό που πολλοί αποκαλούν αρχή του τέλους. Όπως όμως συμβαίνει συχνά, η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος της αρχής. Είναι πλέον θέμα χρόνου -και μάλιστα λίγου- να τελειώσει ό,τι έχει απομείνει από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Τέσσερις δεκαετίες μετά την εγκαθίδρυσή του και περίπου έξι μήνες μετά την απόφαση της διεθνούς κοινότητας ότι ο Καντάφι πρέπει να απομακρυνθεί, το καθεστώς του καταρρέει.

Ο «Πράσινος» Ηλεκτρισμός προ των Πυλών

Ο «Πράσινος» Ηλεκτρισμός προ των Πυλών

Ο ηλεκτρισμός είναι βασικός παράγοντας για την από εδώ και πέρα πράσινη ανάπτυξη. Παράλληλα, έχουμε τώρα τη βεβαιότητα ότι η ηλεκτρική ενέργεια στο προσεχές μέλλον θα είναι σε σημαντικό βαθμό Πράσινη. Δηλαδή, τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) θα αξιοποιούν σε μεγάλη κλίμακα διεθνώς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό, μέχρι λίγα χρόνια πριν, φάνταζε πέρα για πέρα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποια μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται στην επίτευξη του πιο πάνω στόχου

Όχι στην Εξόρυξη στην Αρκτική

Όχι στην Εξόρυξη στην Αρκτική

Περίπου 55.000 γαλόνια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στη Βόρεια Θάλασσα από την περασμένη εβδομάδα, λόγω διαρροής σε αγωγό της Shell, περίπου 100 μίλια από τις ακτές της Σκοτίας. Πέρυσι, οι Αμερικανοί κοιτούσαν οργισμένοι καθώς η κυβέρνηση και οι πετρελαϊκές προσπαθούσαν επί πέντε καταστροφικούς μήνες να περιορίσουν την πολύ μεγαλύτερη διαρροή σε εξέδρα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού. Φανταστείτε τώρα τον αυξημένο κίνδυνο και την δυσκολία του να αντιμετωπιστεί μια παρόμοια κατάσταση στις βόρειες ακτές της Αλάσκας, όπου το νερό καλύπτεται από πάγο για οκτώ μήνες κάθε χρόνο, τα κύματα φτάνουν τα επτά μέτρα και η θερμοκρασία τους -10 βαθμούς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πως Γνωρίζουμε ότι Προκαλούμε την Παγκόσμια Θέρμανση

Πως Γνωρίζουμε ότι Προκαλούμε την Παγκόσμια Θέρμανση

Το 1859, ο φυσικός Τζον Τίνταλ έδειξε το φαινόμενο του θερμοκηπίου με ένα πείραμα. Το ορατό φως περνά εύκολα μέσα από την ατμόσφαιρα και θερμαίνει τη Γη. Όμως, παράλληλα, αόρατες ακτίνες αντανακλώνται στην επιφάνειά της (υπέρυθρες) και δεν φεύγουν εύκολα προς το διάστημα. Αυτό που έδειξε ο Τίνταλ είναι ότι ορισμένα αέρια όπως οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα εμποδίζουν τις ακτίνες αυτές. Γι’αυτό και ονομάζονται αέρια του θερμοκηπίου.

Η Πετρελαϊκή Διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου Πρέπει να Σταματήσει Πριν Οδηγήσει σε Πόλεμο

Η Πετρελαϊκή Διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου Πρέπει να Σταματήσει Πριν Οδηγήσει σε Πόλεμο

Η πιθανότητα μιας ένοπλης σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ αυξάνεται. Πιθανές νέες συγκρούσεις θα ήταν καταστροφικές για όλους τους εμπλεκόμενους, για αυτό και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους πρέπει να δράσουν τώρα ώστε να μην ξεφύγουν τα γεγονότα από τον έλεγχο. Οι ενεργειακοί όμιλοι θεωρούν ότι μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και αερίου ενδέχεται να βρίσκονται εκτός των ακτών του Ισραήλ και του Λιβάνου. Τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών δεν έχουν καθορισθεί και το καθένα ισχυρίζεται ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται εντός της δικής του ΑΟΖ.

Αφροδίτη και Αγκυρα

Αφροδίτη και Αγκυρα

Η Αγκυρα μισεί την Αφροδίτη και ό,τι είναι δικό της: επί 37 έτη έχει εισβάλει στο μισό του νησιού της, την Κύπρο, και τις τελευταίες ημέρες απειλεί και το θαλάσσιο «οικόπεδό της». Με προκλητικό και αδιάλλακτο τρόπο, όπως έχει συνηθίσει να κάνει η «μοντέρνα» χώρα του κ. Ερντογάν, η Αγκυρα απειλεί ευθέως τη Λευκωσία, αν η τελευταία προχωρήσει στις 22 Σεπτεμβρίου σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12» ή αλλιώς στο οικόπεδο «της Αφροδίτης», μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η Επάνοδος της Γερμανίας

Η Επάνοδος της Γερμανίας

Αν και εξουθενωμένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία, μόλις μία εικοσαετία αργότερα, κυριάρχησε οικονομικά σε ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Την ανοδική πορεία ανέστειλε ο χιτλερικός τυχοδιωκτισμός. Από την καταστροφική αυτή εμπειρία οι εγχώριες μεταπολεμικές πολιτικές ελίτ άντλησαν τα απαραίτητα διδάγματα: αντί την στρατιωτική ισχύ, επεστράτευσαν την οικονομία και την διπλωματία. Η γερμανική ηγεσία στηρίχθηκε εκ νέου στην πειθαρχία, στην εργατικότητα και στον πατριωτισμό των Γερμανών

Οι Δαπάνες του Κράτους Είναι το Πρόβλημα

Οι Δαπάνες του Κράτους Είναι το Πρόβλημα

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία του κράτους για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τα στοιχεία αναδημοσιεύτηκαν στην «Καθημερινή». Παρατήρησα ότι ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν. Αντιγράφω: τα συνολικά έσοδα του κράτους το πρώτο εξάμηνο έφθασαν τα 22.539 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έξοδα 38.938. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 δημιουργήθηκε έλλειμμα 16.399. Για τόκους πληρώθηκαν 7.009. Ετσι προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 9.390.

ΕΛΤΑ Όπως Λέμε… ΓΕΝΟΠ

ΕΛΤΑ Όπως Λέμε… ΓΕΝΟΠ

Πόρισμα παρόμοιο με εκείνο για τις επιχορηγήσεις στη ΓΕΝΟΠ συνέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων ΕΛΤΑ.

Να Αλλάξουμε το Σύστημα της Ε.Ε.

Να Αλλάξουμε το Σύστημα της Ε.Ε.

Ακόμη και οι πλέον μακάριοι ευρωπαϊστές το επαναλαμβάνουν κατά βούληση: αν δεν τακτοποιήσουμε το ευρώ, λένε, οι συνέπειες της κρίσης θα είναι πολύ χειρότερες. Θεοποιούν ένα ευρώ «δυνατό και προστατευτικό». Είναι το δόγμα τους και το υπερασπίζονται φανατικά.

Δίχως Συλλογική Αφήγηση

Δίχως Συλλογική Αφήγηση

Η Ελλάδα γερνάει. Δεν χρειαζόταν η απογραφή για να διαπιστωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού αυξάνεται, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης ο αριθμός των μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την οικονομική κρίση, και υπολογίζεται ότι στις επόμενες δεκαετίες οι Ελληνες κάτοικοι θα μειωθούν σημαντικά, ενώ οι μετανάστες θα υπερβούν το 20% του πληθυσμού.

Δεν Μιλάμε -Ακόμη- για την Τέλεια Παγκόσμια Συστημική Καταιγίδα

Δεν Μιλάμε -Ακόμη- για την Τέλεια Παγκόσμια Συστημική Καταιγίδα

Σε όλες τις βαριά χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης που καλούνται να συμβάλουν στη διάσωση του διπλανού τους, αρχίζει να διαγράφεται ένας εφιάλτης. Και όσο το πρόβλημα ήταν περιορισμένο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που αντιπροσωπεύουν μικρά ποσοστά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η κατάσταση ήταν σχετικώς διαχειρίσιμη. Ομως, τώρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την Ιταλία και την Ισπανία... Το μοιραίο λάθος στη συμφωνία των Βρυξελλών ήταν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης -παρασύροντας και τον Τρισέ- παραδέχθηκαν ότι είναι δυνατόν χώρες -όπως η Ελλάδα- να κηρύξουν έστω και μερική πτώχευση.

Μωραϊτάκης: 34 Προτάσεις - Οδηγός για Ανάπτυξη

Μωραϊτάκης: 34 Προτάσεις - Οδηγός για Ανάπτυξη

Επικαιροποιώντας τις πρόσφατες προτάσεις για ανάπτυξη με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και με βάση το κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών σημειώνω τα παρακάτω: Η διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα χτυπάει στη ρίζα τη διαφθορά και τη διαπλοκή και που θα βάζει τέλος στην φοροδιαφυγή πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ενίσχυσης του διαλόγου μέσω της δυνατότητας να καταθέσουν προτάσεις όσοι το επιθυμούν.

Πατριωτισμός και Μάρκετινγκ

Πατριωτισμός και Μάρκετινγκ

Η ιστορία είναι από αυτές που κυριολεκτικά «δεν υπάρχουν». Κι όμως, μέρες απάτριδος κεφαλαίου που ζούμε, είκοσι τέσσερις ιταλοί επιχειρηματίες προσφέρθηκαν να αγοράσουν οι ίδιοι ιταλικά ομόλογα για να βοηθήσουν τη χώρα τους που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Μια Χώρα σαν Λερναία Υδρα

Μια Χώρα σαν Λερναία Υδρα

Εάν αναρωτιέστε πώς μια παραδεισένια χώρα με τον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα του Αιγαίου μπορεί να βυθιστεί σε έναν λάκκο, συμπαρασύροντας μαζί της και το ευρώ, αναζητήστε το βιβλίο του Ιάσονα Μανωλόπουλου «Το ειδεχθές χρέος της Ελλάδας» (Greece's Odious Debt). Ο συγγραφέας, διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην Dromeus Capital Group, περιγράφει την Ελλάδα ως περισσότερο μία αναδυόμενη παρά ανεπτυγμένη χώρα, η οποία δεν έπρεπε να έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

Η Παγκόσμια Κρίση Είναι Κατ Αρχήν Αμερικανική

Η Παγκόσμια Κρίση Είναι Κατ' Αρχήν Αμερικανική

Τι να πουν οι μικροί (οικονομικά) και ανίσχυροι (πολιτικά) όταν οι μεγάλοι της γης, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα μέχρι τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων ασιατικών οικονομιών χάσκουν σαν βλάκες μπροστά στην οικονομική κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας;