Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

UK Offshore Oil Exploration -78% In 1Q 09 Vs 1Q 08

UK Offshore Oil Exploration -78% In 1Q '09 Vs 1Q '08

The number of offshore oil and gas exploration wells drilled in U.K. waters in the first quarter of 2009 was down 78% from the same period a year earlier as companies cut back in difficult economic circumstances, said a report from consultancy Deloitte Thursday.

Gazprom Gains Foothold In US LNG Mkt With Shell Swap Deal

Gazprom Gains Foothold In US LNG Mkt With Shell Swap Deal

Russian gas monopoly OAO Gazprom (GAZP.RS) gained its first direct foothold in the U.S. gas market Thursday after signing a new agreement with Royal Dutch Shell PLC (RDSB.LN) to swap a million metric tons a year of liquefied natural gas destined for North America for the equivalent amount of natural gas delivered by pipeline in Europe.

Gazprom May Revise Timeframe For Priority Projects

Gazprom May Revise Timeframe For Priority Projects

Russian gas firm OAO Gazprom (GAZP.RS) may revise the timeframe for some of its priority projects including developments on the Yamal peninsula, the Interfax news agency said Thursday citing the company's Deputy Chief Executive Valery Golubev.

Οι «Kαλοί», οι «Kακοί» και η Άσχημη Νοοτροπία

Οι «Kαλοί», οι «Kακοί» και η Άσχημη Νοοτροπία

Θεωρητικά είναι λογικό για ένα λαό, ο οποίος έμαθε νωρίς να επαίρεται για το ένδοξο παρελθόν του, τους εξαιρετικά προικισμένους προγόνους του και τους αγώνες του στο όνομα της δημοκρατίας να αντιδρά αμυντικά όταν αισθάνεται έξωθεν βαλλόμενος για θέματα, που αφορούν τον τρόπο διαχείρισης των εθνικών και οικονομικών προβλημάτων του, ή ακόμη και του τρόπου ζωής του.

«Πράσινο» το Τελευταίο Χαρτί του Γκ. Μπράουν

«Πράσινο» το Τελευταίο Χαρτί του Γκ. Μπράουν

«Καλύτερη Βρετανία σημαίνει πιο πράσινη Βρετανία»: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κηρύσσει «πράσινη επανάσταση», με στόχο τη διάσωση της βρετανικής οικονομίας από την παγκόσμια οικονομική κρίση, κυρίως όμως την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης των Εργατικών.

Θύελλα Αντιδράσεων στην Ουγγαρία για την Μεταβίβαση Μετοχών της  Mol

Θύελλα Αντιδράσεων στην Ουγγαρία για την Μεταβίβαση Μετοχών της Mol

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα εκ μέρους της διοίκησης της ουγγρικής εταιρείας ενέργειας Mol για την μεταβίβαση του 21% των μετοχών της από την αυστριακή OMV στην ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Surgutneftegas, η οποία θεωρείται ότι είναι στενά συνδεδεμένη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, ο Zsolt Hernadi, πρόεδρος της Mol, κατηγόρησε ενώπιον επιτροπής του ουγγρικού Κοινοβουλίου που διερευνά το ζήτημα, ότι η αυστριακή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έδρασε ουσιαστικά ως «βιτρίνα» των Ρώσων.

Ενδιαφέρον της Σλοβενίας για τον  «South Stream»

Ενδιαφέρον της Σλοβενίας για τον «South Stream»

Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται από τη Σλοβενία για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας κ. Πέταρ Σκάντριτς σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Tanjug ανέφερε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να συμμετάσχει στην κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω αγωγού.

Ανοιχτός ο δρόμος των επενδύσεων στη Σαχαλίνη για την Exxon Mobil

Ανοιχτός ο δρόμος των επενδύσεων στη Σαχαλίνη για την Exxon Mobil

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τον προϋπολογισμό του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil για το επενδυτικό έργο Sakhalin-1, το οποίο αποτελείται από ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας.

Σημαντικές απώλειες για την πολωνική Petrobaltic

Σημαντικές απώλειες για την πολωνική Petrobaltic

Ο κ. Pawel Olechnowicz, ο εκτελεστικός διευθυντής της Πολωνικής εταιρείας Lotos, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στην διύλιση και εμπορεία πετρελαιοειδών στην Πολωνία δήλωσε την Τετάρτη ότι η θυγατρικής Petrobaltic, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης, σημείωσε σημαντική πτώση στην παραγωγή της το πρώτο τέταρτο του 2009 εξαιτίας τεχνικών εμποδίων.

Iraqs Kurdistan Can Export 100,000 B/D

Iraq's Kurdistan Can Export 100,000 B/D

The Kurdistan Regional Government can now export up to 100,000 barrels a day from oil fields in the region, the KRG's Natural Resources Minister Ashti Hawrami said in a statement posted in the government's Web site.

Frances Total Prepares To Start Drilling In Sudan

France's Total Prepares To Start Drilling In Sudan

French oil major Total S.A. (TOT) wants to start drilling in southern Sudan as it seeks to boost output from Africa's sixth-largest producer despite international pressure on the country's government.

Azerbaijani, US Leaders Discuss Turkey-Armenia Ties

Azerbaijani, US Leaders Discuss Turkey-Armenia Ties

Azerbaijani leader Ilham Aliyev has spoken to U.S. President Barack Obama amid growing concern in Baku over efforts to reconcile close ally Turkey with arch-rival Armenia, Aliyev's office said Wednesday.

Ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι Οι Ευρωπαίοι δεν τους Θέλουν

Ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι Οι Ευρωπαίοι δεν τους Θέλουν

Ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που επιμένει να ομιλή γιά πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ομως είναι καθ' ύλην αναρμόδιος. Ελαβε λοιπόν ο κ. Ομπάμα την δέουσα απάντηση από τους Σαρκοζύ και Μέρκελ. Το ποιές χώρες θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασισθή από την ίδια την Ενωση. Και σήμερα είναι σαφές ότι η πλειονότης των Ευρωπαίων δεν θέλει την ένταξη των Τούρκων. Είναι ανεπιθύμητοι.

Μελέτη: Η Διεθνής Κρίση Ανακόπτει την Πρόοδο της Ευρώπης

Μελέτη: Η Διεθνής Κρίση Ανακόπτει την Πρόοδο της Ευρώπης

Επιδείνωση της απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών προβλέπει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ανάπτυξης και Απασχόλησης για το 2009, βασιζόμενο στους Δείκτες Επιτυχίας στην Οικονομία της Γνώσης (The 2009 European Growth and Jobs Monitor: Indicators of Success in the Knowledge Economy) και τονίζει ότι η διεθνής κρίση ανακόπτει την πρόοδο της Ευρώπης αναφορικά με τους στόχους της Λισαβόνας.

Gazprom: Πρόβλεψη για 250 Δολάρια το Βαρέλι το 2009

Gazprom: Πρόβλεψη για 250 Δολάρια το Βαρέλι το 2009

Μία από τις πιο «τρελές» προβλέψεις από κορυφαία στελέχη της αγοράς έγινε πέρσι τον Ιούνιο, από τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει φέτος στα 250 δολάρια ανά βαρέλι. Τον κ. Μίλερ συνέφερε η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου: Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου συνδέεται με αυτήν, με καθυστέρηση έξι έως εννέα μηνών.