Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Eπτά Λόγοι της Οργής του Αραβικού Κόσμου

Οι Eπτά Λόγοι της Οργής του Αραβικού Κόσμου

Μπορούμε να μιλήσουμε για «αραβική άνοιξη»; «To φαινόμενο του "ντόμινο" είναι επινόηση των ΜΜΕ» δήλωσε στην ισπανική καθημερινή εφημερίδα «ελ παΐς» ο υπουργός εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί (Mourad Medelci). Λίγοι όμως συμφωνούν μαζί του... Ο Μπισαρά Χαντέρ (Bichara Khader), διευθυντής του «κέντρου μελετών κι ερευνών για το σύγχρονο αραβικό κόσμο» (CERMAC) του ρωμαιοκαθολικού πανεπιστημίου του Λουβέν εκτιμά αντιθέτως πως όλες οι αραβικές χώρες είναι υποψήφιες να γνωρίσουν παρόμοιες εξελίξεις, αφού περιλαμβάνουν όλες τα ίδια «εκρηκτικά συστατικά»

«Το Stuxnet Ήταν το Μέσο, Όχι ο Σκοπός»

«Το Stuxnet Ήταν το Μέσο, Όχι ο Σκοπός»

Μην απατάστε από την καταστροφική επιτυχία του ιού Stuxnet. Το ηλεκτρονικό «σκουλήκι» που χτύπησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πέρυσι έχει περιγραφεί ως ένα «κυβερνο-όπλο ακριβείας» που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών. Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά η επίδρασή του αφορά περισσότερο τη βιομηχανική κατασκοπία, παρά την τεχνική δολιοφθορά.

Καταστροφική για τις ΗΠΑ Ήταν η Κυβέρνηση Μπους

Καταστροφική για τις ΗΠΑ Ήταν η Κυβέρνηση Μπους

Το ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και του Ντικ Τσέινι αποδείχθηκε καταστροφική για την Αμερική και την οικονομία της είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ο ιστορικός δεν χρειάζεται να περιμένει 50 χρόνια για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό, διότι έχει από τώρα στη διάθεσή του αδιάψευστα ντοκουμέντα και βέβαια τις ομολογίες των πρωταγωνιστών εκείνης της μαύρης οκταετίας. Θύμα του διδύμου αυτού, λίγο έλειψε να είναι η Κύπρος (και κατ' επέκταση η Ελλάδα)

Ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τη Σταθερότητα στη Μεσόγειο

Ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τη Σταθερότητα στη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος παρουσιάζει δραματικές νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τα γεγονότα στη Λιβύη ίσως οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, μετά τους 5.000 Τυνήσιους που κατέφτασαν στη Σικελία την περασμένη εβδομάδα μόνο. Οι εκμεταλλευτές των μεταναστών, οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες είναι έτοιμοι να επωφεληθούν το χάος που θα προκαλέσει η κατάρρευση της παλαιάς τάξης πραγμάτων. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα, αλλιώς αυτή η «καμπύλη της κρίσης» θα οδηγήσει σε περισσότερη παράνομη μετανάστευση, τρομοκρατία και ακραίο ισλαμισμό.

«Βαριοπούλα»-Τρίαινα για Τρικυμίες στο Αιγαίο

«Βαριοπούλα»-Τρίαινα για Τρικυμίες στο Αιγαίο

Tην «υπόθεση Bαριοπούλα» την γνωρίζουμε από την περασμένη άνοιξη: Θερμό επεισόδιο στο Aιγαίο με εμπλοκή πολεμικών αεροσκαφών, αλλά και στον Έβρο, με στόχο τη νομιμοποίηση της πρωτοκαθεδρίας των Eνόπλων Δυνάμεων , στο όνομα των εθνικών συμφερόντων, στα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Eρντογάν την άνοιξη του 2003

Η Έλλειψη Θεσμών Φέρνει Ελλείμματα - Χρέος

Η Έλλειψη Θεσμών Φέρνει Ελλείμματα - Χρέος

Ενα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η χώρα μας δεν μπόρεσε να τιθασεύσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να μειώσει το δημόσιο χρέος της, παρά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ για μακρά χρονική περίοδο. Οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι πολλές, με πιο συνηθισμένη την απάντηση ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει το θάρρος να πάρει τα δύσκολα και μη δημοφιλή μέτρα που απαιτούνταν.

Η Ρωσία Αναζητά Πετρέλαιο στη Διαρκή Αρκτική Νύχτα

Η Ρωσία Αναζητά Πετρέλαιο στη Διαρκή Αρκτική Νύχτα

Η Αρκτική είναι μια πολύ αφιλόξενη περιοχή, ιδίως για τις πετρελαϊκές, όχι μόνο λόγω του ψύχους και των καιρικών συνθηκών, αλλά επίσης λόγω της μεγάλης απόστασης από την ξηρά. Συνεπώς, ένα ατύχημα σε εξέδρα που βρίσκεται στη ζώνη αυτή, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ιδίως αν συμβεί κατά τη διάρκεια της πολύμηνης νύκτας του Αρκτικού Κύκλου. Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο και ένας αριθμός δυτικών πετρελαϊκών εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν με τις έρευνες για κοιτάσματα.

Άνευ Όρων Παράδοση

Άνευ Όρων Παράδοση

Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα διά παραλείψεως έγκλημα διαδοχικών κυβερνήσεων. Ακραίο παράδειγμα, τα ολυμπιακά ακίνητα. Ο ελληνικός λαός τα χρυσοπλήρωσε, αλλά όταν τα φώτα των Αγώνων έσβησαν η κυβέρνηση Καραμανλή τα άφησε να λεηλατηθούν και να ρημάξουν. Την ίδια εγκληματική στάση τήρησε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Κραυγή Αγωνίας του Ισραήλ για τις Κινήσεις του Ιράν στο Σουέζ

Κραυγή Αγωνίας του Ισραήλ για τις Κινήσεις του Ιράν στο Σουέζ

Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα κρατούσε προσεκτικά αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωνε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ενήμερος για τα σχέδια του Ιράν, που αποφάσισε δύο από τα πολεμικά πλοία του να πλεύσουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, οι «πολεμικές» κραυγές εκ μέρους του Ισραήλ ότι θα υπάρξει «αντίδραση» αναστάτωσαν τις αγορές.

Κερδισμένοι και Χαμένοι των εξεγέρσεων

Κερδισμένοι και Χαμένοι των εξεγέρσεων

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, το πέταγμα της πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει τυφώνα σε άλλες ηπείρους. Φαίνεται ότι έτσι γίνεται καμιά φορά και στην πολιτική. Η απόφαση ενός νεαρού πλανόδιου πωλητή στην Τυνησία να αυτοπυρποληθεί, έσχατη εκδήλωση απόγνωσης σε μια δικτατορία όπου λίγοι περνούσαν πολύ καλά και η μεγάλη πλειοψηφία, κυρίως των νέων, αναζητούσαν με μεγάλη δυσκολία τρόπους για να επιβιώσουν, οδήγησε στην κατάρρευση του καθεστώτος του Μπεν Αλι. Και τώρα έρχεται η σειρά του Αιγύπτιου δικτάτορα Μουμπάρακ, στυλοβάτη της «πολιτικής σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλοι...

Προεξόφληση Αδιεξόδου

Προεξόφληση Αδιεξόδου

Σκηνικό αδιεξόδου έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο τρεις μέρες μετά την παραίτηση Μουμπάρακ, με τους μηχανισμούς του καθεστώτος - Ενοπλες Δυνάμεις και Υπηρεσίες Πληροφοριών και τις ΗΠΑ να αναζητούν αγωνιωδώς την προσωπικότητα που θα μπορούσε να εκτονώσει το αίτημα για ριζική αλλαγή και να φράξει το δρόμο στο πολιτικό Ισλάμ και συγκεκριμένα στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που είναι περισσότερο παράταξη - ομπρέλα διαφορετικών τάσεων, παρά οργανωμένο και πειθαρχημένο πολιτικό κίνημα.

«Don’t Cry for me Argentina»...

«Don’t Cry for me Argentina»...

Με ακροβασίες πανικού, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας να «διασώσουν» τη χώρα από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα, μας παρέδωσαν στην τρόικα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου υλοποιεί με το Μνημόνιο τη μεγαλύτερη οικονομική παρέμβαση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ωστόσο, ο τρόπος που γίνεται είναι έωλος. Επειδή πρόκειται για μια εκβιαστική ο

Οι Γερμανικές Επιλογές και η Ελλάδα

Οι Γερμανικές Επιλογές και η Ελλάδα

Η Γερμανία ταλαντεύτηκε για το πώς εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα κατά τον καλύτερο τρόπο στα πλαίσια της Ε.Ε. και σε περίοδο κρίσης. Αρχικά σκέφτηκε είτε να αποβάλει την Ελλάδα από την Ε.Ε., με μεθόδους παράτυπες αλλά αποδοτικές, είτε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. προκειμένου να μην κουβαλήσει πάνω της τα βάρη των φτωχότερων εταίρων της

Τάσεις Επέκτασης Διεθνώς για τον Άνθρακα

Τάσεις Επέκτασης Διεθνώς για τον Άνθρακα

Στις πλούσιες χώρες, όπου ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ποιότητα του αέρα και προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές του, ο άνθρακας δεν είναι της μόδας. Αλλού όμως, η ζήτηση για άνθρακα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ο ΙΕΑ εκτιμά πως η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά ένα πέμπτο στα επόμενα 25 χρόνια, εάν οι κυβερνήσεις εμμείνουν στις σημερινές πολιτικές όσον αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Όπως φαίνεται λοιπόν, μια νέα εποχή άνθρακα μας περιμένει.

Η Σιωπηλή Μεσαία Τάξη

Η Σιωπηλή Μεσαία Τάξη

Η χώρα περνάει μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Κινδυνεύει όμως συνέχεια να μπει στον δρόμο της καταστροφής. Είναι άλλο πράγμα η διαμαρτυρία και εντελώς διαφορετικό η βία, ο χουλιγκανισμός και η απόλυτη κατάλυση του νόμου και της δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να κλείνουν τα σύνορα της χώρας επί ώρες και να μην τιμωρούνται. Δεν γίνεται κάποιοι να χτυπάνε με δολοφονική μανία έναν πολιτικό, να αποτυπώνονται τα πρόσωπά τους στις κάμερες, και κανείς να μην τιμωρείται. Δεν μπορεί οι κάτοικοι της Χ Κερατέας να επιτίθενται με δολοφονική μανία κατά των αστυνομικών και να κρατούν κλειστό ένα κεντρικό δρόμο της Αττικής για δύο μήνες. Δεν γίνεται κάποιοι να καταστρέφουν εισπρακτικά μηχανήματα στο μετρό και να φεύγουν ατιμώρητοι.