Άρθρα-Αναλύσεις

Οργανισμός Ηνωμένων Δασών

Οργανισμός Ηνωμένων Δασών

Εριξε 12 τόνους νερού και έσβησε δύο εστίες φωτιάς. Ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν από το πιλοτήριο ενός Μπέριεφ-200 έκανε επί μισή ώρα ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σώσει τη βλάστηση στο Ριζάν της Κεντρικής Ρωσίας. Είναι προφανές ότι μαζί με τον πόλεμο της φωτιάς μαίνεται και ο πόλεμος της εικόνας. Ο κακός δήμαρχος της Μόσχας κ. Γιούρι Λουσκόφ μαύρισε από τον ήλιο στις διακοπές του, ενώ ο ευσυνείδητος πρωθυπουργός της Ρωσίας άσπρισε από τον φόβο του, βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής.

Ένα Νέο «Μήλον της Εριδος»

Ένα Νέο «Μήλον της Εριδος»

Ενα από τα αρπακτικά με τα οποία απεικονίζεται συστηματικά ο Βλ. Πούτιν είναι, πέραν της σιβηρικής τίγρης και της λεοπάρδαλης του χιονιού, η πολική αρκούδα. Και για να παραμερίσει τις όποιες αμφιβολίες, δηλώνει πως «πρόκειται για τον κυρίαρχο της Αρκτικής».

«Οχι» στη Βίαιη Απελευθέρωση, «Ναι» στον Δραστικό Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ

«Οχι» στη Βίαιη Απελευθέρωση, «Ναι» στον Δραστικό Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έως και σήμερα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με πολύ αργούς ρυθμούς και με μια κουλτούρα και πρακτικές που δεν χαρακτηρίζονται από καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματικότητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία στους θεσμούς και τις διαδικασίες.

Η Αμερική Βυθίζεται στο Σκοτάδι

Η Αμερική Βυθίζεται στο Σκοτάδι

Τα φώτα σβήνουν στην Αμερική- κυριολεκτικά. Το Κολοράντο Σπρινγκς βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λόγω της απεγνωσμένης προσπάθειάς του να κάνει οικονομία σβήνοντας το ένα τρίτο των δημόσιων φώτων, ενώ παρόμοιες ενέργειες είτε σημειώνονται είτε βρίσκονται υπό συζήτηση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Φιλαδέλφεια ως το Φρέσνο της Καλιφόρνιας.

Και το Αέριο στο Παζλ της Μέσης Ανατολής

Και το Αέριο στο Παζλ της Μέσης Ανατολής

Φαίνεται πως σε λίγο καιρό η Μεσόγειος θα γεμίσει εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου. Στα διεθνή αποθέματα φυσικού αερίου, που αγγίζουν τα 180 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, προστέθηκαν, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, μερικά ακόμα τρισεκατομμύρια... Ετσι ο πυθμένας της Μεσογείου ανέβασε τον πήχη της έντασης και πρόσθεσε νέες αιτίες για την παράταση της διαχρονικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η Συζήτηση για την Ενέργεια που Δεν Γίνεται

Η Συζήτηση για την Ενέργεια που Δεν Γίνεται

Δυστυχώς και η συζήτηση περί ΔΕΗ γίνεται υπό τους ήχους του Θωμά Μπακαλάκου, δηλαδή παρέμεινε στη δεκαετία του 1970. Ο συνδικαλιστικός τσαμπουκάς «θα σας σβήσουμε», οι μεγαλοστομίες «θα ματώσουμε» και το ανεδαφικό «δεν πουλάμε» (λες και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν κληρονομήσει τη ΔΕΗ από τους πατεράδες τους) αποκρύπτουν τα πραγματικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν εξαιτίας της αναγκαίας κι επικείμενης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθεστωτική Αλλαγή στην Αγκυρα

Καθεστωτική Αλλαγή στην Αγκυρα

Τον τελευταίο και καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία την έχει πλέον η κυβέρνηση, μια εξέλιξη που συνιστά από μόνη οριοθέτηση ενός νέου κεφαλαίου στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ερντογάν. Το κεφάλαιο μιας συνεχούς σύγκρουσης ανάμεσα στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και στο Κεμαλικό Κατεστημένο-Βαθύ Κράτος έκλεισε με τη διασφάλιση της απόλυτης κυριαρχίας του πρωθυπουργού.

Το Πετρέλαιο των Πολυεθνικών, οι ΗΠΑ και η Νιγηρία: Μια Έντονη Αντίθεση

Το Πετρέλαιο των Πολυεθνικών, οι ΗΠΑ και η Νιγηρία: Μια Έντονη Αντίθεση

Η έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου αποτέλεσε την αρχή μιας τρομακτικής οικολογικής καταστροφής με σοβαρές επιπτώσεις για την άγρια ζωή, τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους σε μεγάλη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργατών και είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή 200.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, παρά τις προσπάθειες της ΒΡ για περιορισμό της.

ΔΕΗ: Αφήστε τη να Δουλέψει

ΔΕΗ: Αφήστε τη να Δουλέψει

Η κυβέρνηση σε συνεργασία µε την τρόικα ορθώς προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και µεταρρυθµίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονοµία για να επιτύχει δύο συγκεκριµένους στόχους:Πρώτον, τη µείωση των τιµών σε πολλές υπηρεσίες που σήµερα παρέχονται ολιγοπωλιακά Δεύτερον, µε την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, ιδίως εκείνων που έχουν υπεράριθµο προσωπικό και τεράστια ελλείµµατα

Η Ευρώπη Eξισλαμίζεται

Η Ευρώπη Eξισλαμίζεται

Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε τα προβλήματα που βαθμιαία οικοδομούνται γύρω μας. Ενώ ο λαός μας δείχνει να ανέχεται τις αγριότητες του ακραίου Ισλάμ, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα που γίνονται στο όνομα του Προφήτη, εύκολα παρασύρεται σε κατηγορίες κατά των Δυτικών που έχουν κατά διαστήματα αναλάβει να ανακόψουν το σχετικό κύμα εξάπλωσης των ακροτήτων αυτών.

Κινητικότητα στα Ενεργειακά Ζητήματα

Κινητικότητα στα Ενεργειακά Ζητήματα

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα σε ενεργειακά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, που εκδηλώνεται σε δύο κατευθύνσεις: α) στους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, β) στον εντοπισμό και τη μελλοντική εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Κραχ Ανεργίας

Κραχ Ανεργίας

Η ελληνική οικονοµία µετά την επιβράδυνση της τετραετίας 2005-2008 και την υποχώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 4% το 2009, βρίσκεται πλέον σε βαθιά ύφεση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει παράταση της ύφεσης και το 2011 (-3,7% µείωση του ΑΕΠ το 2010 µε επίπεδο ανεργίας 12,1% και -2,5% µείωση του ΑΕΠ το 2011 µε επίπεδο ανεργίας 14,3%). Η ανεργία την περίοδο Απριλίου 2009 - Μαρτίου 2010 αυξήθηκε κατά 130.000 άτοµα και αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη για το έτος 2010-2011, ενώ το ποσοστό της πραγµατικής ανεργίας θα υπερβεί στο τέλος του 2011 το 20% (ένα εκατοµµύριο ανθρώπους), φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας

Μην Πυροβολείτε τους Ταυρομάχους

Μην Πυροβολείτε τους Ταυρομάχους

Ηταν μια τυπική εκστρατεία στην οποία συμμετείχαν διασημότητες με στόχο την κατάργηση των ταυρομαχιών σε ολόκληρη την Ισπανία και η οποία ξεκίνησε με το σχετικό αίτημα που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο της Καταλωνίας. «Η απαγόρευση των ταυρομαχιών στην Καταλωνία θα ενθαρρύνει την εξάπλωση του κινήματος αυτού» δήλωσε ο άγγλος κωμικός Ρίκι Τζερβέις

Κάποτε Ήταν Ένας Όμορφος Πλανήτης...

Κάποτε Ήταν Ένας Όμορφος Πλανήτης...

Στις αρχές της προηγούμενης εικοσαετίας μπήκαν στη ζωή των κατοίκων της γης καινούργιοι, παράξενοι όροι. Φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κλιματική αλλαγή. Υπερθέρμανση του πλανήτη. Αναπαυτικώς καθήμενοι στις βελούδινες καρέκλες των κινηματογράφων ή στους τεμπέλικους καναπέδες των σπιτιών, απολαμβάναμε εφιαλτικά σενάρια για φονικά καιρικά φαινόμενα, τσουνάμι, ξηρασίες, παγετώνες, τυφώνες, μεταφερμένα αριστοτεχνικώς στη μεγάλη οθόνη από δεξιοτέχνες του χολιγουντιανού θαύματος.

Ρωσική Έκδοση του Μοντέλου Ντεγκ

Ρωσική Έκδοση του Μοντέλου Ντεγκ

Ο Ντεγκ Χσιάο Πιγκ υπήρξε ο ουσιαστικός ηγέτης της Κίνας από τα τέλη του 1978 μέχρι το φθινόπωρο του 1992 και από τότε μέχρι τον θάνατο του στις αρχές του 1997 είχε ένα αδιαμφισβήτητο άτυπο Βέτο στις αποφάσεις της κομματικής και κυβερνητικής ηγεσίας.

Το Διπλό «Μεγάλο Παιχνίδι» στο Αφγανιστάν

Το Διπλό «Μεγάλο Παιχνίδι» στο Αφγανιστάν

Oι αποκαλύψεις της WikiLeaks όσον αφορά τον αμφίβολης προοπτικής πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, αλλά για μένα περιέχουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στην πραγματικότητα θυμίζουν τη συμβουλή που ίσως σας έδωσαν οι γονείς σας πριν πάτε να σπουδάσετε: «Αν σε μια παρτίδα πόκερ δεν ξέρεις ποιος είναι το κορόιδο, τότε το πιθανότερο είναι να είσαι εσύ».