Άρθρα-Αναλύσεις

Η Κρίση της Κοινωνίας

Η Κρίση της Κοινωνίας

Παρά τις μεγαλοστομίες του δημάρχου, η Αθήνα βίωσε τη χειρότερη ίσως αυτοδιοικητική της περίοδο, με όλα τα μέτωπα να οπισθοχωρούν, συντελούσης και της οικονομικής κρίσης. Ετσι, την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο δήμος έριξε άμμο στο Σύνταγμα, φόρτωσε την πλατεία με σκαλωσιές και την καλωδίωσε με μεγάφωνα. Παράπλευρη διαπίστωση: η ηχητική ρύπανση έπαψε από καιρό να είναι μέρος του προβληματικού περιβάλλοντος. Οπως άλλωστε και το νέφος.

Η Γεωθερμία στο Κύριο Ρεύμα της Ενέργειας

Η Γεωθερμία στο Κύριο Ρεύμα της Ενέργειας

Η διευρυμένη χρήση των Ενισχυμένων Γεωθερμικών Συστημάτων (EGS) μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη γεωθερμική παραγωγή σε κάθε περιοχή του πλανήτη, επιτρέποντας έτσι στην εν λόγω τεχνολογία να καλύψει μεγάλο μέρος των ανανεώσιμων ενεργειακών αναγκών.

Να Τηρηθεί το Σύνταγμα

Να Τηρηθεί το Σύνταγμα

Η μακρά πολιτική εμπειρία μου, με έχει οδηγήσει στη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα τους νόμους τους παραβιάζουν οι πολίτες, το Σύνταγμα το παραβιάζουν οι πολιτικοί. Δυστυχώς, κάθε κυβέρνηση, κάθε εξουσία, επιδίδεται σε αυτό το «σπορ».

Η Στρατηγική Αξία και ο Ρόλος της Ελλάδας

Η Στρατηγική Αξία και ο Ρόλος της Ελλάδας

Η πρόσφατη έκθεση της STRATFOR (The geopolitics of Greece: A sea at heart) προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα. Δικαιολογημένα άραγε; Θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα συμφέροντα που προωθεί η συγκεκριμένη εξαιρετικά «δικτυωμένη» εταιρεία μελετών. Η έκθεση για την Ελλάδα παραθέτει τα γεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και αξιολογεί τη γεωστρατηγική αξία του ελλαδικού χώρου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Περίεργη Στάση Έναντι των Προκλήσεων

Περίεργη Στάση Έναντι των Προκλήσεων

«Πώς επιτρέπει η Ελλάδα να ελέγχουν την θάλασσα του Αιγαίου τα τουρκικά καράβια και να μη διαμαρτύρεται καν για την πρόκληση»; Το ερώτημα προέρχεται από επαγγελματικό στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, καθώς εργάζεται στο γραφείο γνωστού Αμερικανού πολιτικού.

Σε Κλοιό το Αιγαίο

Σε Κλοιό το Αιγαίο

Υστερα από τις συνεχείς παραβάσεις - παραβιάσεις στο Αιγαίο, την τουρκική έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο, τα τουρκικά πεδία βολής, η Αγκυρα, τώρα και με τις έρευνες για κοιτάσματα πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε τμήματα της υφαλοκρηπίδας που μένει να οριοθετηθούν, επιχειρεί να μετατρέψει σε «βιλαέτι» της το Αιγαίο, θέτοντας υπό ασφυκτικό κλοιό σχεδόν όλα τα νησιά

Το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που μόλις ψηφίστηκε θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς αυξάνει σταδιακά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και γίνεται πιο στοχευμένο σ’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Οπως όμως είχε επισημάνει το 1997 η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε: «Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα συνδυάζει νησίδες υπερβολικής προστασίας με πραγματικές περιπτώσεις ένδειας».

Ούριος Άνεμος για τη Μόσχα

Ούριος Άνεμος για τη Μόσχα

Ποτέ άλλοτε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991 η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια συγκυρία δεν ήταν τόσο ευνοϊκή για τη Μόσχα. Σήμερα η Ρωσία των Μεντβέντεφ - Πούτιν βρίσκεται μπροστά στη μοναδική στη νεότερη ιστορία ευκαιρία να κατοχυρώσει τον ισότιμο ρόλο της χώρας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

10 Τρόποι με τους Οποίους η Χορτοφαγία θα Σώσει τον Πλανήτη

10 Τρόποι με τους Οποίους η Χορτοφαγία θα Σώσει τον Πλανήτη

Αν θέλουμε πραγματικά να ελαχιστοποιήσουμε την επίδρασή μας στο περιβάλλον, ο πιο απλός και φθηνός τρόπος είναι το να τρώμε λιγότερο κρέας. Πίσω από τα κομμάτια που απολαμβάνουμε καθημερινά στο πιάτο μας, κρύβεται ένας πολύ ενεργοβόρος μηχανισμός που καταστρέφει τα δάση, μολύνει τους ωκεανούς και τον αέρα, στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα και ευθύνεται για μεγάλο μέρος της Κλιματικής Αλλαγής.

Η... Κινεζική Γαλλική Αφρική

Η... Κινεζική Γαλλική Αφρική

O Νικολά Σαρκοζί κάλεσε 13 αρχηγούς αφρικανικών κρατών στο Παρίσι για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία των χωρών τους. Ανέβηκαν στην εξέδρα για την παραδοσιακή παρέλαση της 14ης Ιουλίου, την οποία άνοιξαν στρατιωτικά αποσπάσματα από τις πρώην αποικίες. Εως εφέτος, η ημερομηνία περνούσε απαρατήρητη: αλλά αυτή ήταν η 50ή επέτειος της ανεξαρτησίας των αποικιών. Η τελετή κύλησε άψογα εν μέσω αγαλλίασης όπως είθισται να συνοδεύει παραδοσιακά την εκδήλωση.

Σεληνιακό Τοπίο στο Κέντρο της Πόλης

Σεληνιακό Τοπίο στο Κέντρο της Πόλης

«Για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους στο κέντρο της Aθήνας, η ζωή έχει ευτελιστεί σ’ ένα επικίνδυνο φαινόμενο και τίποτα παραπάνω. Yπεύθυνη είναι αποκλειστικά η πολιτεία».

Ο Σπόρος της Αποτυχίας

Ο Σπόρος της Αποτυχίας

Το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης, με την προίκα των 440 δισ. ευρώ, είναι σημαντικό βήμα προς την καθυστερημένη ενοποίηση των οικονομιών των χωρών-μελών της Ενωσης. Αλλά έχει μέσα του τον σπόρο της αποτυχίας. Με την ίδρυση του ταμείου, τα μέλη της Ευρωζώνης έδειξαν ότι έχουν την πολιτική βούληση να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον της αμφισβήτησης και της επιθετικότητας των αγορών.

Το Πίρι Ρέις, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Ε.Ε.

Το Πίρι Ρέις, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Ε.Ε.

Η πρόσφατη δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους Τσεσμέ, η νέα έξοδος του Πίρι Ρέις και γενικότερα η προβληματική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο -για να μην ξεχνάμε το Καστελόριζο- δεν είναι αποκλειστικά και μόνον ελληνοτουρκικό ζήτημα. Θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ε. Ε. Τα επαναλαμβανόμενα διαβήματα προς την Αγκυρα δεν αρκούν.

Ευκαιρία να Καταργηθούν οι Φοροαπαλλαγές στη Βιομηχανία του Πετρελαίου

Ευκαιρία να Καταργηθούν οι Φοροαπαλλαγές στη Βιομηχανία του Πετρελαίου

Καμιά βιομηχανία δεν απολαμβάνει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις όσο εκείνη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Και καμιά βιομηχανία δεν τις χρειάζεται λιγότερο. Παρόλη την καταστροφή που έχει προκαλέσει, η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ίσως προσφέρει το πολιτικό κίνητρο ώστε να δοθεί τέλος σ’ αυτή την ειδική μεταχείριση

Τα Φώκλαντς Δείχνουν το Δρόμο για την Α.Ο.Ζ. στο Καστελόριζο

Τα Φώκλαντς Δείχνουν το Δρόμο για την Α.Ο.Ζ. στο Καστελόριζο

Μια ευκαιρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επικράτηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, με σημείο-κλειδί το Καστελόριζο, έναντι των προκλητικών τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, δείχνει η μέχρι στιγμής εμπειρία από τη διαμάχη Αργεντινής - Βρετανίας για τα Φώκλαντς. Κοινός παρoνομαστής των δύο περιπτώσεων θεωρείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) που δίνει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης ενεργειακών αποθεμάτων, ναυτιλίας και αλιείας στη χώρα όπου ανήκουν τα νησιά

Οικονομική Κρίση και Κινεζικό Μοντέλο

Οικονομική Κρίση και Κινεζικό Μοντέλο

Κατά μία έννοια είναι άδικο. Η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καταβάλλοντας το κόστος μιας μακροχρόνιας άρνησης ενηλικίωσης της κοινωνίας της, μιας αδυναμίας επαφής με την πραγματικότητα, που επέτρεψε και εξέθρεψε άπειρες δευτερογενείς παθογένειες.