Σχόλιο

Προς την Υπουργό Παιδείας: Ας Αξιοποιηθεί Σωστά η Τηλεόραση!

Προς την Υπουργό Παιδείας: Ας Αξιοποιηθεί Σωστά η Τηλεόραση!

Δεκαετίες υποστηρίζω πως στη χώρα μας η τηλεόραση είναι μία τεράστια δύναμη που την έχουμε όμως αξιοποιήσει ελάχιστα. Χωρίς να υποτιμώ την προσφορά της κρατικής τηλεόρασης, είναι γεγονός πώς συχνά έχει μπερδέψει τον παιδαγωγικό – ψυχαγωγικό της ρόλο με την προπαγάνδα ενώ πάλι η ιδιωτική, εξ αρχής και με ελάχιστες εξαιρέσεις, ταυτίστηκε με το κιτς και τη χυδαιότητα. Κάνοντας μακροπρόθεσμα τεράστιο, πολιτιστικό κακό στα ευρέα στρώματα του πληθυσμού. Εθίζοντάς τα στην ευτέλεια. Τώρα λοιπόν που είμαστε υποχρεωμένοι για άγνωστο, χρονικό διάστημα να μείνουμε στα σπίτια μας έχοντας μικρούς και μεγάλους μαθητές αναγκαστικά περιορισμένους, εγκλωβισμένους θα έλεγα, δεν θα μπορούσε η τηλεόραση να προσφέρει τα μέγιστα, δηλαδή παιδεία και ψυχαγωγία, αναπληρώνοντας κάπως τις χαμένες, σχολικές ώρες; Έτσι, σαν αντίδοτο για τις παλιές τις αμαρτίες

Δόγμα και Επιστήμη

Δόγμα και Επιστήμη

Η Θεία Ευχαριστία είναι το κατεξοχήν μυστήριο της χριστιανικής πίστεως. Δίχως τη Θεία Ευχαριστία, δεν θα υπήρχε Εκκλησία, και ως εκ τούτου κενόν το κήρυγμα των ιερέων, κενή δε και η πίστις ημών. Οσοι μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων, μετέχουν στη θεανθρώπινη κοινωνία –ζώντων και κεκοιμημένων– και ανακαινούμενοι, μετέχουν της ανακαινίσεως του κόσμου, κατά τους θεολόγους. Και επειδή όλα αυτά συγκροτούν «φρικτό μυστήριο», που ελάχιστα κατανοείται ή βιώνεται και από τους φιλακόλουθους χριστιανούς, δεν είναι δυνατόν παρόμοια θέματα να τίθενται εκ του προχείρου σε εργαστηριακή δοκιμασία. Αλλη η αποστολή της Εκκλησίας και άλλη της επιστήμης.

Το Xρηματιστήριο απ-Αξιών Αθηνών Συμπαρίσταται στους Λύκους της Wall Street

Το Xρηματιστήριο απ-Αξιών Αθηνών Συμπαρίσταται στους Λύκους της Wall Street

Σε μια χώρα που προσμένει, εκτός άλλων θαυμάτων, το μάννα εκ…στρόφιγγας πετρελαίου για να εξοικονομήσει πολύτιμους εθνικούς πόρους και να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς της, κυκλοφορεί κόσμος - επενδυτές αποκαλούνται – που αντί να τρίβει τα χέρια του από χαρά επειδή η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα τάρταρα και να σπεύσει να ρίξει ζεστό χρήμα στην όποια ανάκαμψη μπορεί να αποφέρει η συγκυρία, βάζει τρικλοποδιά στον ήδη απαξιωμένο, εδώ και χρόνια, δείκτη αξιών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η βουτιά στο κενό μετρήθηκε στο 12% την Δευτέρα. Η εξήγηση των αναλυτών ήταν ότι οι επενδυτές αντέδρασαν σαν πανικόβλητο κοπάδι -ελεύθερη μετάφραση- μπροστά στο φάσμα των επιπτώσεων από τον κορονοϊό και τα παρελκόμενα –για εντελώς διαφορετικούς λόγους- από την καταβαράθρωση των τιμών του αργού.

Η Χίμαιρα της Ανάπτυξης με Πράσινο Μανδύα

Η Χίμαιρα της Ανάπτυξης με Πράσινο Μανδύα

Χρειάστηκε ο Covid-19, για να παρατηρήσουμε στην πράξη τις ευεργετικές συνέπειες που έχει η ραγδαία αποκλιμάκωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Τα μεγέθη είναι αξιοσημείωτα, καθότι αναφέρονται στην Κίνα, που έχει παραλύσει εξαιτίας του κοροναϊού. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο έχει μειώσει κατά τουλάχιστον 25% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη και αν αυτό αποδειχτεί προσωρινό, δεν παύει να έχει τη σημασία του, από όποια πλευρά και αν το προσεγγίσει κανείς. Τί συνέβη στην γιγαντιαία ασιατική χώρα αφότου ο κοροναϊός εξελίχθηκε σε επιδημία; Οι διακοπές για το νέο κινεζικό έτος, παρατάθηκαν, για λόγους προστασίας των πολιτών, κατά δύο εβδομάδες. 

Η Δημοκρατία Τού Όλα Επιτρέπονται

Η Δημοκρατία Τού Όλα Επιτρέπονται

Οσα δίκια και να έχουν κάποιοι, καμία δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς όρια. Στην Ελλάδα έχουν καταργηθεί από καιρό και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Για την ίδια τη δημοκρατία. Εχουμε αναπτύξει μια κουλτούρα διαμαρτυρίας, γαλλικής έμπνευσης, που θεωρεί ότι όλα επιτρέπονται. Δεν είναι «αριστερή», δεν είναι «δεξιά», είναι σχεδόν οικουμενική. Στην Κερατέα και στη Χαλκιδική «παντρεύτηκαν» κλασικοί μπαχαλάκηδες με ιερείς που ευλογούσαν τις μολότοφ. Οι διαμαρτυρίες για το ποδόσφαιρο, οι αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, τα επεισόδια μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, οι μαθητές που πετροβολούσαν (συνοδεία καθηγητών) τα αστυνομικά τμήματα το 2008 είναι όλα κομμάτια μιας μεγάλης εικόνας που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι δύσκολο να κάνεις κριτική σε αυτό το φαινόμενο, γιατί πολύ εύκολα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα άγριο, βίαιο κύμα μπούλινγκ.  

Η Wall Street Είδε το (Περιβαλλοντικό) Φως το Αληθινό;

Η Wall Street Είδε το (Περιβαλλοντικό) Φως το Αληθινό;

Το γραφικό ρυάκι των επιστημόνων και περιβαλλοντιστών που προειδοποιούσε, σαν άλλος προφήτης, για τα επερχόμενα δεινά της ανθρωπότητας εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, έγινε ορμητικός χείμαρρος που συμπαρασύρει, πλέον, στο διάβα του, ακόμη και αυτά τα αλαζονικά golden boys της Wall Street. Τα αφεντικά των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οίκων του κόσμου αισθάνονται την πίεση που ασκούν οι επενδυτές, αλλά ακόμα και αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοί τους και αποφάσισαν να αλλάξουν πλευρά - ή μήπως... πλευρό;

Κενοί Αγωγοί

Κενοί Αγωγοί 

Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις - κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών τουλάχιστον- μηδέ εξαιρουμένης της σημερινής- είναι πολύ καλές στο να προτείνουν και να σχεδιάζουν αγωγούς είτε για πετρέλαιο ή για φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο το εκάστοτε αφήγημα τους για την ανάδειξη της χώρας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Μια έμμονη ιδέα των κατά καιρούς κυβερνώντων που όμως ανταποκρίνεται άριστα στο θυμικό του νέο Έλληνα που θέλει την χώρα στο επίκεντρο των διεθνών ή περιφερειακών εξελίξεων. Με την στόχευση του ενεργειακού κόμβου να προϋποθέτει την διάβαση από την χώρα διαφόρων αγωγών πετρελαίου ή αερίου, άλλους στον βορρά και άλλους στο νότο, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα βασικό άξονα μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών προς τις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές.

«Πράσινες» Προγραφές;

«Πράσινες» Προγραφές;

Πρώτα ήταν η υποχρεωτική παραίτηση του Γιάννη Μπασιά από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), στις αρχές Ιανουαρίου. Τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia.gr ακολουθεί η αποπομπή του Γιάννη Γρηγορίου, από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΛΠΕ Upstream. Τί συμβαίνει ακριβώς με τους ανθρώπους που έτρεξαν για χρόνια και με επιτυχία την νέα «Μεγάλη Ιδέα» του Γένους, για την ανακάλυψη και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο υπέδαφος, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης ενέργειας στο εξωτερικό; Ευσταθεί ο επίσημος ισχυρισμός, ότι η απομάκρυνση του πρώτου αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας

Ηδονικοί Αυτόχειρες

Ηδονικοί Αυτόχειρες

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον (7.1.2020) και η δημόσια συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν στην Αθήνα καταιγισμό σχολίων, πολλές τηλεοπτικές συζητήσεις «ειδημόνων», σωρεία δημοσιευμάτων, γνωμών, απόψεων. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, όχι αυθαίρετα, ότι κεντρικός άξονας των συζητήσεων και των σχολίων ήταν: αν εκπροσωπήθηκε πειστικά η απαίτηση των Ελλήνων να χαλιναγωγήσει ο πλανητάρχης τις αυθαιρεσίες και την επεκτατική αδηφαγία της Τουρκίας του Ερντογάν. Η συνάντηση του ιδιότυπου προέδρου με τον νεόκοπο πρωθυπουργό είχε προγραμματιστεί και οργανωθεί με τη λογική του θεάματος, όχι με τη λογική της σύσκεψης. Επρεπε να είναι ένα (ακόμα) παιχνίδι εντυπώσεων, μέγιστου οπωσδήποτε βεληνεκούς. Με αυτή τη λογική του εντυπωσιασμού, θα μπορούσαν ίσως και να παρακαμφθούν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, 

Τρικυμία στα Aπόνερα

Τρικυμία στα Aπόνερα

Δύο εξελίξεις έφερε ο ελληνικός περίπλους του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis». Η πρώτη είναι ότι ξαφνικά αναγγέλθηκε επανέναρξη της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η δεύτερη είναι ότι επανήλθε η γνωστή καραμέλα: ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μίλησε ξανά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Η εικόνα που δίνεται είναι ότι η κυβέρνηση έπεσε σε θαλασσοταραχή στα απόνερα του τουρκικού σκάφους: παρά τα όσα αντίθετα λέει, η πλεύση της μοιάζει τρικυμιώδης. Την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε επανέναρξη των συζητήσεων για τα ΜΟΕ δεν προχώρησαν καθώς οι Τούρκοι επιχείρησαν να θέσουν ζητήματα κυριαρχίας από το παράθυρο. Τι άλλαξε; Ή η Τουρκία έκανε πίσω, ή η Ελλάδα δέχεται τώρα να προχωρήσει σε κυριαρχικές συζητήσεις υπό τον μανδύα των ΜΟΕ. Ομως η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο παραμικρό. Το αντίθετο μάλιστα.

Επικίνδυνη Άγνοια

Επικίνδυνη Άγνοια

Πριν διχαστούμε ανάμεσα σε προδότες και πατριώτες για το αν πρέπει να προσφύγουμε στη Χάγη και άλλα πολλά, καλό θα ήταν να είμαστε σίγουροι για τι ακριβώς μιλάμε. Η άγνοια είναι επικίνδυνο πράγμα, ειδικά όταν χαρακτηρίζει δήθεν ειδικούς ή απλά «ξερόλες». Ακούσαμε και διαβάσαμε, για παράδειγμα, ότι τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε και βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το εν λόγω σκάφος βρισκόταν όμως πάνω από 150 μίλια νότια από το Καστελόριζο. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται στα 6 μίλια. Ακούσαμε επίσης ότι παραβιάστηκε η ελληνική ΑΟΖ. Η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη, όπως θα υπογράμμιζε και ο φίλος Θ. Καρυώτης. Και τέλος, διαβάσαμε σε επίσημη ανακοίνωση ότι το «Ορούτς Ρέις» βγήκε εκτός του ελληνικού FIR, λες και ήταν αεροσκάφος. 

Δεν Διεκδικούμε Τίποτα, δεν Παραχωρούμε Τίποτα, Είμαστε...Ελεύθεροι

Δεν Διεκδικούμε Τίποτα, δεν Παραχωρούμε Τίποτα, Είμαστε...Ελεύθεροι

Παραφράζοντας τον Καζαντζάκη δεν γίνεσαι εξυπνάκιας. Ιδίως, όταν έχεις λόγους για να τον παραφράσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, των κυβερνήσεων και της διπλωματίας που ασκούν, "όλα παίζουν", που λέει και ο λαός. Ο λαός λέει κι άλλα, πιο brutal ενδεχομένως, αλλά ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο! Την ώρα που εκεί, έξω από τα σύνορά μας, προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, συμβαίνει ο κακός χαμός με αρπαχτικά έθνη που λες και δεν πέρασε από πάνω τους ισοπεδωτικά η ιστορία και συνεχίζουν με νοοτροπίες που ίσχυαν αιώνες επί αιώνων στο παρελθόν, στη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, οι δείκτες των επίσημων ρολογιών δεν συμβαδίζουν με την πραγματική ώρα.

Η Παρεπομένη Ευρώπη

Η Παρεπομένη Ευρώπη

Προπολεμικώς, η Ευρωπαϊκή πρωτοπορεία στις επιστήμες, την τέχνη και στην πολιτική (Ουΐστον Τσώρτσιλ) ήταν ακαταγώνιστη. Ανέδειξε έναν Αϊνστάιν ,  υπερεαλιστάς στην ποίηση (τον T.S. Eliot εν Αγγλία ) τους Σοστακόβιτς , Σιμπέλιους, Άρνολντ Σάινμπεργκ στη μουσική . Εξπρεσιονιστές ζωγράφοι (Σαγκάλ, Σεζάν), φιλόσοφοι (Χάϊντεγερ), αρχιτέκτονες (Βάλτερ Γκρόπιους, Λε Κορμπιζιέ), οικονομολόγοι (Τζων Μέυναρντ Κέϋνς) ηγήθησαν νέων αντιλήψεων και με τον Άλαν Τούρινγκ, μετέφεραν τον κόσμον απ’ την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Στην προπολεμική Ελλάδα είχαμε τον Μπουζιάνη στη ζωγραφική, τον Σκαλκώτα στη μουσική και τον Καβάφη στην ποίηση. Μεταπολεμικώς, η Ευρώπη υστέρησε σ’ όλους τους τομείς: Από την ιατρική, χημεία, φιλολογία, κβαντομηχανική, εκπαίδευση μέχρις της αεροδιαστημικής και θεωρητικής κοσμογονίας ό,τι πρωτογενές παρήχθη ήταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ιδιαιτέρως στην οικονομία (Μίλτον Φρήντμαν και Μπεν Μπερνάνκε).

Δεινή Ήττα της Ελληνικής Διπλωματίας ο Αποκλεισμός της Αθήνας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Δεινή Ήττα της Ελληνικής Διπλωματίας ο Αποκλεισμός της Αθήνας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Μόνο ως δεινή ήττα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να χαρακτηριστεί ο αποκλεισμός της χώρας μας από τη διάσκεψη που συγκαλεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την προσεχή Κυριακή στο Βερολίνο, για τον εμφύλιο στην Λιβύη. Η Καγκελάριος της Γερμανίας θεωρεί ότι ο Ερντογάν είναι πιο σημαντικός παράγων στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Λιβύης. Όπως θεωρεί σημαντικό παίκτη ως προς την αποκλιμάκωση της εντάσεως που επικρατεί στη Μεσόγειο και την Δημοκρατία του Κονγκό! Στην Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικάνικη Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Βεβαίως, θα παρευρεθούν και οι δύο αντιμαχόμενοι Σάρατζ και Χάφταρ.

Εν Μέσω Αγωγών, Πραγματικών και Φανταστικών

Εν Μέσω Αγωγών, Πραγματικών και Φανταστικών 

Με το πού μπήκε ο νέος χρόνος την περασμένη Πέμπτη (2/1) υπεγράφη μετά βαΐων και κλάδων στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία, μεταξύ, Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, για το αγωγό East Med ο οποίος όταν με το καλό κατασκευασθεί  (αργούμε πολύ ακόμα) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 8/1, πραγματοποιήθηκαν λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη τα εγκαίνια ενός άλλου αγωγού του Turkish Stream ο οποίος είναι ένας πραγματικός αγωγός και ήδη μεταφέρει αέριο από την Ρωσία

Η Γεωπολιτική Πρόκληση του East Med

Η Γεωπολιτική Πρόκληση του East Med

Ακόμα και εάν δεν υπήρχε ως πρόταση επί χάρτου -που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία περίπου- ο αγωγός φ.αερίου East Med θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί και ανακοινωθεί κατά την σημερινή κρίσιμη, για την Ελλάδα και Κύπρο, χρονική συγκυρία. Ευτυχώς όμως που υπάρχει ως ένα καλοδουλεμένο και ώριμο project και όχι απλά ως ένα ακόμα προτεινόμενο έργο ενεργειακής υποδομής. Η περίπτωση του East Med είναι μια από τις σπάνιες φορές που η χώρα μας ευρίσκεται προετοιμασμένη και έτοιμη