Επιστήμη & Τεχνολογία

Καθαρότερη Πυρηνική Ενέργεια από Θόριο Αναπτύσσει η Κίνα

Καθαρότερη Πυρηνική Ενέργεια από Θόριο Αναπτύσσει η Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε την απόφασή της να στραφεί προς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες θορίου στο εξής, ώστε να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών. Πρόκειται για μια τεχνολογία με αρκετές υποσχέσεις, την οποία η Δύση απέρριψε στο παρελθόν, αν και ένας αριθμός επιστημόνων την υποστηρίζουν.

Aναζητώντας τη «Δίδυμη Αδελφή» της Γης

Aναζητώντας τη «Δίδυμη Αδελφή» της Γης

Ενα σημάδι που θα μαρτυρά την ύπαρξη ζωής μακριά από τον δικό μας πλανήτη αναζητούν οι πανίσχυροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA. Ολόκληρο το εικοσιτετράωρο υπολογίζουν ξανά και ξανά τη φωτεινότητα χιλιάδων αστέρων, προσπαθώντας να εντοπίσουν το λαμπύρισμα μακρινών Ηλιων. Τα στοιχεία που αναλύονται συλλέγονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διαστημικά προγράμματα

Η Λύση της «Κατακόρυφης Γεωργίας»

Η Λύση της «Κατακόρυφης Γεωργίας»

Αν μία παρατεταμένη κακοκαιρία ήδη επηρεάζει σε τόσο σημαντικό βαθμό την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων εκτοξεύοντας τις τιμές τους, τότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο οξύτερο μπορεί να γίνει το διατροφικό πρόβλημα μέχρι το 2050, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 9,1 δισεκατομμύρια, από τα 6,8 δισ. που υπολογίζεται σήμερα. Αλλωστε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% για να καλύψει τις ανάγκες όλων των κατοίκων

Βελτιωμένα Φωτοβολταϊκά στην Ιαπωνία

Βελτιωμένα Φωτοβολταϊκά στην Ιαπωνία

Φωτοβολταϊκά με αυξημένη απόδοση μέσω του περιορισμού της αντανάκλασης του φωτός κατασκεύασαν ερευνητές στην Ιαπωνία. Μέσω ενός ειδικού φιλμ το οποίο επικαλύπτει τις ηλιακές κυψέλες επιτυγχάνεται η απορρόφηση περισσότερης ηλιακής ενέργειας.

Μεγαλύτερη Απόσταση Ανάμεσα στις Ανεμογεννήτριες για Αυξημένη Απόδοση

Μεγαλύτερη Απόσταση Ανάμεσα στις Ανεμογεννήτριες για Αυξημένη Απόδοση

Οι ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα πρέπει να τοποθετούνται σε αραιότερα διαστήματα μεταξύ τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ και Καθολιέκε του Βελγίου. Ο σημερινός σχεδιασμός των πάρκων προβλέπει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε αποστάσεις επτά φορές μεγαλύτερες από τη διάμετρό τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν όμως ότι αυτός δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος για την ενίσχυση της παραγωγής.

Η Επέλαση των Λαγοκέφαλων

Η Επέλαση των Λαγοκέφαλων

Λαγοκέφαλοι - γίγαντες έχουν κατακλύσει το Αιγαίο! Τα επικίνδυνα -τοξικά – ψάρια πρωτοεµφανίστηκαν στη Ρόδο το 2003 και εξαπλώθηκανγρήγορα, φθάνοντας ακόµη και στο Βόρειο Αιγαίο.

Μειώνεται η Ικανότητα Αντανάκλασης των Πάγων της Αρκτικής

Μειώνεται η Ικανότητα Αντανάκλασης των Πάγων της Αρκτικής

Η διαρκώς μειούμενη έκταση που καλύπτεται από πάγους και χιόνια στο βόρειο ημισφαίριο αντανακλά όλο και λιγότερη ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιστήμονες αγνοούσαν το φαινόμενο, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από δορυφόρους, οι θαλάσσιοι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού, οι παγετώνες, το χιόνι και οι αιώνιοι πάγοι της Γροιλανδίας αντανακλούν στην ατμόσφαιρα λιγότερη ηλιακή ενέργεια κατά την περίοδο 1979 έως 2008

Η Ξηρασία Ευθύνεται για την... Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η Ξηρασία Ευθύνεται για την... Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έχει καταγραφεί στα... δέντρα και συνδέεται με τη μεγάλη ξηρασία στο κλίμα της Ευρώπης του 3ου αιώνα μ.Χ. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Ελβετοί επιστήμονες που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα σε απότομες αλλαγές στο κλίμα της Ευρώπης και στην άνοδο και στην πτώση μεγάλων πολιτισμών του παρελθόντος, όπως της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τα Ελληνικά Νοµίσµατα Κατέγραψαν την Έκλειψη

Τα Ελληνικά Νοµίσµατα Κατέγραψαν την Έκλειψη

Ενα σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόµισµα αποκαλύπτει µια (σπανιότατη) έκλειψη που έγινε πριν από 2.132 χρόνια και ήταν ορατή στην τότε συριακή Αντιόχεια. Ηταν 17 Ιανουαρίου 121 π.Χ. Ακριβώς πριν από 2.132 χρόνια συµβαίνει ένα σπάνιο αστρονοµικό φαινόµενο: έκλειψη του ∆ία από τηΣελήνη. Λίγο αργότερα – περίπου το 120 π.Χ. – κυκλοφορεί ένα αργυρό τετράδραχµο που εµφανίζεται για µία φορά µόνο στην Ιστορία της αρχαίας Συρίας και εξαφανίζεται.

Δέκα Χρόνια Συμπληρώνει η Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια Wikipedia

Δέκα Χρόνια Συμπληρώνει η Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια Wikipedia

Η Wikipedia είναι σήμερα ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους, η προσφορά της όμως δεν έχει ακόμα κορυφωθεί -οι χρήστες της θα υπερδιπλασιαστούν από τα 400 εκατομμύρια σήμερα στο ένα δισεκατομμύριο το 2015, εκτιμά ο Τζίμι Ουέιλς, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια της εγκυκλοπαίδειάς του. Η Wikipedia, η εγκυκλοπαίδεια που επιτρέπει στους ίδιους τους αναγνώστες να γράφουν τα άρθρα της, προσφέρει σήμερα 17 εκατομμύρια άρθρα, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια στα αγγλικά και σχεδόν 59.000 στα ελληνικά

Σημαντική Ανακάλυψη για τις Γήινες Καταιγίδες

Σημαντική Ανακάλυψη για τις Γήινες Καταιγίδες

Λονδίνο. – Το διάστημα τηλεσκόπιο Fermi ανακάλυψε τυχαία ότι οι γήινες καταιγίδες παράγουν ακτίνες αντιύλης. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα των γεωεπιστημών. Οι ηλεκτρικές καταιγίδες ήταν γνωστό ότι μπορούν να δημιουργήσουν σπινθήρες ακτινών γάμα. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παράγονται ρεύματα ηλεκτρονίων και αντι-ηλεκτρονίων (δηλαδή ποζιτρονίων), που είναι το αντίστοιχο τους στην αντιύλη

Έξυπνο Ηλεκτροκίνητο από την GM

Έξυπνο Ηλεκτροκίνητο από την GM

Κινείται και παρκάρει χωρίς οδηγό και μοιάζει να είναι η ιδανική λύση για όλους όσους περνούν ατελείωτες ώρες «κολλημένοι» στην κίνηση ή ψάχνοντας μάταια χώρο στάθμευσης στις πόλεις. Το διθέσιο ηλεκτρικό όχημα EN - V (Electric - Networked Vehicle) της General Motors παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων CES στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών και διαθέτει μία σειρά χαρακτηριστικών που το καθιστά ιδιαίτερα θελκτικό προς τους υποψήφιους - μελλοντικούς - αγοραστές: είναι μικρό, φιλικό προς το περιβάλλον, με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, οικονομικό και «έξυπνο».

Κερδίζοντας το Στοίχημα του Αόρατου...

Κερδίζοντας το Στοίχημα του Αόρατου...

Η ανθρώπινη φαντασία πειραματίστηκε αιώνες με το στοίχημα του αόρατου. Από τα κάθε είδους ξωτικά μέχρι τον μανδύα που κάνει αόρατο τον Χάρι Πότερ, οι μη ορατές υπάρξεις δημιουργούσαν έναν μυστηριώδη κόσμο. Ισως γι’ αυτό η είδηση ότι ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη κάνουν βήματα στη δημιουργία υλικών που «τα κάνουν όλα αόρατα» μοιάζει περισσότερο σαν επιστημονική φαντασία και λιγότερο σαν... πραγματική επιστήμη.

Μαχητικό Στελθ Κατασκευάζει η Κίνα

Μαχητικό Στελθ Κατασκευάζει η Κίνα

Τις προηγούμενες εβδομάδες κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες του μυστικού μαχητικού stealth της Κίνας, με την κωδική ονομασία J-20. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και σχετικό ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει το νέο αεροσκάφος να προσγειώνεται, ενώ όλα δείχνουν πως το Πεκίνο αναβαθμίζει σιγά-σιγά τις τεχνολογικές του δυνατότητες στην άμυνα.

Οι Καυτοί «Πίδακες» της Ηλιακής Ατμόσφαιρας

Οι Καυτοί «Πίδακες» της Ηλιακής Ατμόσφαιρας

Φως στο μυστήριο της καυτής εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ηλιου έριξε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. η οποία ανακάλυψε ότι η η εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, το λεγόμενο «στέμμα», είναι 200 φορές πιο καυτή (1 εκατ. βαθμοί Κελσίου) από την ίδια την επιφάνειά του, λόγω εκτοξεύσεων πιδάκων πλάσματος ιλιγγιώδους θερμοκρασίας από την επιφάνεια προς την ατμόσφαιρα.

Το 2011 Φέρνει 13 «Θαύματα»

Το 2011 Φέρνει 13 «Θαύματα»

Με την αλλαγή του χρόνου τα ήδη επιτυχημένα επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα συνεχίζουν και η επιθεώρηση Nature στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα εστιάζει σε 13 συγκεκριμένες εξελίξεις που αναμένεται ότι θα γίνουν μέσα στο 2011.