Άρθρα-Αναλύσεις

Η Τουρκία Αλλάζει με Ραγδαίο Ρυθμό

Η Τουρκία Αλλάζει με Ραγδαίο Ρυθμό

Η Τουρκία αλλάζει. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται στον επισκέπτη της είναι προς ποια κατεύθυνση. Η δε απάντηση κάθε άλλο παρά απλή είναι. Διότι οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην τουρκική πολιτική ζωή διαφέρουν αισθητά στις προσεγγίσεις τους και κυρίως στην φιλοσοφία τους. Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα για την σημερινή Τουρκία είναι πολυσύνθετο.

Η Ελλάδα Είναι μια Κατηγορία Μόνη της

Η Ελλάδα Είναι μια Κατηγορία Μόνη της

Είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Η Γαλλία συνταράσσεται από καταλήψεις και διαδηλώσεις με αφορμή το συνταξιοδοτικό, στη Βρετανία η κυβέρνηση παίρνει πρωτοφανή και σκληρά μέτρα λιτότητας, στην ακμάζουσα Γερμανία η φράου Μέρκελ τα εφαρμόζει ήδη, στην Ισπανία προωθείται ανάλογος προϋπολογισμός, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία… τα ίδια σχεδόν συμβαίνουν λίγο-πολύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως είναι σαφές ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα εντάσσονται σε μια γενικότερη άποψη περί «εξυγίανσης» των δημοσιονομικών και «εξορθολογισμού» του συνταξιοδοτικού, που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.

Ο κ. Ερντογάν και το Αιγαίο

Ο κ. Ερντογάν και το Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφικνείται σήμερα στην Αθήνα επισκεπτόμενος για δεύτερη φορά τη χώρα μας μέσα σε πέντε μήνες. Δεν πρόκειται για διμερή επίσημη επίσκεψη, αλλά για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που φιλοξενεί η ελληνική κυβέρνηση. Παρά ταύτα, η επιλογή του κ. Ερντογάν να ανταποκριθεί ο ίδιος στην πρόσκληση του κ. Παπανδρέου, τη στιγμή που σχεδόν όλες οι χώρες που συμμετέχουν θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργού –θα είναι παρών και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών– δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει την επιθυμία του να συνεχίσει την προσέγγιση που εγκαινίασε ο κ. Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβριο

Το Κατά Πρόντι «Ηλίθιο» Σύμφωνο... Σκληραίνει

Το Κατά Πρόντι «Ηλίθιο» Σύμφωνο... Σκληραίνει

Πριν από πέντε χρόνια, οι Γαλλογερμανοί μετέτρεψαν σε «κουρελόχαρτο» το Σύμφωνο Σταθερότητας (και Aπασχόλησης) επειδή έτσι τους συνέφερε. Τώρα, πάλι από κοινού, κατόπιν δικών τους προτάσεων το διαβόητο Σύμφωνο μεταρρυθμίζεται (!!!)... για να «αναστηθεί» και μετατρέπεται σε σκληρό και επικίνδυνο για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και των λοιπών ευάλωτων οικονομιώ

Κίνα, η Κακοποιός Υπερδύναμη

Κίνα, η Κακοποιός Υπερδύναμη

Τον περασμένο μήνα ένα κινεζικό αλιευτικό που έπλεε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα συγκρούστηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής Ακτοφυλακής. Η Ιαπωνία έθεσε υπό κράτηση τον κινέζο καπετάνιο. Το Πεκίνο απάντησε διακόπτοντας την πρόσβαση της Ιαπωνίας σε ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες. Η Ιαπωνία δεν είχε πουθενά αλλού να στραφεί· η Κίνα καλύπτει το 97% των παγκοσμίων αναγκών σε σπάνιες γαίες, δυσεύρετα μέταλλα απαραίτητα σε πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εξοπλισμών. Βεβαίως, η Ιαπωνία απελευθέρωσε σύντομα τον καπετάνιο

Η Προσέγγιση

Η Προσέγγιση

Τη στιγμή που το Ισραήλ βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων για την παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί στο Μεσανατολικό,η Αθήνα έχει επιλέξει να προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς τη νεοεγκαινιασθείσα ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση.

Αφγανιστάν: Θέλει Κανείς το Βάρος;

Αφγανιστάν: Θέλει Κανείς το Βάρος;

Δεν αποτελεί μυστικό το ότι πολλές χώρες θεωρούν ότι έχουν συμφέρον αναφορικά με το ποιος κυβερνά το Αφγανιστάν. Τα τελευταία 30 χρόνια, αρκετές από αυτές έστειλαν στρατεύματα, εξοπλισμό ή αρκετά χρήματα ώστε να έχει η χώρα αυτή την κυβέρνηση που εκείνοι επιθυμούν.

Το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που μόλις ψηφίστηκε θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς αυξάνει σταδιακά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και γίνεται πιο στοχευμένο σ’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Οπως όμως είχε επισημάνει το 1997 η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε: «Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα συνδυάζει νησίδες υπερβολικής προστασίας με πραγματικές περιπτώσεις ένδειας»

Των Οικιών Ημών Εμπιμπραμένων

Των Οικιών Ημών Εμπιμπραμένων

Στις 4.9.1966, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» στο κορυφαίο άρθρο του επεσήμαινε: «Δανειζόμεθα από το εξωτερικό για να εξοφλούμε τα χρέη μας στο εξωτερικό. Η Ελλάς έφθασε σε αδιέξοδο με τον συνεχή δανεισμό και με τη μη παραγωγική αξιοποίησή του».Δηλαδή ακόμη και πριν από 44 χρόνια και έκτοτε το περιοδικό αυτό και ορισμένοι ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι και ελάχιστοι, δυστυχώς, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί παρουσίαζαν τη δυσμενή εξέλιξη των δεικτών και τις ολέθριες συνέπειες του κυβερνώντος λαϊκισμού, της απληστίας κομματαρχών και συνδικαλιστών του δημοσίου τομέα και της εκ του ασφαλούς πλειοδοσίας της πιο αδίστακτης Αριστεράς στον χώρο της Ευρώπης σε αγαστή σύμπραξη άπληστων για θεαματικότητα τηλεοπτικών αστέρων.

Το Εκουαδόρ και Εμείς!

Το Εκουαδόρ και Εμείς!

Στην επικαιρότητα ήρθε το Εκουαδόρ τις τελευταίες ημέρες με την προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου αριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα.Ενα άλλο λιγότερο γνωστό περιστατικό που παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τα καθ' ημάς και έκανε «διάσημη» τη μικρή αυτή χώρα, ήταν η στάση πληρωμών που κήρυξε το 2008 έναντι των ξένων πιστωτών της.

Αδύναμη η Ελλάς Έναντι της Τουρκίας

Αδύναμη η Ελλάς Έναντι της Τουρκίας

Η υπερψήφιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Ταγίπ Ερντογάν σηματοδοτεί την αντιπαράθεση παλαιάς και νέας Τουρκίας. Το ηττηθέν κατεστημένο έχει πολλές ομοιότητες με το ελληνικό: κρατικιστικό, διαπλεκόμενο, εξαρτημένο από το εξωτερικό, υπεροπτικό, κυνικό, παρασιτικό. Απέναντί του προβάλλει μια νέα κοινωνία που αναπτύσσεται στις πόλεις μεσαίου μεγέθους.

Μονόδρομος η Εξίσωση ΕΦΚ στο Πετρέλαιο;

Μονόδρομος η Εξίσωση ΕΦΚ στο Πετρέλαιο;

Σε μία εποχή κατά την οποία οι κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν μετατραπεί σε σταγονόμετρο και η έννοια της "πιστωτικής επέκτασης" αποτελεί ανάμνηση, είναι απορίας άξιον πώς ορισμένοι "φωστήρες" του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσαν ότι ο κλάδος των βενζινοπωλών θα μπορούσε να χρηματοδοτήσειμε ίδια κεφάλαια την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, προκαταβάλλοντας τονειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Τιμή και Δόξα στον Λουίς Ουρζούα

Τιμή και Δόξα στον Λουίς Ουρζούα

Τι καταπληκτική ιστορία αυτή των μεταλλωρύχων της Χιλής! Είχε τα πάντα. Τραγωδία, καρτερία, αγωνία, ηρωισμό, πειθαρχία, σύμπνοια, μεγαλείο, αλληλεγγύη, τύχη, θρησκευτική πίστη, συγκίνηση, φτώχεια, ανθρώπινους χαρακτήρες, οικογένειες, ερωμένες, πάθος, πατριωτισμό, συνεργασία, συντονισμό, επικοινωνία, τεχνολογία, ενθουσιασμό και «χάπι εντ», όλα σε ένα.

Επενδύσεις Κινεζικών και Αραβικών Κεφαλαίων

Επενδύσεις Κινεζικών και Αραβικών Κεφαλαίων

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητος της χώρας μας αναθεώρησαν προς τα κάτω τα spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνουν την καλύτερη πορεία στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο και δίνουν κέρδη στους επενδυτές για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης του ελληνικού χρέους. Ενας από τους λόγους της μεταστροφής του αρνητικού κλίματος των εταιρειών αξιολόγησης έχει να κάνει -εκτός από τις αγωνιώδεις προσπάθειας να αποφύγουμε τα χειρότερα- και με την εξέλιξη που έχουν οι περαιτέρω εμπορικές συναλλαγές μας με την Κίνα, πρώτη εξαγωγική και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Επικυριαρχία Χωρίς Αντίπαλο

Επικυριαρχία Χωρίς Αντίπαλο

Η θριαμβευτική υποδοχή του Αχμαντινετζάντ στη Βηρυτό δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: Η σταθερότητα αλλά και η ενότητα της χώρας περνούν από την Τεχεράνη, μια σκληρή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματικότητα.

Τι Να Κάνουμε;

Τι Να Κάνουμε;

Η σημερινή κρίση είναι βαθιά, πολύπλευρη και πιθανά πολύχρονη. Στη διάρκειά της πολλοί συμπολίτες μας θα περάσουν από την κατάσταση της ελπίδας σε εκείνη της απαισιοδοξίας, ακόμα και απελπισίας. Και πάλι, κάποιες στιγμές θα επιδιώκουν να συσσωρεύουν δυνάμεις προκειμένου να δουν τα πράματα πιο αισιόδοξα. Ορισμένοι θα κινδυνεύσουν ακόμα και με φαινόμενα κατάθλιψης. Άλλοι πάλι θα αντιμετωπίσουν τα πράγματα στωικά με βάση την φιλοσοφία «βλέποντας και κάνοντας». Μια διαφορετική κατηγορία ανθρώπων θα χάσουν κάθε υπομονή και θα επιδιώξουν να απαντήσουν «πρακτικά στο σύστημα»