Σχόλιο

Αρμέγοντας το Κράτος

Αρμέγοντας το Κράτος

Τρία περιστατικά, που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Το πρώτο: Λόγω καθυστέρησης στην τελευταία πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών από την Αθήνα προς την Πάρο το αεροπλάνο έφτασε μεν στο νησί, αλλά βρήκε το αεροδρόμιο κλειστό.

Έρχονται τα Χειρότερα

Έρχονται τα Χειρότερα

Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές και ταυτοχρόνως κινδυνεύει με χρεοκοπία. Tα στοιχεία που αποκαλύπτονται λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες είναι μάλλον εφιαλτικά για την επόμενη μέρα καθώς τώρα διαπιστώνεται ότι τα ταμεία είναι κυριολεκτικώς άδεια.

Εξωτερική Πολιτική και Ενέργεια

Εξωτερική Πολιτική και Ενέργεια

Στην τεχνολογική εποχή που ζούμε η ενέργεια διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην οργάνωση και διάταξη του κοινωνικού και οικονομικού ιστού κάθε χώρας. Ελάχιστες όμως χώρες απολαμβάνουν ενεργειακής αυτάρκειας και οι περισσότερες είναι υποχρεωμένες να εισάγουν σημαντικές ποσότητες καυσίμων, πράγμα απαραίτητο για τη λειτουργία του παραγωγικού τους μηχανισμού.

Ανάπτυξη Μέσω της Ενέργειας

Ανάπτυξη Μέσω της Ενέργειας

Ο τομέας της ενέργειας θεωρείται από πολλούς αναλυτές το «κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη των Βαλκανίων. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής επενδύουν πολλά σε αυτόν. Για να υπάρξει όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από ξένους επενδυτές - κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει πολιτική βούληση για απελευθέρωση της αγοράς, για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση του περίπλοκου και θολού σήμερα ρυθμιστικού πλαισίου.

«Μονομαχία» Πούτιν - Μεντβέντεφ

«Μονομαχία» Πούτιν - Μεντβέντεφ

Η σκιώδης πολιτική μονομαχία ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν περιπλέκει τα πράγματα για όσους έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μόσχα. Αμφότεροι άφησαν πρόσφατα υπονοούμενα ότι θα είναι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2012, οπότε τελειώνει η θητεία του κ. Μεντβέντεφ.

Στον Πλανήτη της Απειρίας

Στον Πλανήτη της Απειρίας

«Γεννιόμαστε μόνο μια φορά, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξαναρχίσουμε μιαν άλλη ζωή με την εμπειρία της προηγούμενης. Βγαίνουμε από την παιδική ηλικία δίχως να ξέρουμε τι είναι η νεότητα, παντρευόμαστε δίχως να ξέρουμε τι πάει να πει να είσαι παντρεμένος, ακόμα κι όταν μπαίνουμε στα γηρατειά, δεν ξέρουμε πού πάμε: οι γέροι είναι παιδιά ανυποψίαστα για τα γηρατειά τους. Με την έννοια αυτή, η γη του ανθρώπου είναι ο πλανήτης της απειρίας».

Ο Ρόλος των Φωτοβολταϊκών

Ο Ρόλος των Φωτοβολταϊκών

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο Αμβούργο ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του τομέα των φωτοβολταϊκών, το 24ο ετήσιο Ευρωπαϊκό συνέδριο και έκθεση φωτοβολταϊκών με ευρύτατη επιστημονική συμμετοχή και πολλές χιλιάδες επισκεπτών απ’ όλον τον κόσμο.

Τι «Παίζεται» στις Ελληνορωσικές Σχέσεις

Τι «Παίζεται» στις Ελληνορωσικές Σχέσεις

Η πίεση που ασκεί η κρίση στην κοινωνία δικαιολογεί την έμφαση που δίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα στα οικονομικά ζητήματα, αλλά δεν επαρκεί για να εξηγήσει την απουσία της εξωτερικής πολιτικής από το κέντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Οι όποιες αναφορές έγιναν από τους δύο αρχηγούς ήταν συμβατικές και ουσιαστικά παρέκαμψαν με στερεότυπα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα διάφορα μέτωπα η χώρα.

Μπορεί η Κίνα να Σώσει τον Κόσμο;

Μπορεί η Κίνα να Σώσει τον Κόσμο;

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης στο νέο λιμένα Νταλιάν της Κίνας, στις παρυφές της Κίτρινης Θάλασσας, απ' όπου θα μεταφέρεται το εισαγόμενο μετάλλευμα από τις βορειανατολικές ακτές της Κίνας στις χαλυβουργίες της ενδοχώρας.

«Εθνικό» Στοίχημα η Παραγωγή Πλούτου

«Εθνικό» Στοίχημα η Παραγωγή Πλούτου

Εχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνησή του - εφόσον φυσικά κερδίσει στις εκλογές της 4ης Oκτωβρίου- δεν θα προχωρήσει σε δημοσιονομική «απογραφή», όπως είχε κάνει η κυβέρνηση της NΔ.

Ζητείται Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ζητείται Υπουργείο Περιβάλλοντος

Χρειάσθηκε να καεί η μισή Ελλάδα, το 2007 στην Ηλεία και εφέτος στην Αττική, να γεμίσει η χώρα με δύσοσμες χωματερές, να γίνουμε ρεζίλι των σκυλιών στην Ε. Ένωση για να πεισθεί η αποχωρούσα κυβέρνηση Καραμανλή του Β΄ ότι χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει ένα αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συνιστάται Υπομονή

Συνιστάται Υπομονή

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν καθ’ ον τρόπο προκηρύχθηκαν, και οι πολίτες αντιμετωπίζουν προς το παρόν με αδιαφορία την εξέλιξη. Η βιομηχανία των εκλογικών αναμετρήσεων επιχειρεί να εξάψει το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος. Ενθουσιώδεις μειοψηφικές ομάδες διαδηλώνουν την αφοσίωσή τους στους ηγέτες των διαφόρων κομμάτων.

Η Στρατηγική της Τουρκίας κι Εμείς

Η Στρατηγική της Τουρκίας κι Εμείς

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αυτήν τη φάση σε δύο εντελώς διαφορετικές τροχιές. Εμείς έχουμε εισέλθει σε τροχιά εσωστρέφειας, φλερτάρουμε επικίνδυνα με την πολιτική αστάθεια και δεν... σκίζουμε από αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία, πάλι, συμπεριφέρεται σαν μια νέα μεσαία προς μεγάλη δύναμη κλείνοντας τα παραδοσιακά της «θέματα», από την Αρμενία έως το εσωτερικό μέτωπο των Κούρδων.

Τραγική Εικόνα

Τραγική Εικόνα

Τέσσερα «σκαλοπάτια» κατέβηκε η Eλλάδα στην παγκόσμια κλίμακα της ανταγωνιστικότητας. Έκθεση σοκ για την επιδείνωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά κα συνολικά πολλών θεσμών της χώρας δημοσιοποίησε χθες το Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ.

Ποιόν Ευνοούν οι Πρόωρες Εκλογές

Ποιόν Ευνοούν οι Πρόωρες Εκλογές

Από τις 7 Ιουνίου, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις ευρωεκλογές με διαφορά 4,3 μονάδων από την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου ζητεί μετ’ επιτάσεως την προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέβλεπαν ότι ο κ. Καραμανλής θα αναγκαζόταν τελικώς να πάη σε εκλογές το φθινόπωρο. Παραδόξως λοιπόν, ο Πρωθυπουργός απεφάσισε να προσφέρη στο ΠΑΣΟΚ αυτό που ζητούσε.

Χαμένες Eυκαιρίες για τον Tόπο

Χαμένες Eυκαιρίες για τον Tόπο

Ανακοινώνοντας ο Πρωθυπουργός τις πρόωρες εκλογές, παραδέχθηκε εν είδει αυτοκριτικής ότι κατά την διάρκεια της παρελθούσης πενταετίας έπρεπε να είχε αποτολμήσει βαθύτερες τομές. Και πράγματι. Κατά τα 5,5 αυτά χρόνια η Κυβέρνησις της Νέας Δημοκρατίας απεμπόλησε τεράστιες ευκαιρίες γιά να αλλάξη ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο του κράτους, όσο και της ελληνικής οικονομίας.