Σχόλιο

Όχι Διάλογος Τώρα!

Όχι Διάλογος Τώρα!

Η παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία με επίκεντρο την κυριότητα των Ελληνικών θαλασσών και η επικίνδυνη και υβριστική ρητορική που έχει αναπτυχθεί τελευταία από τον Τούρκο πρόεδρο και τους κυβερνητικούς εταίρους του, παράλληλα με τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση και τον ορατό πλέον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης, μας υποχρεώνει να επιμείνουμε, μέσα από την στήλη, στον σχολιασμό και ανάλυση του όλου θέματος παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.Καθώς η τρέχουσα ελληνο-τουρκική διένεξη κατά διαστήματα κλιμακώνεται, μετά από συγκεκριμένα περιστατικά σε στρατιωτικό επίπεδο σε θάλασσα και αέρα, εντείνονται οι πρωτοβουλίες και οι παραινέσεις συμμάχων και φίλων για την έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Διεκδικώντας Εθνικό Θαλάσσιο Χώρο στην Χώρα του Περίπου*

Διεκδικώντας Εθνικό Θαλάσσιο Χώρο στην "Χώρα του Περίπου"*

Από τότε που ξεκίνησε η σημερινή κρίση η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει ούτε ένα χάρτη που να απεικονίζει την συνολική ελληνική ΑΟΖ, ή για να ακριβολογούμε τα εξωτερικά όρια αυτής. Δηλαδή έναν ενιαίο χάρτη, σαν αυτόν που συνοδεύει το παρόν Σχόλιο, που να δείχνει την περιοχή τόσο νότια της Κρήτης όσο και αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο που διεκδικεί η Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του Νέου Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Εξαίρεση ασφαλώς αποτελούν οι χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την επίτευξη συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου και με την Αίγυπτο στις αρχές Αυγούστου. Μόνο που αυτοί οι χάρτες είναι τελείως αποσπασματικοί και αφορούν πολύ συγκεκριμένες περιοχές.

Η Έλλειψη Επιτελικού Σχεδίου Εμποδίζει την Ανάπτυξη των ΑΠΕ

Η Έλλειψη Επιτελικού Σχεδίου Εμποδίζει την Ανάπτυξη των ΑΠΕ

Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει στηρίξει μεγάλο μέρος, εάν όχι τον βασικό κορμό, της ενεργειακής της πολιτικής στην περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, οι κλιμακούμενες και έντονες αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ακόμα και σχηματισμούς μικρών αιολικών πάρκων στο νησιωτικό χώρο, υποδαυλίζει και κινδυνεύει να εκτροχιάσει πλήρως κάθε δημιουργική προσπάθεια. Υποκινούμενες δίχως άλλο από συγκεκριμένα πολιτικά και μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα και ενίοτε και από οικονομικές επιδιώξεις συγκεκριμένων ατόμων (βλέπε εκβιασμοί), οι αντιδράσεις δίδουν την εικόνα μιας κοινωνίας η οποία δεν ξέρει τι θέλει. Από τη μια μεριά, έχοντας ταυτισθεί πλήρως με τα κελεύσματα και τις δοξασίες των περιβαλλοντολόγων-ακτιβιστών περί άμεσης απολιγνιτοποίησης, αποβιομηχάνισης και "πράσινης", γενικώς και αορίστως, ανάπτυξης οι αντιδρώντες δείχνουν να μην κατανοούν τις επιπτώσεις που έχει η οικολογική θεώρηση των πραγμάτων και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Χίμαιρα της Πράσινης Ανάπτυξης

Η Χίμαιρα της Πράσινης Ανάπτυξης

Έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε και να ακούμε περί πράσινης ανάπτυξης και πως αυτή, ως δια μαγείας, θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Υπονοώντας, για αυτούς που εμφανίζονται σήμερα διαπρύσιοι υποστηρικτές της, ότι η «πράσινη ανάπτυξη», μεταξύ άλλων, θα συμβάλλει απόλυτα και καταλυτικά στην αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία αίφνης δημιουργήθηκαν συνέπεια της κρίσης του κορωνοϊού. Το σύνθημα περί «πράσινης ανάπτυξης» έχει «ριχθεί» από πολύ υψηλά εδώ και ένα περίπου χρόνο, δηλαδή από τότε που ανέλαβε τα «ηνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ομάδα της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ολλανδού Τίμερμανς υπό την υψηλή εποπτεία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. 

Ζούμε στον 21ο Αιώνα, η Νοοτροπία μας Είναι Ακόμα Εκείνη του 1453

"Ζούμε στον 21ο Αιώνα, η Νοοτροπία μας Είναι Ακόμα Εκείνη του 1453"

Συγκλονιστική συνέντευξη του Τούρκου ακαδημαϊκού και ιστορικού Τανέρ Ακσάμ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval. Ο έγκριτος καθηγητής γράφει: “Στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα που έπρεπε να πει κανείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι “ανάρμοστο” και “ντροπή”. Σκέπτομαι, όμως, ότι οι συνομιλητές μου δεν διαθέτουν την πολιτιστική λεπτότητα να αντιληφθούν το νόημα αυτών των λέξεων. Γι αυτό θα μιλήσω ανοιχτά για το θέμα και με τον τρόπο που θα τον καταλάβουν. Αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα βαρβαρότητας. Αποτελεί την διακήρυξη των Τούρκων ότι είναι απολίτιστοι και καταστροφικοί.

Όποιος Ενεργειακά Βιάζεται, Ενεργειακά Σκοντάφτει

Όποιος Ενεργειακά Βιάζεται, Ενεργειακά Σκοντάφτει

Ενώ είναι όλα έτοιμα για τη σύνδεση της πολυαναμενόμενης μονάδας «Πτολεμαΐδας 5», της ΔΕΗ, στο σύστημα και καθώς μόνη εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της κατασκευής της και η μελλοντική αξιοποίησή της, οι αναφορές του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, ότι η μονάδα θα ξεκινήσει με λιγνίτη και από το 2028, ή και νωρίτερα, το καύσιμο θα αλλάξει, πως εξετάζονται  εναλλακτικές επιλογές και ότι η ΔΕΗ εκπονεί τεχνοοικονομικές μελέτες και θα παρουσιάσει την πρότασή της έως τα τέλη του έτους, δημιουργούν μια κάποια απορία για τα παιχνίδια που παίζονται, ενδεχομένως, σε επίπεδο ανταγωνισμού ή και ευρύτερων συμφερόντων, εντός και εκτός συνόρων.  

Ο Μύθος για Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση Μέσω των ΑΠΕ

Ο Μύθος για Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση Μέσω των ΑΠΕ

Τόσο η υιοθέτηση από την ΕΕ του Green Deal στις αρχές του χρόνου όσο και το πακέτο στήριξης των €750 δισ. λίγους μήνες αργότερα, ελέω κορωνοϊού, έχουν δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία, και μαζί με αυτήν και της Ελλάδας, πρόκειται να ανακάμψει και μάλιστα τάχιστα λόγω μαζικών επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ),στην ηλεκτροκίνηση, στην κυκλική οικονομία και σε ότι άλλο γενικά διαθέτει ο μπαξές της "πράσινης" οικονομίας. Και ενώ δύσκολα αμφισβητείται η ανάγκη για την "ενεργειακή μετάβαση" μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και ΑΠΕ, σε τι βαθμό αυτές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη χωράει πολύ συζήτηση.

Ο ΑΔΜΗΕ Συνώνυμο των Μεγάλων Επενδύσεων στην Ενέργεια

Ο ΑΔΜΗΕ Συνώνυμο των Μεγάλων Επενδύσεων στην Ενέργεια

Θα περίμενε κανείς, η πανδημία του κορονοϊού να έχει αποτελματώσει τις επενδύσεις στην ενέργεια. Όμως, η πρόσφατη συμβασιοποίηση του συνόλου των τμημάτων του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, καθώς και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης Eurobank -Αριάδνης Interconnection, εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που θα κατασκευάσει το πολυαναμενόμενο εθνικό έργο-σταθμός, εξάλειψαν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες και αποκατέστησαν ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης για το μέλλον της υλοποίησης των ενεργειακών πρότζεκτ στη χώρα.

Κομβικός ο Ρόλος της Ενέργειας στην Αλλαγή του Παραγωγικού Μοντέλου της Χώρας

Κομβικός ο Ρόλος της Ενέργειας στην Αλλαγή του Παραγωγικού Μοντέλου της Χώρας

Στο Energia.gr έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στις δυνατότητες που έχει ο ενεργειακός τομέας, μέσα από την υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων, να ενισχύσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ήδη, και χωρίς ιδιαίτερη  ενθάρρυνση από την πολιτεία, οι ενεργειακές παραγωγικές δραστηριότητες στηρίζουν σημαντικά την Ελληνική οικονομία συνεισφέροντας το 6,0%  του ΑΕΠ και καλύπτοντας σχεδόν το 40% των εξαγωγών προσφέροντας σταθερή ( και όχι εποχιακή) εργασία μέσω 70,000 θέσεων πλήρους απασχόλησης και περισσότερες από 30,000 έμμεσες (στοιχεία ΙΕΝΕ 2019). Με τον ενεργειακό τομέα να αποτελεί τον συνεκτικό ιστό που επιτρέπει και διευκολύνει πλήθος άλλων  δραστηριοτήτων στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι αυτός αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Ιταλία: Ένας Σύγχρονος Ρωμαίος «Ιανός» στη Γειτονιά μας

Ιταλία: Ένας Σύγχρονος Ρωμαίος «Ιανός» στη Γειτονιά μας

Ποταμοί μελάνης έχουν χυθεί για να αναδειχτεί ο νέο-oθωμανισμός της Τουρκίας, ελάχιστα όμως έχουν γραφεί για την διπρόσωπη Ιταλία και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα αφότου, οι πέραν του Ιουνίου γείτονές μας, καταδέχτηκαν να υπογράψουν τη χάραξη ΑΟΖ με την Ελλάδα, ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια ήξεις-αφήξεις, και η Ιταλία έσπευσε να συμμετάσχει σε κοινή ναυτική άσκηση, στην Μεσόγειο Θάλασσα, με την Τουρκία. Οι δύο χώρες είχαν, ήδη, πραγματοποιήσει και άλλη αεροναυτική άσκηση στην ίδια περιοχή, μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Όλα τούτα, ενώ, υποτίθεται, η Ιταλία συμμετέχει με άλλες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των θαλασσίων περασμάτων προς την Λιβύη, προκειμένου να αποτρέψουν - που λέει ο λόγος- την ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του Σάραντζ, από την Άγκυρα.

Ψύχραιμοι Ανάμεσα στις Συμπληγάδες

Ψύχραιμοι Ανάμεσα στις Συμπληγάδες

Φασισμός σημαίνει δεν ανέχομαι το διαφορετικό, τη διαφορετική άποψη, τον διαφορετικό τρόπο ζωής. Μακαρθισμός σημαίνει ότι στοχοποιώ όποιον διαφωνεί με τις ιδέες μου και τον δαιμονοποιώ. Είχαμε δεξιό και αριστερό μακαρθισμό σε αυτή τη χώρα. Οι «πατριώτες» έβαζαν με ευκολία την ταμπέλα του προδότη σε όποιον είχε άλλη άποψη. Οι «επαναστάτες» έκαναν το ίδιο στους ιδεολογικούς τους αντιπάλους. Η ιδεολογική απόσταση ήταν μεγάλη μεταξύ τους, αλλά η μέθοδος διασυρμού του αντιπάλου δεν άλλαζε. Αποτέλεσμα; Ο τόπος να παρασύρεται σε πλαστές πραγματικότητες γιατί κανείς δεν τολμούσε να πει την αλήθεια. Οι λίγοι πολιτικοί που το τόλμησαν έχουν ως μόνη παρηγοριά την υστεροφημία τους. Σήμερα είναι απίθανα πιο δύσκολο να πεις τη γνώμη σου χωρίς τον φόβο της ακραίας διαπόμπευσης.

Η Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για την ΑΟΖ δεν Πρόκειται να Εμποδίσει Ουδόλως την Τουρκική Προκλητικότητα

Η Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για την ΑΟΖ δεν Πρόκειται να Εμποδίσει Ουδόλως την Τουρκική Προκλητικότητα

Χωρίς να αμφιβάλλουμε στο παραμικρό για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της Ελληνο-Ιταλικής συμφωνίας, που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα (9/6) για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο και την επακόλουθη ανακήρυξη ΑΟΖ από τα δυο κράτη στην περιοχή, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε αντίθεση με την διάχυτη ευφορία που επικράτησε σε όλο το πολιτικό φάσμα, η κίνηση αυτή της Αθήνας δεν πρόκειται ουδόλως να επηρεάσει την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στον ευρύτερο Ελληνικό  θαλάσσιο χώρο. Ναι μεν η συγκεκριμένη συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα λόγω του ότι αναγνωρίζει την επήρεια των νήσων - με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ( UNCLOS) να αναγνωρίζει  στα νησιά αιγιαλίτιδα ζώνη μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια και δυνατότητα καθορισμού ΑΟΖ- πλην όμως δεν συμβάλλει στην δημιουργία αποτρεπτικού κλίματος.  

Η Πραγματική  Εικόνα για την Απολιγνιτοποίηση

Η Πραγματική Εικόνα για την Απολιγνιτοποίηση

Τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο ομιλίας του για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας,  ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2028 θα έχει προχωρήσει στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκροπαραγωγής της. Υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις και κυρίως από τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες εν όψει της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Αρκετοί άλλοι,επίσης ανησυχούντες, αναρωτήθηκαν εάν υπάρχει ένα βαθύτερο σχέδιο πίσω από την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού που σήμαινε την εγκατάλειψη μιας στρατηγικής ενεργειακής πηγής, που ναι μεν είναι ρυπογόνος αλλά είναι εγχώρια,με μεγάλα αποθέματα ενώ για σειρά ετών υπήρξε πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης

Το Νέο Σκηνικό

Το Νέο Σκηνικό

Απέκλεισε με τρόπο κατηγορηματικό εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο προκηρύξεως πρόωρων εκλογών. Η λογική κατίσχυσε του οίστρου κάποιων στενών συνεργατών του και υπουργών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική όχι με όρους παραγωγής συγκεκριμένου έργου, αλλά ως διαρκή αντιπαράθεση φωνασκούντων. Απέκλεισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανασχηματισμό της κυβερνήσεώς του και αυτό προκάλεσε σε ορισμένους έκπληξη. Διότι κάποιοι από τους υπουργούς του απεδείχθησαν όχι αρκούντως επαρκείς, σε σημείο που αναγκάσθηκε να παρέμβει διορθωτικά ο ίδιος. Το «κατόπιν αποφάσεως του πρωθυπουργού…» μπορεί να ενισχύει –κατά την άποψη ορισμένων– την εικόνα του κ. Μητσοτάκη, αλλά αναδεικνύει εκ παραλλήλου αδυναμίες ορισμένων από τους κατόχους υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Oι ...Αρνητικοί Πόλοι μιας Πανδημίας

Oι ...Αρνητικοί Πόλοι μιας Πανδημίας

Mετά τις αρνητικές τιμές του πετρελαίου, η πανδημία του κορονοϊού έριξε σε αρνητικό έδαφος και τις τιμές του ηλεκτρισμού. Η μεγάλη βουτιά στη ζήτηση που καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, έφθασε στο πιο βαθύ σημείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Όλα τούτα συνέβαιναν την ώρα που η παραγωγή από τον άνεμο, τον ήλιο και την πυρηνική ενέργεια έφθανε σε αναπάντεχα υψηλά επίπεδα. Αρνητικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως και στις αγορές πετρελαίου, σημαίνουν ένα πράγμα: πως ο παραγωγός πληρώνει τον πελάτη, ασχέτως αν πρόκειται για βιομηχανική μονάδα, ή οικιακό χρήστη, να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να μη συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες στο δίκτυο και προκαλέσει καταστροφές εξοπλισμού, ή ακόμη και μπλακ άουτ.

Ryanair: Ηρωϊκή Πτήση Αναχαίτισης της Βοήθειας στην Lufthansa

Ryanair: Ηρωϊκή Πτήση Αναχαίτισης της Βοήθειας στην Lufthansa   

Ικέτες στις αυλές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προσπίπτουν ο ένας μετά τον άλλο οι αερομεταφορείς της Γηραιάς ηπείρου, ζητώντας κρατικό ζεστό χρήμα για να σωθούν από το δεινό πλήγμα που τους κατάφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού. Οι οικονομικές ζημίες για τον αεροπορικό κλάδο εκτιμώνται σε περισσότερα από 350 δισ. δολάρια, με το νούμερο αυτό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, όσο θα καθυστερεί η αποκατάσταση των διεθνών πτήσεων. Καθώς αυτές έκαναν μια μεγαλοπρεπή βουτιά και μειώθηκαν κατά το εξωφρενικό 80-90%, στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είχαν άλλη διέξοδο από το να προσφύγουν στην θαλπωρή του κρατικού κορβανά.