Άρθρα-Αναλύσεις

Τουρκική Μεγαλομανία από τον Α. Νταβούτογλου

Τουρκική Μεγαλομανία από τον Α. Νταβούτογλου

Κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στην ελληνική το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, «Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας». Ο συγγραφέας θεωρείται εμπνευστής της μεγαλοϊδεατικής πολιτικής της σημερινής ισλαμικής κυβέρνησης, που διέπεται από χίμαιρες και αλαζονεία, ιδίως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και που αποσκοπεί στην αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κι Όμως, η Γερμανική Οικονομία Δεν Είναι Θαυματοποιός

Κι Όμως, η Γερμανική Οικονομία Δεν Είναι Θαυματοποιός

Τσιμπήστε με για να βεβαιωθώ πως είναι αλήθεια! Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να λέμε τέτοια πράγματα στη θέα των στοιχείων για το ρυθμό μεγέθυνσης της γερμανικής οικονομίας: 2.2% το δεύτερο τρίμηνο του 2010! Αν θελήσουμε να είμαστε πιο ουσιαστικοί, και να κάνουμε προγνώσεις για ολόκληρο το έτος (όπως το συνηθίζουν οι Αμερικανοί) η γερμανική οικονομία καλπάζει περήφανη με όλα τα φώτα της ανοικτά κι ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του... 9%, πράγμα που την καθιστά αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα όλων των παραδοσιακών βιομηχανικών κρατών

Ευρώπη και ΗΠΑ Υποφέρουν από Παραισθήσεις Ισχύος και Αδυναμίας, Αντίστοιχα

Ευρώπη και ΗΠΑ Υποφέρουν από Παραισθήσεις Ισχύος και Αδυναμίας, Αντίστοιχα

Σπανίως οι ΗΠΑ ατενίζουν την Ευρώπη με οικονομικό φθόνο. Οι τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπήρξαν μια από τις σπάνιες τέτοιες περιόδους. Οι φόβοι για την παραπαίουσα αμερικανική ανάκαμψη αυξάνονται, όσο εκτονώνονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης. Το δολάριο είναι το ασθενέστερο των νομισμάτων του πλούσιου κόσμου. Ομως, ας επιδείξουν λίγο κουράγιο οι Αμερικανοί: Είναι πολύ νωρίς για να απελπίζονται για την οικονομία τους. Και οι Ευρωπαίοι, ας επιδείξουν λίγη συγκράτηση: Είναι πολύ νωρίς για βεβαιότητες πως η δική τους στέκεται ξανά σταθερά στα πόδια της

Απεργιακός «Παράδεισος»

Απεργιακός «Παράδεισος»

Άλλη μια απεργία - αυτή των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων - έλαβε τέλος. Έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες (εκτός από τα μόνιμα θύματα, τους απλούς πολίτες) από τους βενζινοπώλες, που πριν κάποιους μήνες είχαν κάνει κι αυτοί τη δική τους (εκβιαστική) απεργία, προκαλώντας άγχος, αγωνία και οικονομικό μαρασμό στους κατοίκους της ταλαίπωρης αυτής χώρας.

Η Θεωρία του Τουρκικού Τόξου και οι Νέες Στρατηγικές Ισορροπίες

Η Θεωρία του Τουρκικού Τόξου και οι Νέες Στρατηγικές Ισορροπίες

Εάν κάποιος υποτιμήσει όσα συντελούνται αυτή τη στιγμή στις τουρκοαμερικανικές (και βεβαίως τουρκοϊσραηλινές) σχέσεις, θα διαπράξει σοβαρό σφάλμα. Οπως όμως με τον ίδιο τρόπο θα έσφαλλε, αν προείκαζε ρήξεις σε βαθμό διαφοροποιήσεως των στρατηγικών επιλογών του ατλαντισμού, αλλά και των προσανατολισμών της ίδιας της Τουρκίας.

Οι Δύο Αριστερές της Λατινικής Αμερικής

Οι Δύο Αριστερές της Λατινικής Αμερικής

Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η Λατινική Αμερική ενσαρκώνει την επιτυχία του κόσμου της Αριστεράς. Η αλήθεια αυτή έχει δύο πλευρές. Η πρώτηκαι πιο διαδεδομένη- είναι ότι τα κόμματα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς έχουν κερδίσει πολλές εκλογές στη διάρκεια της δεκαετίας. Και όλες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής συνολικά έχουν κρατήσει για πρώτη φορά έναν σημαντικό βαθμό απόστασης από τις ΗΠΑ. Η Λατινική Αμερική έχει γίνει μια σχετικά αυτόνομη γεωπολιτική δύναμη.

Ασυνήθιστη Αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία

Ασυνήθιστη Αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία

Τον τελευταίο καιρό είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με εξέχοντες πολιτικούς παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία και νομίζω πως κατάλαβα πού βρισκόμαστε. Τα πράγματα, λοιπόν, πηγαίνουν καλύτερα, εκτός αν δεν πάνε. Τα προγράμματα διάσωσης αποδίδουν, εκτός εάν δεν το κάνουν. Τα πράγματα θα βελτιωθούν αργά, εάν δεν χειροτερέψουν αργά. Θα μάθουμε σύντομα, εκτός εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο. Δε χρειάζεται πολλή φαντασία να σκεφθεί κανείς ότι με τόσο «ασυνήθιστη αβεβαιότητα», όπως το έθεσε ο Μπεν Μπερνάνκι, οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις

Η Ανάπτυξη Δεν Είναι Μόνο Θέμα Πόρων

Η Ανάπτυξη Δεν Είναι Μόνο Θέμα Πόρων

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων διευρύνεται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έρχεται να υπενθυμίσει ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές έναντι της Ελλάδας, παρά τα θετικά σχόλια της τρόικας και σε πείσμα των όσων έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Πολιτική Λεπτών Ισορροπιών

Πολιτική Λεπτών Ισορροπιών

Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα (ανταπόδοση σε χρόνο ρεκόρ της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ισραήλ) έχει τροφοδοτήσει φήμες για ριζική αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα ήταν θερμός υποστηρικτής του παλαιστινιακού κινήματος και διατηρούσε στενές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής. Αντιθέτως, το μετακεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας είχε συνάψει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Μεταξύ των άλλων, τα ισραηλινά μαχητικά εκπαιδεύονταν στον τουρκικό εναέριο χώρο και σε αντάλλαγμα το ισχυρό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ είχε μετατραπεί σε ατζέντη των θέσεων της Αγκυρας στην Ουάσιγκτον

Αλεξέι Μίλερ, Πρόεδρος της Gazprom: «Η Ελλάδα Ισορροπεί Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση»

Αλεξέι Μίλερ, Πρόεδρος της Gazprom: «Η Ελλάδα Ισορροπεί Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση»

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αγωγούς συμφερόντων της Ρωσίας αλλά και της Δύσης, με στόχο να μπορέσει να παίξει ρόλο με μια ισορροπημένη πολιτική στη διαχείριση της διανομής ενεργείας στην Ευρώπη. Ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος του κρατικού ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, από την πλευρά του, θεωρεί εξαιρετικά θετική τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό South Stream

Pεβάνς των Στρατηγών σε Aιγαίο και Kύπρο;

Pεβάνς των Στρατηγών σε Aιγαίο και Kύπρο;

O Eρντογάν κέρδισε μια ιστορικής σημασίας μάχη, καθώς υποχρέωσε το Kεμαλικό Kατεστημένο-Bαθύ Kράτος να αποδεχθεί ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της ηγεσίας των Eνόπλων Δυνάμεων της χώρας. Πρόκειται για μια τομή με εμβέλεια και δυναμική καθεστωτικής αλλαγής, καθώς πολύ δύσκολα ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα AKP μπορούν πλέον να χάσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ολοκλήρωση του εκδημοκρατισμού, επόμενος σταθμός του οποίου είναι το δημοψήφισμα της 12.9 για την έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Το Κράτος Εμποδίζει  την Ανάπτυξη

Το Κράτος Εμποδίζει την Ανάπτυξη

Στις 4 Μαρτίου 2010, μόλις η Κυβέρνησις εξήγγειλε τα πρώτα φορολογικά και περιοριστικά μέτρα, από την στήλη αυτή γράφαμε: «Καταιγίδα μέτρων χωρίς προοπτική εξήγγειλε χθες η Κυβέρνησις. Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, ισχύει το αντίθετο. Δεν δίδουν καμμία τέτοια προοπτική. Είναι μέτρα ανάγκης, αμιγώς δημοσιονομικού χαρακτήρος, γιά να αποφευχθή η πτώχευσις της χώρας. Και όχι γιά να επέλθη η ανάπτυξις.

Λάθος Επιλογές για τον ΦΠΑ

Λάθος Επιλογές για τον ΦΠΑ

Παραδοσιακά οι αυξήσεις εμμέσων φόρων είναι αφορμή νέων αυξήσεων - «στρογγυλοποιήσεων» στις τιμές λιανικής. Η όποια «απορρόφηση» του ΦΠΑ λόγω ύφεσης έγινε πρόφαση για τους «μεσάζοντες», παλαιού και νέου τύπου, προς συμπίεση τιμών στους παραγωγούς.

Το Φλερτ

Το Φλερτ

Καυτός ο εφετινός Δεκαπενταύγουστος και όχι μόνον θερμοκρασιακά. Κόντρα στην παράδοση που θέλει την περίοδο αυτή να ατονεί η πολιτική ζωή, καθώς οι πρωταγωνιστές της εκδράμουν στα νησιά και στις παραλίες, είχαμε, πέρα από τις γνωστές (λόγω μνημονίου) επιπτώσεις στην οικονομία, και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούνται, αντιδράσεις και για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ αιφνιδίως φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Α. Παπανδρέου (άρτι αφιχθέντα από την Πάρο) ο ισραηλινός ομόλογός του κ. Νετανιάχου.

Καλύτερα Πλούσιος και Φιλάνθρωπος

Καλύτερα Πλούσιος και Φιλάνθρωπος

Oι κακεντρεχείς θα πουν ότι καμία αγαθοεργία δεν μένει... ατιμώρητη. Στη χώρα μου τη Βρετανία τουλάχιστον, η είδηση ότι μια ομάδα από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μπιλ Γκέιτς της Μicrosoft, συμφώνησε να δώσει περισσότερη από τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπίες, αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα.«Τι θα κερδίσουν από αυτό;» είναι η συνήθης καχύποπτη αντίδραση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Δεν πρόλαβαν να σηκωθούν από το μεσημεριανό τραπέζι οι κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πιρί Ρεΐς» ξαναβγήκε βόλτα και πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ώστε να μην ξεχαστεί η πιστή εφαρμογή του τουρκικού νόμου της 14ης Ιουλίου 2010 για σεισμογραφικές τρισδιάστατες έρευνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.