Άρθρα-Αναλύσεις

Πολιτικές για Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη

Πολιτικές για Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη

Στην εποχή που όλα επαναπροσδιορίζονται, η ανάπτυξη σταθμίζεται από την ομαλότητα του κόστους της ενέργειας, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κοινωνική αποδοχή των ενεργειακών επιλογών. Οταν μια χώρα δεν έχει διαφοροποιημένες πηγές, οδεύσεις και μείγμα δεν προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην οικονομία και την κοινωνία.

Η Ελληνική Οικονομία Χρειάζεται Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάταξης

Η Ελληνική Οικονομία Χρειάζεται Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάταξης

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απαιτεί ενίσχυση, εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και των μέτρων που θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο τον επόμενο Ιανουάριο. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά.

Χρειάζεται Θάρρος για Περικοπή Δαπανών

Χρειάζεται Θάρρος για Περικοπή Δαπανών

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην αρρωστημένη νοοτροπία του πολιτικού συστήματος. Διαδοχικές κυβερνήσεις και υπουργοί, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, ξόδευαν και ξοδεύουν τα χρήματα του ελληνικού λαού, με μόνο κριτήριο την προσωπική τους βολή (να μην έχουμε φασαρίες), τις ψήφους, την ικανοποίηση των κομματικών συνδικαλιστών και κάθε άλλο σκοπό.

Η Πεφωτισμένη Δανία

Η Πεφωτισμένη Δανία

Καθώς άκουγα την υπουργό Οικονομίας της Δανίας να περιγράφει πως η χώρα της χρησιμοποίησε υψηλότερους ενεργειακούς φόρους ώστε να ωθήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και στη συνέχεια ανακύκλωσε τα έσοδα αυτά στη βιομηχανία και τους καταναλωτές, όλα ακούγονταν πραγματικά έξυπνα.

Η Eπόμενη «Φούσκα» θα Είναι Οικολογική!

Η Eπόμενη «Φούσκα» θα Είναι Οικολογική!

Εν μέσω πληθωρικών ελπίδων για πράσινη στροφή του Μπαράκ Ομπάμα σε σύγκριση με τη μυωπικά αντιοικολογική πολιτική Μπους και για λυτρωτικές αποφάσεις της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ώστε να αναχαιτισθεί η κλιματική αλλαγή, οι απόψεις του καθηγητή Τζέιμς Χάνσεν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνιστούσαν χτυπητή παραφωνία.

Οτιδήποτε Εκτός από Πετρέλαιο

Οτιδήποτε Εκτός από Πετρέλαιο

Οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC μπορούν να συγχαρούν τους εαυτούς τους για τη διαχείριση της αγοράς. Η ταχεία λήψη αποφάσεων και οι δραστικές μειώσεις παραγωγής τους τελευταίους 18 μήνες σταθεροποίησαν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, παρά την χειρότερη οικονομική ύφεση μεταπολεμικά.

Η Αγορά, «Κλειδί» για την Κλιματική Αλλαγή

Η Αγορά, «Κλειδί» για την Κλιματική Αλλαγή

Ανέκαθεν πίστευα ότι υπάρχουν δύο βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - αυτή της «Ημέρας της Γης» και εκείνη του «Αγώνα για τη Γη». Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης βασίστηκε στη στρατηγική της «Ημέρας της Γης» και δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς παρήγαγε μια σειρά περιορισμένων, πρόχειρων συμβιβασμών, οι οποίοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το Στοίχημα του 2010

Το Στοίχημα του 2010

Το τέλος του 2009 βρίσκει την παγκόσμια οικονομία σε εντελώς διαφορετική θέση απ΄ ό,τι 12 μήνες πριν. Τότε, η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μεγάλη ευπάθεια του διεθνούς οικονομικού συστήματος, δημιούργησε την ανησυχία ότι η ύφεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παρατεταμένη, βαθιά οικονομική κρίση και αποπληθωρισμό.

Να Σταματήσει η Επιδότηση των Ορυκτών Καυσίμων

Να Σταματήσει η Επιδότηση των Ορυκτών Καυσίμων

Από τη μια πλευρά, οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να σταματήσουμε σταδιακά να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον. Από την άλλη, οι αναρίθμητοι αντιπρόσωποι των βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας λένε ότι οι τεχνολογίες τους - αν συνδυαστούν με αποτελεσματική χρήση της ενέργειαςμπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα.

Hχηρά Μηνύματα απ’ την Kοπεγχάγη

Hχηρά Μηνύματα απ’ την Kοπεγχάγη

Τα μηνύματα που έφτασαν από την Κοπεγχάγη ήταν σαφή και ηχηρά. Από τη μια πλευρά, οι επιστήμονες απ’ όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις μάς είπαν ότι η κοινωνία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της ως προς τα ορυκτά καύσιμα, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, πολλοί εκπρόσωποι σύγχρονων βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μάς είπαν ότι οι τεχνολογίες τους –σε συνδυασμό με αποτελεσματική χρήση ενέργειας– μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου δεν θα χρειαζόμαστε πλέον ορυκτά καύσιμα.

Υπάρχουν Τέσσερις Πλευρές σε Κάθε Ζήτημα

Υπάρχουν Τέσσερις Πλευρές σε Κάθε Ζήτημα

Ενώ φτάνουν στο τέλος τους οι διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, μπορούμε να εντοπίσουμε γενικά τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή: Την Άρνηση, τον Σκεπτικισμό, την Προειδοποίηση και την Καταστροφολογία.

Κλιματική Πολιτική με Σημείο Αναφοράς τον Άνθρακα

Κλιματική Πολιτική με Σημείο Αναφοράς τον Άνθρακα

Τη δέσμευση ότι θα «αποφύγει επικίνδυνες παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα στο κλιματικό σύστημα» έδωσε στην ανθρωπότητα η Συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε το 1992. Εκτοτε όμως, οι εκπομπές ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Νέα Πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας

Η Νέα Πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας

Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τοπίο αλλάζει, και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Ταυτοχρόνως, παρά την κρίση, οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες διατηρούν σχεδόν ακέραιο το ειδικό τους βάρος, τόσο στο επίπεδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και στον τομέα της όλο και ταχύτερης παγκόσμιας κίνησης κεφαλαίων.

Αποτελεσματική Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

Αποτελεσματική Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές στην αρχιτεκτονική της ρυθμιστικής παρέμβασης της πολιτείας στη λειτουργία των φορέων παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τόσο ως αποτέλεσμα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και διεθνώς. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης οι εθνικές παρεμβάσεις αναπόφευκτα αλληλοεπηρεάζονται και οι εθνικές λύσεις δεν είναι όσο αποτελεσματικές θα έπρεπε.

Ε.Ε: Η Διεύρυνση στο Ψυγείο...

Ε.Ε: Η Διεύρυνση στο Ψυγείο...

Στα όσα αποφασίσθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες στις αρχές της βδομάδας για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ υπάρχει, εκτός από την πτυχή που αφορά την Αθήνα και τη Λευκωσία, ένα μήνυμα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αφορά τη διεύρυνση συνολικά.

Απέναντι στην Κλιματική Πρόκληση

Απέναντι στην Κλιματική Πρόκληση

Αυτή η δέσμευση και το ενδιαφέρον μας να δούμε την παγκόσμια κοινότητα να επιτυγχάνει τον στόχο αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη και να συναντηθεί με ξένους ηγέτες. Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης, στην οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 90 ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να συνεργαστούμε για μια παγκόσμια λύση του θέματος των κλιματικών αλλαγών.