Άρθρα-Αναλύσεις

Tο Iράν Δοκιμάζει τη Διεθνή Κοινότητα...

Tο Iράν Δοκιμάζει τη Διεθνή Κοινότητα...

O Mπαράκ Oμπάμα αρέσκεται, συνήθως, να μιλά για την ελπίδα. Tην προηγούμενη εβδομάδα, στη γενική συνέλευση του OHE, είχε την τόλμη να αναφερθεί στο φόβο. O Aμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το όραμα ενός ζοφερού κόσμου: «Eξτρεμιστές σπέρνουν τον τρόμο. Γενοκτονίες και μαζικές ωμότητες. Παρατεταμένες συγκρούσεις που διαιωνίζονται. Oλοένα και περισσότερα έθνη που κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Μικρές Πιθανότητες Συμφωνίας

Μικρές Πιθανότητες Συμφωνίας

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι πλέον θέμα ούτε αλόγων ούτε ποδοσφαίρου. Ολοι -κάποιοι πρόσφατα, της προσκολλήσεως, κάποιοι από παλιά, οραματικά- αναφέρονται στην μεγάλη συνεισφορά της για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και τη μεσο-μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική της. Καίριος παράγοντας για την ανάδειξη του «πράσινου» είναι και η αντίστοιχη αναγνώριση της πραγματικά μεγάλης διάστασης του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή και της ανάγκης λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπισή της, κυρίως για τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου (ΑΦΘ).

Οι Οκτώ Πυλώνες της Επιτυχίας της Κίνας

Οι Οκτώ Πυλώνες της Επιτυχίας της Κίνας

Το Πεκίνο γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας και θα άξιζε τον κόπο να κοιτάξει κανείς την Κίνα αντικειμενικά προκειμένου να διαπιστώσει τι ήταν αυτό που την έκανε να αλλάξει στο διάστημα μιας γενιάς και από πάμπτωχη χώρα να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Σκεπτικισμός της Επόμενης Ημέρας

Ο Σκεπτικισμός της Επόμενης Ημέρας

Για τις αγορές μετοχών, καθώς η αυτοδυναμία (και όχι το εύρος της νίκης) του ΠαΣοΚ είχε προεξοφληθεί πλήρως, οι συμμετέχοντες περιμένουν πλέον τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Για τις αγορές ομολόγων μπορεί η ισχυρή κυβερνητική εντολή να συρρίκνωσε ελαφρώς το κόστος δανεισμού της χώρας, ωστόσο η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού θα μπορούσε εκ νέου να διευρυνθεί αν η Ελλάδα δεν βρει τρόπους εξόδου από τη στενωπό.

Ενας Κόσμος με Λιγότερα Πυρηνικά Όπλα

Ενας Κόσμος με Λιγότερα Πυρηνικά Όπλα

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Ομπάμα προήδρευσε της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο πέρασε ένα ψήφισμα με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς δέσμευσης για περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Μία εβδομάδα πριν από αυτό, ο κ. Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουντουλάχιστον όχι στο προβλεπόμενο μέλλον- αντιπυραυλική ασπίδα στην Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ισχυρού ραντάρ στην Τσεχία και πυραύλων ανάσχεσης στην Πολωνία.

Γιατί Χρειαζόταν η Διεθνής Κρίση

Γιατί Χρειαζόταν η Διεθνής Κρίση

Για αρκετά χρόνια, η παγκοσμιοποίηση και η ραγδαία ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο προβλημάτιζε τους πολιτικούς. Τα φαινόμενα αυτά τούς αφαιρούσαν εξουσίες και τούς υποχρέωναν να υιοθετούν ιδέες που ίσως δεν ήθελαν.

Zητείται Νέο Επενδυτικό Μοντέλο στον Απόηχο της Διεθνούς Κρίσης

Zητείται Νέο Επενδυτικό Μοντέλο στον Απόηχο της Διεθνούς Κρίσης

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Mπομπ Xάλινγκχορστ, υπεύθυνος Oικονομικών της κομητείας Mπόουλντερ του Kολοράντο, επένδυσε μέρος των χρημάτων της τοπικής κυβέρνησης σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο της χρηματαγοράς (money market fund). Bετεράνος του χρηματοοικονομικού κλάδου ο ίδιος, ο κ. Xάλινγκχορστ υπέθεσε ότι η επένδυσή του ήταν ασφαλής

Κίνα: Ένα Ανοιχτό Στοίχημα

Κίνα: Ένα Ανοιχτό Στοίχημα

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Σουτ Γιάτ Σεν και το κόμμα Κουομιτάγκ είχαν ως στόχο τον αυταρχικό εκσυγχρονισμό που θα συνδύαζε την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική χειραφέτηση, καθώς η Κίνα είχε διολισθήσει σε ένα ημιαποικιακό καθεστώς με συνδιαχειριστές τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης και την Ιαπωνία: Το στοίχημα χάθηκε στην άνιση και παρασιτική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, ενώ το εθνικιστικό καθεστώς είχε την ατυχία να είναι ο πρώτος σταθμός του ιαπωνικού επεκτατισμού.

Ωρα της Αλήθειας για το Ιράν

Ωρα της Αλήθειας για το Ιράν

Χθες, η κυβέρνηση Ομπάμα ενεπλάκη στην πιο σημαντική διαβούλευση με το Ιράν από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης, το 1979. Το Ιράν, σήμερα, έχει αυξήσει το σε χαμηλό ποσοστό εμπλουτισμένο ουράνιο κατά δέκα φορές σε σχέση με το 2007, ποσότητα που είναι αρκετή για την εν δυνάμει παραγωγή τουλάχιστον μιας ατομικής βόμβας, μετά από περαιτέρω διαδικασία εμπλουτισμού.

Η Χρηματοπιστωτική Κρίση Ένα Χρόνο Μετά

Η Χρηματοπιστωτική Κρίση Ένα Χρόνο Μετά

Έχει περάσει λίγο περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που η παγκόσμια οικονομία έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Μέσα σε τρεις ημέρες, από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, η Lehman Brothers χρεοκόπησε, ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG πέρασε στον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης και η δοκιμαζόμενη Merrill Lynch απορροφήθηκε από την Bank of America σε μία συμφωνία, που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Επερχόμενη Ραγδαία Μείωση Προσφοράς Πετρελαίου

Η Επερχόμενη Ραγδαία Μείωση Προσφοράς Πετρελαίου

Η χρηματοπιστωτική κρίση, τα κύματα της οποίας διαπέρασαν την παγκόσμια οικονομία, αντηχεί τώρα και στον κόσμο της ενέργειας. Οι πιστώσεις είναι δύσκολο να βρεθούν, η ζήτηση για ενέργεια είναι μειωμένη και οι χρηματορροές μειώνονται. Τι θα σημάνει, άραγε, αυτό για το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας;

Ελλάδα και Κύπρος Όμηροι της Τουρκίας

Ελλάδα και Κύπρος Όμηροι της Τουρκίας

Με την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επεδίωξε να απομακρύνει κινδύνους για εσωτερικές ανωμαλίες και να αποτρέψει πολεμικές περιπέτειες με την Τουρκία, από τις οποίες το ΝΑΤΟ δεν παρείχε επαρκή προστασία. Η αποτελεσματική αυτή πολιτική συνεχίστηκε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2004 η ελληνοτουρκική διένεξη έχει αναχθεί σε τουρκο-ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ένας Αγωγός στη Δίνη των Εκλογών

Ένας Αγωγός στη Δίνη των Εκλογών

Τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ, προανήγγειλαν με δηλώσεις τους την έναρξη των έργων κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στα μέσα του 2010, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2012.

Eλλάδα και Yδρογόνο

Eλλάδα και Yδρογόνο

Στα προηγούμενα χρόνια οι συνέπειες της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η λεγόμενη τρύπα του όζοντος ή η όξινη βροχή, είχαν συζητηθεί και διάφοροι επιστήμονες είχαν προβλέψει τη σοβαρή περιβαλλοντική ζημία που προκαλεί η χρήση τους. Aυτό που αποτελούσε μια πρόβλεψη στο παρελθόν έγινε πραγματικότητα στο παρόν.

Ενας Αποτυχημένος Πρωθυπουργός Φεύγει, Ένας Ανεπαρκής Έρχεται…

Ενας Αποτυχημένος Πρωθυπουργός Φεύγει, Ένας Ανεπαρκής Έρχεται…

Ο λόγος και η πρακτική που υιοθετεί κάποιος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης προοιωνίζονται συνήθως τον τρόπο που θα κυβερνήσει. Οπως δεν χρειάζονταν μαντικές ικανότητες να προβλέψει κανείς, πριν από έξι και πλέον χρόνια, ότι ο Καραμανλής Β΄ δεν θα έφερνε τον μεταρρυθμιστικό άνεμο ως πρωθυπουργός (αν και ο πάταγος της αποτυχίας του ήταν απρόβλεπτος), έτσι και σήμερα μπορεί βάσιμα κανείς να διαβλέψει ότι η κατρακύλα της χώρας δεν θα ανακοπεί ουσιωδώς αν τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία ο Παπανδρέου Γ΄.

Aπό το Eλσίνκι στο Πίτσμπουργκ...

Aπό το Eλσίνκι στο Πίτσμπουργκ...

Πριν από δέκα χρόνια, το φθινόπωρο του 1999, η Tουρκία ζούσε την αγωνία της επικείμενης Συνόδου Kορυφής στο Eλσίνκι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αν δηλαδή θα πετύχαινε να ανακηρυχθεί υποψήφια προς ένταξη χώρα. H E.E. ήταν τότε η μόνη προοπτική για μια χώρα που είχε ψυχρές σχέσεις με το Iράν, αντιμετώπιζε από την άνοιξη του 1991 ένα de facto ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Bόρειο Iράκ, είχε έλθει το φθινόπωρο του 1998 στα πρόθυρα του πολέμου με τη Συρία λόγω της στήριξης της Δαμασκού στο PKK και βρισκόταν σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας με τη Mόσχα τόσο στον Kαύκασο, στην Kεντρική Aσία, αλλά και στην ενέργεια.