Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Ημέρες Είναι Δύσκολες

Οι Ημέρες Είναι Δύσκολες

Σε αντίθεση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει ότι το 2009 θα είναι μια χρονιά στασιμότητας για την ελληνική οικονομία, οι αγορές αναμένουν πως η ύφεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών και των διεθνών τραπεζών προβλέπει π.χ. μια χρονιά αρνητικής ανάπτυξης (-0,8%) για την Ελλάδα, σε ένα όμως έντονα υφεσιακό περιβάλλον παγκοσμίως.

Η Κίνα δεν Έχει Βρει Τρόπο να Αντιμετωπίσει την Παγκόσμια Κρίση

Η Κίνα δεν Έχει Βρει Τρόπο να Αντιμετωπίσει την Παγκόσμια Κρίση

Στην αρχή της κρίσης, αστειευόμασταν λέγοντας πως τελικά επήλθε ισορροπία στις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα: μας πουλάνε τοξικά παιχνίδια και μολυσμένα τρόφιμα και τους πουλάμε προβληματικά ομόλογα. Τελευταία, όμως, καταρρέει η συναλλαγή εκατέρωθεν. Εχει μειωθεί δραματικά το ενδιαφέρον του κόσμου για κινεζικά προϊόντα.

Η Συνεργασία SOCAR – Gazprom Υπονομεύει την Προοπτική Υλοποίησης του Nabucco

Η Συνεργασία SOCAR – Gazprom Υπονομεύει την Προοπτική Υλοποίησης του Nabucco

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (State Oil Company of Azerbaijan Republic - SOCAR) και την ρωσική Gazprom στις 27 Μαρτίου για προμήθεια φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία προς την Ρωσία σε τιμές αγοράς αποτελεί άλλη μία εξέλιξη που θέτει σε αμφισβήτηση τις προοπτικές υλοποίησης του αγωγού Nabucco.

Οι «Ηγεμόνες» της Παγκόσμιας Οικονομίας

Οι «Ηγεμόνες» της Παγκόσμιας Οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (και σε μικρότερο βαθμό η Παγκόσμια Τράπεζα θυμίζει σήμερα την περιγραφή του Ταλλεϋράνδου για τους Βουρβόνους ηγεμόνες στη Γαλλία: δεν έχει μάθει τίποτα και δεν έχει ξεχάσει τίποτα. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, βλέπουν τα ελλείμματά τους να εκτινάσσονται στο 12% του ΑΕΠ εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, το IMF ζητεί από χώρες όπως η Λετονία και η Ουκρανία, οι οποίες δεν πυροδότησαν την κρίση, αλλά στράφηκαν στο διεθνή οργανισμό για να την αντιμετωπίσουν, να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, εάν θέλουν να λάβουν βοήθεια.

«Πράσινος» Καπιταλισμός

«Πράσινος» Καπιταλισμός

Προτείνοντας έναν «επαναστατικό δρόμο» προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ένωση εργοδοτών της Βρετανίας, CBI, δείχνει πως είναι «συντονισμένη» με τη λαϊκή σκέψη και τους προβληματισμούς του κόσμου.

Κινέζικο Βασανιστήριο στο Πράσινο Νόμισμα

Κινέζικο Βασανιστήριο στο Πράσινο Νόμισμα

Μετά τον κινέζο κεντρικό τραπεζίτη, ήρθε και η δήλωση του ρώσου προέδρου, παραμονές της κρίσιμης συνάντησης του G20, να επικροτήσει την άποψη-παραίνεση της Κίνας να κινηθεί το ΔΝΤ προς την επεξεργασία της δημιουργίας ενός «παγκόσμιου αποθεματικού υπερ-νομίσματος», το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό κυρίαρχο νόμισμα, δηλαδή το δολάριο.

Είναι Αναγκαίος Ένας «Νέος Καπιταλισμός»;

Είναι Αναγκαίος Ένας «Νέος Καπιταλισμός»;

Η αντίθεση ανάμεσα στον Πιγκούκαι στονΚέινς έχει σημασία για έναν ακόμη λόγο: Ενώ ο Κέινς είχε εντρυφήσει πολύ στο ζήτημα της αύξησης του συνολικού εισοδήματος, είχε ασχοληθεί σχετικά λιγότερο με την ανάλυση των προβλημάτων της άνισης κατανομής του πλούτου και της κοινωνικής ευημερίας. Αντίθετα ο Πιγκού όχι μόνο έγραψε την κλασική μελέτη των οικονομικών της ευημερίας, αλλά επίσης προώθησε πρώτος τη μέτρηση της οικονομικής ανισότητας ως βασικού δείκτη για την οικονομική αξιολόγηση και την πολιτική.

Επιτέλους Νέοι Κανόνες για την Οικονομία

Επιτέλους Νέοι Κανόνες για την Οικονομία

Η Παγκόσμια Οικονομική και Νομισματική Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από 76 χρόνια στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 1933. Εξήντα έξι χώρες έλαβαν μέρος με σκοπό να βάλουν τέλος στη συνεχιζόμενη νομισματική διαταραχή και στους εμπορικούς πολέμους, αντλώντας παράλληλα μαθήματα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Όταν οι εργασίες της έληξαν οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν.

Το Μετέωρο Βήμα της G-20 και οι Προτάσεις της Επιτροπής Στίγκλιτς

Το Μετέωρο Βήμα της G-20 και οι Προτάσεις της Επιτροπής Στίγκλιτς

Παρά τα χαμόγελα και τις θριαμβολογίες, οι πολιτικές ηγεσίες των 20 πιο δυναμικών χωρών του πλανήτη έκαναν την περασμένη εβδομάδα μόλις ένα μικρό και μετέωρο βήμα για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης. Η σύνοδος των G-20 στο Λονδίνο θα μείνει στην Ιστορία για τρεις λόγους διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους συνεκλήθη

Πόσο Βλαβερή είναι η Τεχνολογία για την Υγεία;

Πόσο Βλαβερή είναι η Τεχνολογία για την Υγεία;

Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα και το ασύρματο Διαδίκτυο να έχουν κάνει την ζωή πιο απλή. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι έχουν ευεργετικές ικανότητες και στην υγεία των καταναλωτών τους. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Σε έκθεση που παρουσιάσθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Φρεντερίκ Ρις εκφράζει τις ανησυχίες της για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν προληπτικά μέτρα

Τι Προβλέπει η Επανάσταση Ομπάμα για την Ενέργεια;

Τι Προβλέπει η Επανάσταση Ομπάμα για την Ενέργεια;

O Στίβεν Τσου (Steven Chu), ο νομπελίστας φυσικός που σήμερα υπηρετεί ως υπουργός ενέργειας στην κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα (Obama) έδωσε πρόσφατα μια ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας το πιο εντυπωσιακό ήταν δύο λέξεις που δεν βγήκαν ούτε μια φορά από τα χείλη του. Μίλησε για ενεργειακή αποτελεσματικότητα, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπεραμύνθηκε, με μεγάλη ευγλωττία, της τεχνολογίας και της ανάγκης για έρευνα στην ενέργεια. Μετά την ομιλία όμως, ο αντιπρόεδρος της «Chevron» Πίτερ Ρόμπερτσον (Peter Robertson) ήταν απαρηγόρητος: «καλά θα ήταν να ακούγαμε μια λέξη για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο».

Αδιέξοδα... του 2050

Αδιέξοδα... του 2050

Οπως καταλαβαίνετε το... 2050 δεν με αφορά και κατά κανένα τρόπο δεν με δεσμεύει. Μπορεί κανείς, επιτέλους, να αφήσει ελεύθερη τη σκέψη του και να πει και να γράψει ό,τι του καπνίσει, χωρίς να αισθάνεται υποχρεωμένος να αποδείξει οτιδήποτε.

Η Κίνα, το Ρίσκο και η Κατανάλωση

Η Κίνα, το Ρίσκο και η Κατανάλωση

Για πολλά χρόνια η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ο αποκαλούμενος «αμερικανός καταναλωτής» ο οποίος, ξοδεύοντας 9,6 τρισ. δολ. ετησίως, συνέβαλε τα μέγιστα στην παγκόσμια ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, οι Ασιάτες αποταμίευαν, ενώ χρηματοδοτώντας το χρέος των ΗΠΑ οδήγησαν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα στο ναδίρ και τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου στο ζενίθ.

Dmitry Medvedev: ΗΠΑ και Ρωσία οφείλουν να δουλέψουν μαζί

Dmitry Medvedev: ΗΠΑ και Ρωσία οφείλουν να δουλέψουν μαζί

Δύσκολα αμφισβητούνται οι απαισιόδοξες αποτιμήσεις της σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη του περασμένου χρόνου. Δυστυχώς οι σχέσεις μας χάλασαν εξαιτίας των σχεδίων της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης- συγκεκριμένα λόγω της ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, των προσπαθειών επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και της άρνησης των ΗΠΑ να επικυρώσουν τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη.

Αναζητώντας Αισιοδοξία εν μέσω της Κρίσης...

Αναζητώντας Αισιοδοξία εν μέσω της Κρίσης...

Η άνοιξη έφθασε, αλλά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας δεν εννοούν να υποχωρήσουν. Η μεγάλη κοινωνικοοικονομική κρίση επιφέρει διαρκώς και νέα πλήγματα και ο αριθμός των ανέργων δεν έχει παύσει να αυξάνεται δραματικά. Τις παραμονές της συνόδου του διευρυμένου G20 στο Λονδίνο διατηρούνται πάντα μελανές οι προοπτικές.

Να Κάνουμε Ό,τι Απαιτείται για την Παγκόσμια Ανάπτυξη

Να Κάνουμε Ό,τι Απαιτείται για την Παγκόσμια Ανάπτυξη

Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κρίση, ήμουν υπέρμαχος της ιδέας ότι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρόκληση τέτοιου μεγέθους η συνεργασία είναι αναγκαιότητα όχι επιλογή. Τον Σεπτέμβριο του 2008, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυνα έκκληση στον κόσμο να ενωθεί και να αντιμετωπίσει την κρίση δίνοντας μια απάντηση που θα βασίζεται στο συντονισμό και τη συνεργασία.