Σχόλιο

Αναζήτηση Στρατηγικής Έναντι της Τουρκίας

Αναζήτηση Στρατηγικής Έναντι της Τουρκίας

Η από καιρού αναμενόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία, με στόχο τη δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» (cordon sanitaire) ανάμεσα στους κουρδικούς πληθυσμούς Συρίας και Τουρκίας διευκολύνθηκε από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του προέδρου Τραμπ. Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος Ερντογάν στοχεύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο να προβάλει την εικόνα μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης που αγνοεί τις αντιδράσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Ωστόσο, το κόστος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερο του αναμενομένου, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά μέτωπα και, ουσιαστικά, κανένα πραγματικό σύμμαχο. 

Οι Λάθος Αποφάσεις για την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Οι Λάθος Αποφάσεις για την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Πληροφορούμεθα ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μέσω της διενέργειας δύο παράλληλων διαγωνισμών.( Καθημερινή 10 Οκτωβρίου) Ο πρώτος θα αφορά στο κομμάτι εμπορίας της Επιχείρησης και ο άλλος στο τμήμα των υποδομών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η όλη διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους και οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν εντός του 2020. Με την κυβέρνηση μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να σχεδιάζει μέχρι και την 100% πώληση της ΔΕΠΑ και να χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, ως βασικη προτεραιότητα της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Άλλοι...

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Άλλοι...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία –Ανατολής και Δύσεως– που εμφορείται αποκλειστικώς από «επιχειρηματική» αντίληψη διαχειρίσεως των προκλήσεων εσωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Δυσανασχετεί όταν εξαναγκάζεται να κινηθεί απολύτως εντός καθιερωμένων πλαισίων –διπλωματικών, θεσμικών και στρατιωτικών– διότι θεωρεί ότι αποτελούν παραμέτρους ανασχετικούς και χαλινό στη δημιουργική ροπή που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν ηγέτη και άνθρωπο. Από την άποψη αυτή ο κ. Τραμπ αποτελεί «πολιτική ενσάρκωση» της πλέον επιθετικής μορφής που σήμερα κυριαρχεί στην οικονομία. Δεν είναι δηλαδή ένας «λαϊκιστής», ένας «παράφρων» ή «ανερμάτιστος» και άκρως «επικίνδυνος» ηγέτης από τον οποίο θα μπορούσε να απαλλαγεί το σύστημα, όπως επιχειρεί ματαίως εδώ και μία τριετία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Στήριξη Πομπέο

Η Στήριξη Πομπέο

Ξεκάθαρη ρητορική, ισχυροί συμβολισμοί. Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αν δεν τις ξεπέρασε. Ερωτηθείς τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με απρόσμενη ευθύτητα: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου».

Τα Προβλήματα δεν Λύνονται από Οπαδούς της Αδράνειας

Τα Προβλήματα δεν Λύνονται από Οπαδούς της Αδράνειας

Τι θαύμαζε το εγχώριο και ξένο κατεστημένο στον τρόπο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι μπορούσε να κάνει πολύ δύσκολα και αντιδημοφιλή πράγματα χωρίς να ανοίγει μύτη. Ή ότι, ακόμη καλύτερα, είχε την ικανότητα να τακτοποιεί ευαίσθητα ζητήματα «κάτω από το ραντάρ». Κανείς δεν καταλάβαινε πώς ακριβώς το έκανε, αλλά οι άνθρωποι κοιτούν τα συμφέροντά τους και στο τέλος της ημέρας κρίνουν από το τι ήταν «παραδοτέο» και τι όχι.

Mάλιστα κε. Πρωθυπουργέ

"Mάλιστα κε. Πρωθυπουργέ"

Οι εξαγγελίες –προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, παραπέμπουν σε πιο φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους, σε σχέση με το υπάρχον ΕΣΕΚ, του οποίου οι προβλέψεις κρίνονται «υπερβολικές». Το προηγούμενο, που παρουσιάστηκε το 2018, προέβλεπε την κυκλοφορία, έως το 2030, 600.000 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τον ίδιο χρόνο, ήγουν, πέρυσι, πουλήθηκαν μόλις 315, ενώ τα ανεπίσημα στοιχεία – ποιός να ασχοληθεί με τα επίσημα. Οι ελληνικές…πρωτιές μοιάζουν ασταμάτητες – αναφέρονται σε λιγότερα από 100 σημεία φόρτισης οχημάτων ανά την Ελλάδα και αυτά χάρη, αποκλειστικά, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Κολλημένοι στη Λάσπη»

«Κολλημένοι στη Λάσπη»

Το θέρος του 2010 ο επι κεφαλής του κλιμακίου των δανειστών στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν επισκέφθηκε τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης για να μετάσχει σε σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά. Οι δανειστές ήθελαν να κρατούν ενήμερη την αντιπολίτευση για τα σχέδια τους, ειδικώς μετά την ανεπάντεχη καταψήφιση του μνημονίου από την ΝΔ. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων, ο Τόμσεν άρχισε να «κοκκορεύεται»  πώς το 2013 η ελληνική οικονομία θα είχε ήδη βγεί από την λάσπη της χρεοκοπίας, ότι η χώρα θα ανεπτύσσετο με ρυθμούς 6% και ως αποδεικτικό στοιχείο έφερε το παράδειγμα των funds. « Περί τα 25 funds συνωστίζονται στο γραφείο μου και με ρωτούν πως να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα» αποκάλυψε.

Το Νομοσχέδιο για τις Νέες Παραχωρήσεις Υδρογονανθράκων Κατατέθηκε στη Βουλή. Eρευνες θα Γίνουν;

Το Νομοσχέδιο για τις Νέες Παραχωρήσεις Υδρογονανθράκων Κατατέθηκε στη Βουλή. Eρευνες θα Γίνουν;

Την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κωστής Χατζιδάκης, κατέθεσε το νομοσχέδιο για την κύρωση από τη Βουλή των 4 νέων παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο. Μαζί με τις άλλες παραχωρήσεις που κυρώθηκαν το 2014 και αργότερα, ο συνολικός αριθμός ενεργών παραχωρήσεων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα φθάνει σήμερα τις 12. Εάν, δε, λάβουμε υπόψη και την παραχώρηση ανατολικά της Θάσου που έχει εκχωρηθεί από τη δεκαετία του 80 σε ΕΛΠΕ και Calfrac, αλλά παραμένει ανενεργή λόγω της συμφωνίας για αποχή από έρευνες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μετά την κρίση του Μαρτίου 1987, τότε ο συνολικός αριθμός παραχωρήσεων στον Ελλαδικό χώρο φθάνει αισίως τις 13. Ποτέ η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχε ένα τόσο μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από αυτές τις παραχωρήσεις μόνο μία, αυτή του Πρίνου, ευρίσκεται σε εκμετάλλευση με πολύ θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, αφού από την έναρξη της λειτουργίας του το 1981 μέχρι τώρα έχει παράγει συνολικά 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, όταν η αρχική εκτίμηση προέβλεπε παραγωγή μόνο 60 εκατ. βαρελιών. Παράλληλα, αρκετά σύντομα, εντός του 2020, προγραμματίζεται μια νέα παραγωγική γεώτρηση στο -ανακαλυφθέν το 1982- κοίτασμα του Κατάκολου. Αν και μικρής δυναμικότητας, σε σύγκριση με τον Πρίνο, το κοίτασμα στο Κατάκολο θεωρείται ότι έχει μεγάλη σημασία γιατί θα δείξει ότι μια άλλη γεωγραφική περιοχή της χώρας, στη Δυτική Ελλάδα, διαθέτει παραγωγικές δυνατότητες και άρα θα βοηθήσει την ψυχολογία στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδος ως μιας πολλά υποσχόμενης πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής.

Μεταβολή Παιγνίου

Μεταβολή Παιγνίου

Ώστε, λοιπόν, το πιο πλούσιο βασίλειο, η Σαουδική Αραβία δεν έχει ραντάρ, αεροπορία, αντιπυραυλική άμυνα; Δεν μπόρεσε να διαφυλάξει την παραγωγή πετρελαίου του, που εμειώθη στο μισό, εξαιτίας της προχθεσινής «αιφνιδίας» επιδρομής σμήνους «κηφήνων» (drones) προερχομένων εξ Υεμένης είτε από το Ιράν; Μικρά σημασία. Σημαντικότερη είναι η διαπίστωση ότι η προσφορά πετρελαίου στη διεθνή αγορά είναι εκτεθειμένη εις ασυμμέτρους κινδύνους (από τους Χούθις Υεμενίτες) και συνεπώς το «καπέλο επικινδυνότητος» στην τιμή του πετρελαίου (oil risk premium) δικαιολογεί την άνοδο 20% του τύπου Μπρεντ και του Κρουντ WTΙ κατά 10%, σε 24 ώρες. Ουσιαστικώς ο κόσμος επανήλθε στην εποχή που ο Σαντάμ Χουσεήν του Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέητ το 1990.

Η Αλλαγή του Ενεργειακού Μίγματος

Η Αλλαγή του Ενεργειακού Μίγματος

Για πολλές δεκαετίες το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδος κυριαρχείτο από το πετρέλαιο, το οποίο, αν και αποκλειστικά εισαγόμενο -με εξαίρεση την δεκαετία του ’80, όταν το κοίτασμα του Πρίνου παρήγαγε αξιόλογες ποσότητες- ήταν υπεύθυνο για την κάλυψη του 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Με το υπόλοιπο μέρος του μίγματος να καλύπτεται από τη ΔΕΗ μέσω ηλεκτροπαραγωγής από τον εγχώριο λιγνίτη (που σήμερα έχει δαιμονοποιηθεί πλήρως από την αλλοπρόσαλλη πολιτική αυτομαστίγωσης της ΕΕ) και τα υδροηλεκτρικά. Το ενεργειακό μίγμα άρχισε να διαφοροποιείται τη δεκαετία του ‘90 με την είσοδο του φυσικού αερίου -και αυτό συνολικά εισαγόμενο- έτσι που σήμερα καλύπτει σχεδόν το 7,0% των συνολικών ενεργειακών αναγκών. Την τελευταία δεκαετία τόσο λόγω της σταθερής εισαγωγής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα, όσο και αυτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η σύνθεση του ενεργειακού μίγματος έχει αρχίσει να αλλάζει, με μείωση του μεριδίου του πετρελαίου, το οποίο όμως εξακολουθεί να καλύπτει το 56% της Τελικής Κατανάλωσης Καυσίμων (ΤFC), βάσει στοιχείων του 2016, ενώ το φυσικό αέριο καλύπτει το 7,0% και οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το 13%, με το υπόλοιπο 24,0% να αντιστοιχεί στον ηλεκτρισμό. Εδώ η αλλαγή του μίγματος καυσίμων είναι αρκετά πιο εντυπωσιακή, αφού η συμμετοχή του εγχώριου λιγνίτη έχει υποχωρήσει από το 31,0% που ήτο το 2017 στο 19,0% σήμερα, με αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο 35,0% και των ΑΠΕ στο 27,0% από το 20,0% (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) το 2017.

Η Γαλάζια Παγίδα

Η Γαλάζια Παγίδα

Ο όρος «γαλάζια πατρίδα» ήταν επινόηση ενός  Τούρκου ναυάρχου της ξηράς, ονόματι Μετίν Ατάτς, για την Ανατολική Μεσόγειο, που υιοθέτησε ασκέπτως ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, και επεξέτεινε ευκόλως ο χαλίφης της Αγκύρας στο μισό Αιγαίον πέλαγος. Οι υπόλοιπες περιοχές της ΝΑ Μεσογείου ανήκουν στην κραταιά ναυτική δύναμη της Τουρκίας που σημειωτέον απώλεσε όλες τις ναυμαχίες από της Ναυπάκτου και Μάλτας μέχρις του Ναβαρίνου και της Έλλης

Η Γαλάζια Παγίδα

Η Γαλάζια Παγίδα

Ο όρος «γαλάζια πατρίδα» ήταν επινόηση ενός Τούρκου ναυάρχου της ξηράς, ονόματι Μετίν Ατάτς, για την Ανατολική Μεσόγειο, που υιοθέτησε ασκέπτως ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακαρ και επεξέτεινε ευκόλως ο χαλίφης της Αγκύρας στο μισό Αιγαίον πέλαγος. Θεωρία της είναι ότι τα νησιά του αρχιπελάγους δεν έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη, περιοριζόμενα στα 6 μίλια χωρικά ύδατα και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) στερείται Αυτονόμου Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οι υπόλοιπες θαλάσσιες εκτάσεις ανήκουν στην κραταιά ναυτική δύναμη της Τουρκίας, που σημειωτέον απώλεσε όλες τις ναυμαχίες από της Ναυπάκτου και Μάλτας μέχρις του Ναβαρίνου και της Ελλης. Οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί Τούρκοι προήλθαν από την στέπα και όταν ατένισαν για πρώτη φορά την γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου την ονόμασαν «Ασπρη» Πατρίδα. Oι σύγχρονοι Τούρκοι μπορεί να έχουν την Ανατολία, αλλά ουδόλως την Μεσόγειο και όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ απεδέχθη την συνθήκη της Λωζάννης το 1923, περιόρισε την τουρκική κυριαρχία στα 3 μίλια από της Ασιατικής ακτής, αν και νικητής.

Η Ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΠΑ

Η Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Με τη ΔΕΗ και τα γνωστά προβλήματα ρευστότητάς της να αντιμετωπίζονται ήδη αποφασιστικά από την κυβέρνηση και ένα νέο σχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ να έχει συμφωνηθεί με τον μεγαλομέτοχο Σπ. Λάτση (βλέπε άρθρο στο energia.gr, "Επιταχύνονται οι Διαδικασίες Ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ" στις 14/8), το επόμενο σοβαρό θέμα στον χώρο των αποκρατικοποιήσεων είναι αυτό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Καθώς αλλάζει σταδιακά το ενεργειακό μίγμα της χώρας προς όφελος των ΑΠΕ και με την υποχρεωτική μείωση της καύσης λιγνίτη, το φυσικό αέριο διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο  μερίδιο στην τελική ενεργειακή κατανάλωση (TFC), πράγμα που προσδίδει στη ΔΕΠΑ μια ιδιαίτερη αξία. 

Αποκατάστασις

Αποκατάστασις

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανήγγειλε την άρση των περιορισμών κινήσεως (εξαγωγής) κεφαλαίων από 1ης Σεπτεμβρίου ε.έ., που είχαν επιβληθή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)τον Ιούνιο του 2015 μαζί με το κλείσιμο των εμπορικών Τραπεζών , με απόφαση της κυβερνήσεως «Συριζανέλ» και σύμπραξη του «διοικητή» της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιαννάκη Στουρνάρα.Σκοπός του απιθάνου μέτρου  για χώρα της Ευρωζώνης (είχε δοκιμασθή πάλι παρανόμως στην περίπτωση της Κύπρου τον Μάρτιο 2013) ήταν να προστατεύσει τις Τράπεζες από μαζική ανάληψη των καταθέσεων. Οι αποταμιευτές όμως είχαν προφθάσει και αποσύρει τουλάχιστον 50 δις. ευρώ, όταν αντελήφθησαν ότι η ΕΚΤ είχε διακόψει την «Έκτακτη Χορήγηση Ρευστότητας» (ELA)

Το Όραμα και η Φάρσα

Το Όραμα και η Φάρσα

Η εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με το πόδι ανεβασμένο πάνω στο τραπεζάκι κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη κι αν έγινε στο πλαίσιο αστεϊσμού μεταξύ τους, προκάλεσε αντιδράσεις. Τα σχόλια πολλών Βρετανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ιδιαίτερα αρνητικά για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «αγενή» και «ντροπιαστική» την κίνησή του. «Ποτέ δεν ντράπηκε να υποδυθεί τον κλόουν στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του», ήταν το σχόλιο που συμπεριέλαβε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε ένα από τα τηλεγραφήματά του για την επίσκεψη Τζόνσον στο Παρίσι. Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό να κάνει κάτι τέτοιο ο Τζόνσον και όχι ότι η κίνησή του έγινε για αστείο

Το Εθνικό Έλλειμα Ενεργειακής Ασφάλειας

Το Εθνικό Έλλειμα Ενεργειακής Ασφάλειας

Τα τελευταία χρόνια, πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ειδήμονες επί των ενεργειακών, επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης ή της έναρξης κατασκευής μεγάλων ή μικρών έργων υποδομής, δεν χάνουν ευκαιρία  να αναφερθούν πως αυτά, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την ενεργειακή ασφάλεια να έχει αναδειχθεί ως το ιερό δισκοπότηρο της υποτιθέμενης (αλλά στην  πράξη, απροσδιόριστης) ενεργειακής μας πολιτικής.