Επιστήμη & Τεχνολογία

Ηλιακή Ενέργεια από το Διάστημα στη Γη με Ακτίνες Μικροκυμάτων

Ηλιακή Ενέργεια από το Διάστημα στη Γη με Ακτίνες Μικροκυμάτων

Η Mitsubishi Electric και η IHI πρόκειται να δαπανήσουν 20 δις ευρώ σε ένα σχέδιο για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με βάση το διάστημα. Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της ενέργειας στη γη με ακτίνες και έχει χρονικό ορίζοντα τριών δεκαετιών για την υλοποίησή του.

Παγκόσμιο Ρεκόρ για Ελληνικούς Ελέφαντες

Παγκόσμιο Ρεκόρ για Ελληνικούς Ελέφαντες

Ρεκόρ στο ρεκόρ έκαναν οι παλαιοντολογικές αποκαλύψεις των ερευνητών στη Μηλιά Γρεβενών. Ρεκόρ τα οποία καταχωρούνται στο περίφημο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους χαυλιόδοντες στον κόσμο.

Γυρνούν Πίσω το Ρολόι της Εξέλιξης

Γυρνούν Πίσω το Ρολόι της Εξέλιξης

Mε βάση την κρατούσα θεωρία ότι τα σημερινά πτηνά κατάγονται από τους δεινοσαύρους, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ένα καναδό παλαιοντολόγο έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αντιστροφής του μηχανισμού της εξέλιξης. Ο Χανς Λάρσον του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στον Καναδά πιστεύει ότι το γονιδίωμα των πτηνών περιέχει ακόμη και σήμερα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων που εξαφανίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Νέο SΟS για Κινδύνους από τα Κινητά

Νέο SΟS για Κινδύνους από τα Κινητά

«Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας» είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης με την υπογραφή 43 καταξιωμένων επιστημόνων από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι ερευνητές βάζουν στο στόχαστρο την Ιnterphone, τη μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα στον τομέα που όμως (αυτο)υπονομεύεται από συνεχείς καθυστερήσεις, και εφιστούν την προσοχή όλων μας.

Η Ηλεκτροκίνηση των Αυτοκινήτων «Μένει» από... Νεοδύμιο, Τέρβιο και Δυσπρόσιο!

Η Ηλεκτροκίνηση των Αυτοκινήτων «Μένει» από... Νεοδύμιο, Τέρβιο και Δυσπρόσιο!

Δεδομένη θεωρεί η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τη στροφή του κλάδου προς την «πράσινη» αυτοκίνηση. Η επικοινωνιακή καταιγίδα, που σημειωτέον ξεκίνησε με πολιτικές και όχι εταιρικές αποφάσεις- χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων που εξήγγειλε στις αρχές Αυγούστου ο Μπαράκ Ομπάμα - δεν έχει αφήσει αλώβητους τους καταναλωτές.

ΗΒ-SΙΑ: Η Μεγάλη Κυρία των Αιθέρων

ΗΒ-SΙΑ: Η Μεγάλη Κυρία των Αιθέρων

Το εντυπωσιακό ηλιακό αεροσκάφος αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας του ψυχιάτρου και αεροπλόου Μπερτράν Πικάρ και των ειδικών της ομάδας Solar Ιmpulse της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης. Το ΗΒ-SΙΑ, όπως ονομάστηκε, είναι ένα μονοθέσιο αυτόνομο αεροσκάφος ικανό να παραμείνει στους αιθέρες για μέρες

Στην Άβυσσο Κυνηγούν το Αρχαιότερο Πλάσμα

Στην Άβυσσο Κυνηγούν το Αρχαιότερο Πλάσμα

Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά και τη Βρετανία πιστεύει ότι στα βάθη της αβύσσου εξακολουθεί να ζει ένας μικρός θαλάσσιος οργανισμός η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από την εποχή της μετάβασης από τους «πρωτόγονους» οργανισμούς στις πιο πολύπλοκες μορφές ζωής. Πρόκειται για ένα ζώο το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Ρaleodictyon nodosum, έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό μιας μάρκας καζίνου και την ύπαρξή του τη γνωρίζαμε μόνο από απολιθώματα.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ Επενδύει σε “Ηλιακούς Δρόμους”

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ Επενδύει σε “Ηλιακούς Δρόμους”

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας χορήγησε πρόσφατα 100.000 δολάρια στην εταιρεία Solar Roadways προκειμένου να αναπτύξει φωτοβλταϊκά διαστάσεων 3 επί 3 μέτρα τα οποία ονομάζονται Ηλιακοί Δρόμοι και θα μπορούν να ενσωματώνονται στο οδικό δίκτυο, παρέχοντας έτσι ενέργεια. Επίσης, η νέα αυτή τεχνική θα μπορέσει να παρέχει τον απαραίτητο ηλεκτρισμό για τα φώτα των δρόμων και οι εμπνευστές της σκέφτονται και το ενδεχόμενο να ζεσταίνουν το οδόστρωμα ώστε να μην παγώνει.

«Τυπωμένα» Φωτοβολταϊκά Στοιχεία Προσφέρουν μια Φτηνή και Αποδοτική Λύση

«Τυπωμένα» Φωτοβολταϊκά Στοιχεία Προσφέρουν μια Φτηνή και Αποδοτική Λύση

Μέχρι τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εξάπλωση της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή τους. Πρόσφατα όμως, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας δίνει λύση προσφέροντας μια νέα τεχνολογία thin film με την οποία μπορούν να παραχθούν φτηνά ηλιακά στοιχεία αυτού του είδους τυπώνοντάς τα όπως μια εφημερίδα.

Η πιο Γρήγορη «Ατμομηχανή»

Η πιο Γρήγορη «Ατμομηχανή»

Ενα αυτοκίνητο βρετανικής κατασκευής που κινείται με ατμομηχανή κατέρριψε το ρεκόρ ταχύτητας που ίσχυε από το 1906 για τα οχήματα αυτού του είδους. Το Βρετανικό Αυτοκίνητο Ατμού, όπως ονομάστηκε, πέτυχε μέση ταχύτητα 225 χιλιομέτρων ανά ώρα στην αεροπορική βάση Εντουαρντς της Καλιφόρνια. Το προηγούμενο ρεκόρ των 204 χλμ. /ώρα ανήκε εδώ και 103 χρόνια στο Stanley Steamer

Το Τζετ Γίνεται 70 Ετών

Το Τζετ Γίνεται 70 Ετών

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια, στις 27 Αυγούστου 1939, λίγες ημέρες προτού τα στρατεύματα του Χίτλερ εισβάλλουν στην Πολωνία, πέταξε πρώτη φορά στον κόσμο το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο, το γερμανικό Ηeinkel 178. Τα τζετ γεννήθηκαν ως εργαλεία πολέμου, όμως χάρη σ΄ αυτά αναπτύχθηκε ο μαζικός τουρισμός. Ήταν 4 το πρωί της 27ης Αυγούστου 1939 στο Ροστόκ.

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Πατέρας της Σύγχρονης Αστρονομίας

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Ο Πατέρας της Σύγχρονης Αστρονομίας

Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564- 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Βελτίωσε το τηλεσκόπιο με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να «στραφεί» από τη Γη στον ουρανό και ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Κάνει τα Eπικίνδυνα Aπόβλητα Aόρατα!

Κάνει τα Eπικίνδυνα Aπόβλητα Aόρατα!

Εκατοντάδες είναι οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα πολλών βιομηχανιών και οι οποίες, αν καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορεί να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινογενέσεις, δηλητηριάσεις ή ανεπανόρθωτες βλάβες στο νευρικό σύστημα. Γι' αυτό και οι μέθοδοι κατεργασίας τους πρέπει να εξασφαλίζουν ότι αυτές οι ενώσεις δεν θα διαρρεύσουν στο περιβάλλον, κάτι που εγγυάται η αεριοποίηση πλάσματος: μια τεχνολογία που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στο εξωτερικό, για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων

Ηλιακά Κινητά Τηλέφωνα Προσφέρουν Λύση για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες

Ηλιακά Κινητά Τηλέφωνα Προσφέρουν Λύση για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες

Σε χώρες της Αφρικής όπως η Κένυα, παρατηρείται ένα αντιφατικό φαινόμενο: Από τη μια η αγορά κινητών τηλεφώνων ακμάζει και από την άλλη η έλλειψη υποδομής προκαλεί μεγάλες ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια για τους κατοίκους. Τη λύση για το πρόβλημα της φόρτισης των κινητών τηλεφώνων μπορεί να δώσει η αγορά ενός κινητού που θα φορτίζεται από τον ήλιο.

«Αόρατο» Ρωσικό Μαχητικό

«Αόρατο» Ρωσικό Μαχητικό

Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, το Sukhoi PAK-FA, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του. Ο γενικός διευθυντής της Sukhoi, πτέραρχος Μιχαήλ Πογκοσιάν, είπε: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η πρώτη πτήση να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2009. Η δημιουργία ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους συνοδεύεται πάντα από απροσδόκητα προβλήματα, τα οποία ελπίζω να έχουμε αντιμετωπίσει»

Ενα Βήμα πιο Κοντά στην Τεχνητή Ζωή

Ενα Βήμα πιο Κοντά στην Τεχνητή Ζωή

Η ομάδα του διάσημου γενετιστή Γκρεγκ Βέντερ, που είχε ολοκληρώσει την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DΝΑ, κατάφερε να μεταφέρει το DΝΑ ενός βακτηρίου σε ένα άλλο βακτήριο από το οποίο είχαν προηγουμένως αφαιρέσει το δικό του DΝΑ, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά μια μορφή ζωής που δεν υπήρχε έως σήμερα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κύτταρο ζύμης μέσα στο οποίο πραγματοποίησαν τις γονιδιακές αλλαγές στα βακτήρια.