Επιστήμη & Τεχνολογία

To Τράμπαντ αναβιώνει στην ηλεκτρική μορφή του

To Τράμπαντ αναβιώνει στην ηλεκτρική μορφή του

Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το θορυβώδες Τράμπαντ, αυτοκίνητο σύμβολο της Ανατολικής Γερμανίας, αναβιώνει στην ηλεκτρική του παραλλαγή, ένα πρωτότυπο της οποίας θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Τα Μέσα Μεταφοράς από το Μέλλον στο Μάστναρ του Αμπού Ντάμπι

Τα Μέσα Μεταφοράς από το Μέλλον στο Μάστναρ του Αμπού Ντάμπι

Tα οχήματα κάθε συστήματος PRT έχουν όλα τα περιβαλλοντικά οφέλη ενός οικολογικού μέσου μαζικής μεταφοράς: δεν εκλύουν ρύπους καθώς είναι ηλεκτροκίνητα, μειώνουν την ηχορύπανση και βοηθούν στην αποσυμφόρηση των δρόμων από τα Ι. Χ. Από την άλλη, διαθέτουν μοναδικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους δημόσιων συγκοινωνιών: επιτρέπουν στον επιβάτη τους να ταξιδεύει απευθείας στην επιθυμητή στάση, εκμηδενίζοντας επίσης τον χρόνο αναμονής.

Ο Μακρινός Απόηχος από τον Τοκετό του Σύμπαντος

Ο Μακρινός Απόηχος από τον Τοκετό του Σύμπαντος

Oι επιστήμονες που εργάζονται στα Παρατηρητήρια Βαρυτικών Κυμάτων Συμβολόμετρου Λέιζερ (LΙGΟ) κατάφεραν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και να ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα του Σύμπαντος 60 μόλις δευτερόλεπτα μετά τη δημιουργία του. Το πρόγραμμα LΙGΟ ασχολείται με τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων, αναδιπλώσεων του χωροχρόνου που έχουν προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας

Γερμανοί στη Σελήνη

Γερμανοί στη Σελήνη

Η ευρωπαϊκή εταιρεία ΕΑDS Αstrium, που ανάμεσα στα άλλα κατασκευάζει διαστημικά αντικείμενα (σκάφη, όργανα κτλ.), παρουσίασε τη μακέτα ενός διαστημοπλοίου (καλλιτεχνική απεικόνιση δεξιά) και ενός ρομπότ τα οποία σχεδίασε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης με την οποία βρίσκεται σε επαφή για την οργάνωση μιας μη επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη

Μόρια της Ζωής Βρέθηκαν σε Κομήτη

Μόρια της Ζωής Βρέθηκαν σε Κομήτη

Oλοκληρώθηκαν και οι επαναληπτικοί έλεγχοι των δειγμάτων που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Stardust» από τον κομήτη Wild 2 και επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός ορισμένων εκ των «πρώτων υλών» της ζωής. Το 2004 το «Stardust» είχε συλλέξει δείγματα από την ουρά του Wild 2 και δύο χρόνια αργότερα τα δείγματα αυτά έφτασαν στη Γη σε μεταλλικό δοχείο, το οποίο αποκολλήθηκε από το διαστημόπλοιο και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα. Στις αναλύσεις των δειγμάτων είχε εντοπιστεί η παρουσία ενός πρωτεϊνικού αμονιξέους, της γλυκίνης, που είναι το πιο συνηθισμένο από τα 20 πρωτεϊνικά αμινοξέα στη Γη

Έρευνα της ΙΒΜ για Μικροτσίπ Μορίων DNA

Έρευνα της ΙΒΜ για Μικροτσίπ Μορίων DNA

Η ΙΒΜ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μόρια DNA για την κατασκευή της επόμενης γενιάς μικροτσίπ. Οι τεχνητές αυτές δομές βιολογικών μορίων αποκαλούνται DNA οριγκάμι, από την ομώνυμη ιαπωνική χειροτεχνία και η έρευνά τους προωθείται από την ΙΒΜ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Τα «Μυστικά» της Γέφυρας Ρίου - Aντιρρίου

Τα «Μυστικά» της Γέφυρας Ρίου - Aντιρρίου

Αν τις ημέρες αυτές, κατά τη διέλευσή σας από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου προσέξετε κάποιους ανθρώπους να κρέμονται από τα καλώδιά της, σε ύψος εκατοντάδων μέτρων, μην παραξενευτείτε: αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος άλλωστε για την προσεκτική επιθεώρηση των καλωδίων, μια από τις σταθερά επαναλαμβανόμενες εργασίες στο πλαίσιο της συντήρησης της μεγαλύτερης καλωδιωτής γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο.

Λύθηκε το Μυστήριο των Περιοδικών «Εποχών των Πάγων» στη Γη

Λύθηκε το Μυστήριο των Περιοδικών «Εποχών των Πάγων» στη Γη

Οι επιστήμονες φαίνεται πως επιτέλους θέτουν ένα τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη τους σχετικά με τον βασικό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τις περιοδικές "εποχές των παγετώνων" στη Γη κατά τα τελευταία δυόμιση εκατομμύρια χρόνια. Οι αιτίες για τους πάγους που έρχονται και φεύγουν κατά περιόδους, συνδέονται τελικά με τις μικρές μεταβολές στην ηλιακή ακτινοβολία (και όχι στο διοξείδιο του άνθρακα), οι οποίες προκαλούνται από περιοδικές προβλέψιμες μεταβολές στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Αποκωδικοποίηση του Γονιδιώματος για Όλους

Αποκωδικοποίηση του Γονιδιώματος για Όλους

Ενας καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αποκωδικοποίησε ολόκληρο το γονιδίωμά του με κόστος όσο εκείνο ενός... αυτοκινήτου. Η νέα εξέλιξη, που κατεβάζει δραματικά το κόστος της διαδικασίας, αναμένεται να φέρει επανάσταση στην ιατρική, οδηγώντας σε εξατομικευμένες θεραπείες.

Απομακρύνεται η πιθανότητα εύρεσης ζωής στον Άρη;

Απομακρύνεται η πιθανότητα εύρεσης ζωής στον Άρη;

Πάνω που οι επιστήμονες άρχισαν να ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρουν ίχνη ζωής στον Άρη, μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη απομακρύνει ξανά αυτή την πιθανότητα, καθώς ανακάλυψε ότι το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του "κόκκινου πλανήτη" (μια από τις κυριότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν βιολογικές διαδικασίες σε εξέλιξη) συμπεριφέρεται απολύτως μυστηριωδώς και με τρόπο που δεν ευνοεί την ύπαρξη ζωής - τώρα ή στο παρελθόν.

«Τοξική Σούπα» ο Αρκτικός Ωκεανός

«Τοξική Σούπα» ο Αρκτικός Ωκεανός

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, ο Αρκτικός Ωκεανός μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια «τοξική σούπα», όπως τον χαρακτηρίζουν οι ειδικοί που μελετούν το φαινόμενο. Ερευνητές του κέντρου περιβαλλοντολογικών μελετών Νansen στη Νορβηγία αναφέρουν ότι ένα επιφανειακό κρύο ρεύμα, που είναι γνωστό ως Τranspolar Drift και διατρέχει κατά μήκος τον Αρκτικό Ωκεανό καθαρίζοντάς τον από διάφορες μολυσματικές ουσίες που φθάνουν ως εκεί, εξαφανίζεται εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Πιο Κοντά σε Πλανήτες με Ζωή

Πιο Κοντά σε Πλανήτες με Ζωή

Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη ΗΑΤ-Ρ-7b, τον οποίο εντόπισε σε απόσταση χιλίων ετών φωτός από εμάς το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε πριν από τέσσερις μήνες και με τα πανίσχυρα όργανά του έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να φωτογραφίζει με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα.

Οι Rolls Royce Μπαίνουν στην... Πρίζα

Οι Rolls Royce Μπαίνουν στην... Πρίζα

Στο μέλλον ο μόνος καπνός που θα βγαίνει από μια Rolls Royce θα είναι εκείνος από το... πούρο του πάμπλουτου ιδιοκτήτη της. Οπως ανακοίνωσε ο Τομ Περβς, επικεφαλής της διάσημης βρετανικής φίρμας, οι σχεδιαστές των πολυτελέστατων και πανάκριβων αυτοκινήτων «στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον και στον σεβασμό του περιβάλλοντος». Ετσι, δεν αποκλείεται να δούμε υβριδικές ή- και εδώ είναι η έκπληξη- «ακόμη και πλήρως ηλεκτροκίνητες» Rolls Royce.

Ο Επιταχυντής του CERN θα Επαναλειτουργήσει Συντηρητικά το Νοέμβριο, με τη Μισή Μόνο Ενέργειά του

Ο Επιταχυντής του CERN θα Επαναλειτουργήσει Συντηρητικά το Νοέμβριο, με τη Μισή Μόνο Ενέργειά του

Ο γιγάντιος υπόγειος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία περί τα μέσα του Νοεμβρίου φέτος, σε χαμηλότερο όμως -περίπου το μισό- επίπεδο ενέργειας από το αρχικά σχεδιαζόμενο, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Μυστήριο με το Μεθάνιο στον Πλανήτη Άρη

Μυστήριο με το Μεθάνιο στον Πλανήτη Άρη

Mια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη απομακρύνει την πιθανότητα εύρεσης ζωής στον πλανήτη Άρη, καθώς ανακάλυψε ότι το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη» (μια από τις κυριότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν βιολογικές διαδικασίες σε εξέλιξη) συμπεριφέρεται απολύτως μυστηριωδώς και με τρόπο που δεν ευνοεί την ύπαρξη ζωής - τώρα ή στο παρελθόν.