Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Πολλαπλές Όψεις του Τζιχαντισμού και το Παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ

Οι Πολλαπλές Όψεις του Τζιχαντισμού και το Παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Αλ ΚάινταΟσάμα μπιν Λάντεν η αισιοδοξία όσων διέβλεπαν κάμψη των τρομοκρατικών ενεργειών και υποχώρηση του φονταμενταλισμού διαψεύδεται πανηγυρικά.

Σε Πανικό η Κυβέρνηση για την Προμήθεια Φυσικού Αερίου

Σε Πανικό η Κυβέρνηση για την Προμήθεια Φυσικού Αερίου

Σε χθεσινή επιστολή του προς τον Επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν κ.Gunther Oettinger, την οποία και δημοσιοποίησε το energia.gr (εδώ) ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης θέτει υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας τους ερχόμενους μήνες, ήδη από τον Οκτώβριο, λόγω της προβλεπόμενης αδυναμίας εφοδιασμού της με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Η Εκλογή του Σουλτάνου;

Η Εκλογή του Σουλτάνου;

Η σχετικά εύκολη επικράτηση του χαρισματικού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες τουρκικές προεδρικές εκλογές με λαϊκή ψήφο ασφαλώς σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση αφορά τη δυσκολία συγκατοίκησης ενός δυναμικού και με διάθεση ενεργού εμπλοκής στη διακυβέρνηση της χώρας, παρά τις περιορισμένες προβλεπόμενες αρμοδιότητες, προέδρου και ενός πρωθυπουργού που, τύποις τουλάχιστον, έχει την ευθύνη και τις εξουσίες.

Γιατί οι Κούρδοι Δεν Θα Ανακηρύξουν Σύντομα Κράτος

Γιατί οι Κούρδοι Δεν Θα Ανακηρύξουν Σύντομα Κράτος

Μέχρι πριν από μια 10ετία, οι Κούρδοι στιγματίζονταν ως τρομοκράτες και παρίες του κόσμου, σφαγιαζόμενοι και κατακρεουργούμενοι από τους Τούρκους ή από τον αιμοσταγή Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ. Μετά τη συμμαχική επιχείρηση του 2003 για την εκδίωξη του Ιρακινού δικτάτορα, ένα μνημειώδες λάθος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ερντογάν, έδωσε τη χρυσή ευκαιρία στους Κούρδους. Ο Ερντογάν αρνήθηκε διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία προς το Βόρειο Ιράκ, για να χτυπήσουν τον Χουσεΐν.

Οι Σύγχρονες Συγκρούσεις Δικαιώνουν τον Κλαούζεβιτς

Οι Σύγχρονες Συγκρούσεις Δικαιώνουν τον Κλαούζεβιτς

Ο περίφημος γερμανός θεωρητικός του πολέμου του 18ου αιώνα Καρλ φον Κλαούζεβιτς όρισε τον πόλεμο ως τη συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και, όπως ο αρχαίος στρατηγιστής Σουν Τζου, έλεγε ότι όποιος επιθυμεί την ειρήνη πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πόλεμο. Καθώς ο σύγχρονος κόσμος καθίσταται περισσότερο ταραχώδης -όπως φαίνεται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, το συνεχιζόμενο χάος στη Μέση Ανατολή και την αυξανόμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Ασία -, αυτός ο συλλογισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος.

Ἰσοτιμία τοῦ Εὐρώ

Ἰσοτιμία τοῦ Εὐρώ

Ι Δημοσιεύτηκαν στοιχεία β’ τριμήνου. Η Ιταλία ἐπισήμως ἐπανῆλθε σέ ὕφεση. Ἡ Γερμανία σημείωσε ἀρνητική ἐπίδοση κατά μεῖον (-) 0,2%. Ἡ Γαλλία παρουσίασε μηδενική ἀνάπτυξη. Ἡ γερμανική πτώση φαίνεται συγκυριακή. Φαίνεται ἀπότοκη τοῦ ἐμπορικοῦ της ἀποκλεισμοῦ ἀπό τήν ρώσικη ἀγορά. Τό ἀποτέλεσμα τῶν ἄλλων δύο εἶναι ἀνησυχητικό γιά την εὐρωπαϊκή ὑπόθεση. Οἱ χῶρες εἶναι συνιδρύτριες και τῆς ΕΟΚ καί τῆς Εὐρωζώνης (!!!).

Η Αλήθεια για τις Αμερικανικές Εξαγωγές Πετρελαίου και Φ.Αερίου

Η Αλήθεια για τις Αμερικανικές Εξαγωγές Πετρελαίου και Φ.Αερίου

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επερχόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ και πώς αυτή θα επιφέρει, εάν δεν το έχει ήδη πράξει, ουσιώδεις αλλαγές στον διεθνή προσανατολισμό της υπερδύναμης. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι αποδίδουν την έλλειψη ενδιαφέροντος της Ουάσινκτον για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική στο γεγονός ότι ολοένα και λιγότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από εισαγόμενα καύσιμα. Και μπορεί σε ότι αφορά το Φυσικό Αέριο πράγματι οι ΗΠΑ, με την συμβολή του Καναδά, να παρουσιάζουν αυτή την στιγμή ένα πλεόνασμα στην παραγωγή του αερίου. Όμως αυτό δεν ισχύει καθόλου στην περίπτωση του αργού πετρελαίου και των προιόντων του, όπου οι ΗΠΑ παραμένουν, και θα εξακολουθήσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να είναι ελλειμματικές και άρα να εξαρτώνται σ’ένα μεγάλο βαθμό από εισαγωγές.

Έμμεσες οι Πρώτες Αντιδράσεις για την De Facto Ανακήρυξη ΑΟΖ Νοτίως της Κρήτης

Έμμεσες οι Πρώτες Αντιδράσεις για την De Facto Ανακήρυξη ΑΟΖ Νοτίως της Κρήτης

Όπως πρώτο ανέφερε το energia.gr σε άρθρο του στις 4/8, η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την ανακοίνωση για τον 2ο Γύρο Παραχωρήσεων, έδωσε στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες όλων των θαλάσσιων οικοπέδων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αυτά νοτίως της Κρήτης, δηλαδή τα blocks 12 έως 20.

Νετανιάχου-Ομπάμα 1-0

Νετανιάχου-Ομπάμα 1-0

Σπάνια οι προσωπικές σχέσεις ηγετών χωρών γίνονται πρωτοσέλιδο θέμα στις εφημερίδες. Κι όμως, οι σχέσεις των Ομπάμα και Νετανιάχου έχουν χειροτερεύσει τόσο πολύ -ποτέ δεν ήταν χειρότερες- που αποτελούν θέμα εκτενών αποκαλυπτικών ρεπορτάζ στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.

Η Επικίνδυνη Εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους

Η Επικίνδυνη Εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους

Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε άλλο ένα γεγονός που αύξησε την ανησυχία των παρατηρούντων. Το Ισλαμικό Κράτος επετέθη στο Λίβανο και κατέλαβε μια πόλη. Έτσι το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται πλέον στη Συρία ,στο Ιράκ ,στο Λίβανο ,και έπεται συνέχεια.

Ψυχροπολεμικές Εξελίξεις

Ψυχροπολεμικές Εξελίξεις

Ο νέος ψυχρός πόλεμος ἄρχισε στήν Συρία. Οἱ δυτικοί ἀρνήθηκαν τελειωτικά τό 2012 νά ἐξοπλίσουν τους ἀντάρτες. Φοβήθηκαν ὅτι τά ὅπλα θά κατέληγαν σέ φανατικούς ἰσλαμιστές (τρομοκράτες). Ἡ ἐκτίμηση δείχθηκε ἐσφαλμένη.

Κλιμάκωσις τῆς Κρίσεως στήν Μέση Ἀνατολή

Κλιμάκωσις τῆς Κρίσεως στήν Μέση Ἀνατολή

Μπορεί άραγε να φαντασθεί κανείς ποιες θα ήσαν σήμερα οἱ ἐξελίξεις στήν Μέση Ἀνατολή, σέ περίπτωση πού τό καθεστώς Ἄσσαντ εἶχε ἀνατραπῆ στήν Συρία;

Το Αίνιγμα των Αγορών: Ηρεμία εν μέσω Γεωπολιτικής Καταιγίδας

Το Αίνιγμα των Αγορών: Ηρεμία εν μέσω Γεωπολιτικής Καταιγίδας

Μία ατελείωτη σειρά από σοβαρές και ιδιαίτερα θανατηφόρες συγκρούσεις, εάν κρίνουμε από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ευρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα κυρίως στην Μέση Ανατολή, στον Ρωσο- Ουκρανικό άξονα, στην Βόρειο Αφρική αλλά και στην Κίνα.

Ενδείξεις Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας Αλλά οι Προκλήσεις Παραμένουν...

Ενδείξεις Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας Αλλά οι Προκλήσεις Παραμένουν...

Η ελληνική οικονομία δύο χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης, με την άνοδο των spreads στις 2.980,6 μονάδες βάσης, τον Iούνιο του 2012, λόγω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και των σεναρίων για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα (Grexit), εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Παρά τη μεγάλη μείωση του AEΠ της οικονομίας και την εφαρμογή της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει πραγματοποιήσει ανεπτυγμένη οικονομία μετά το 1980, τα μακροοικονομικά μεγέθη αντανακλούν πλέον τη σταθεροποίηση της οικονομίας

BRICS: Μια Παγκόσμια Δύναμη Γεννήθηκε

BRICS: Μια Παγκόσμια Δύναμη Γεννήθηκε

Το 2001 ο αποχωρών Πρόεδρος της Goldman Sachs, οικονομολόγος Jim O'Neill βάπτισε τις Οικονομίες της Βραζιλίας ,της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας BRIC χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο αυτό για να δηλώσει την στροφή της παγκόσμιου οικονομικής δύναμης από τις ανεπτυγμένες Οικονομίες των G-7 στις τέσσερεις μεγάλες των αναπτυσσόμενων Οικονομιών. Σε αυτές προστέθηκε και η Νότιος Αφρική και έτσι έγιναν BRICS

Ώρα των Κούρδων: Καταδίωξη ISIL, Sτόχος ‘Μοσούλη’, Όλοι Χαρούμενοι…

Ώρα των Κούρδων: Καταδίωξη ISIL, Sτόχος ‘Μοσούλη’, Όλοι Χαρούμενοι…

Δραματικές ώρες περιμένουν την περιοχή του Ιράκ και της Συρίας, αφού οι Κούρδοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση με στόχο την πλήρη εξάρθρωση του ISIL ενώ έχουν θέσει ως στόχο και τον έλεγχο της Μοσούλης, με ότι αυτό συνεπάγεται σε τακτικό, στρατηγικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός παράγοντας εμπλέκεται σε αεροπορικά πλήγματα με πρόσχημα την απειλή σε βάρος του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και άλλων υπηρεσιών που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή