Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Σκόπελοι για την ΑΟΖ με τη Συμφωνία Αθήνας  Καΐρου - «Κλειδί» η Κύπρος

Οι Σκόπελοι για την ΑΟΖ με τη Συμφωνία Αθήνας Καΐρου - «Κλειδί» η Κύπρος

Η ανατροπή του Μόρσι και η εχθρική στάση του Ερντογάν απέναντι στη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου είναι φανερό ότι οδήγησαν τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κάιρο σε αλλαγή στάσης στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα. Οπως προέκυψε από τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Κάιρο - Βενιζέλου και Φάχμι- η αιγυπτιακή πλευρά δεν επικαλείται πλέον την εμπλοκή τρίτης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας, που ήταν το κύριο επιχείρημά της μέχρι σήμερα, για να αρνείται τη διαβούλευση με την Αθήνα

Προβλήματα στην Ενεργειακή Διασύνδεση των Νησιών

Προβλήματα στην Ενεργειακή Διασύνδεση των Νησιών

Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στην επικαιρότητα, με τη διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, το θέμα της ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων νήσων και ευρύτερα των νήσων του Αιγαίου. Το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας-Φυσικής Ωκεανογραφίας (Ε.ΘΑ. ΓΕ.Φ.Ω.), μέλος του Δικτύου εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πατρών «ΩΚΕΑΝΟΣ», με την 35ετή πείρα που έχει στις θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες διασκόπησης του πυθμένα, παρουσιάζει τη δική του άποψη για τα προαναφερθέντα έργα

Le Monde: Σεισμοί Xωρίς Iστορικό Προηγούμενο Είναι Πιθανοί στην Ευρώπη

Le Monde: Σεισμοί Xωρίς Iστορικό Προηγούμενο Είναι Πιθανοί στην Ευρώπη

«Πολλά μένει να γίνουν για να βελτιωθεί η εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου». Ο Φαμπρίς Κοτόν (Fabrice Cotton), καθηγητής σεισμολογίας στο «πανεπιστήμιο Ζοζέφ Φουριέ» («Γκρενόμπλ 1») συμμετέχει στην ομάδα των 50 επιστημόνων που μόλις εκπόνησαν τους πρώτους ευρωπαϊκούς χάρτες σεισμικής επικινδυνότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE («εναρμόνιση σεισμικού κινδύνου στην Ευρώπη»)

Η Συριακή Καμπή

Η Συριακή Καμπή

Στις αρχές του 17ου αιώνα, οι πλούσιες ισχυρές περιοχές οι οποίες συγκροτούν την σημερινή Γερμανία σπαράσσονταν από θρησκευτικούς πολέμους. Οι καταστροφές και οι αγριότητες είχαν φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση· φθονούσαν τους προγόνους των σημερινών περιφρονημένων Βαλκανίων λαών οι οποίοι ζούσαν υπό την οθωμανική ειρήνη

Η Στρατηγική Ομπάμα στη Συρία

Η Στρατηγική Ομπάμα στη Συρία

Ξενίζει πολλούς η αμφιθυμία με την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζει την προοπτική στρατιωτικής επεμβάσεως στη Συρία. Ακόμη και ενώπιον μιας -κατά τις αμερικανικές αρχές- αποδεδειγμένης χρήσεως χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, ο πρόεδρος Ομπάμα προτίμησε να παραπέμψει το ζήτημα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Υστερούμε Δραματικά  στις Εξαγωγές

Υστερούμε Δραματικά στις Εξαγωγές

Η καραμέλα της εξωστρέφειας και της ανόδου των εξαγωγών πιπιλίζεται πολύ εύκολα, αλλά επί του προκειμένου τί συμβαίνει; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αν και πολύ ζωτική για την ελληνική οικονομία, δεν είναι από τις ευκολώτερες. Διότι, συνολικά, η Ελλάδα –αν και ενσωματωμένη για τα καλά στην αποκαλούμενη ελεύθερη οικονομία εξήντα χρόνια τώρα– είναι ίσως η πιο εσωστρεφής από τις αναπτυγμένες οικονομίες

Διάχυτη η Νευρικότητα στις Αγορές Πετρελαίου Λόγω Συρίας και Στενότητας στην Παραγωγή

Διάχυτη η Νευρικότητα στις Αγορές Πετρελαίου Λόγω Συρίας και Στενότητας στην Παραγωγή

Με την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ χθες το βράδυ από την Συρία, όταν διέσχισαν τα σύνορα προς τον Λίβανο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ στην Συρία.

Τι Απέμεινε από την Αραβική Ανοιξη

Τι Απέμεινε από την Αραβική Ανοιξη

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο ενίσχυσαν τη θέση όσων αντιμετώπιζαν εξαρχής με περιφρονητική διάθεση ή αίσθηση ματαιότητας τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη. Παρόμοιες διαθέσεις μοιράζονται, παραδόξως, άνθρωποι που βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος: συντηρητικοί, που είναι έτοιμοι να δουν στο τέλος κάθε λαϊκής εξέγερσης την οικονομική κατάρρευση, το πολιτικό χάος και την ηθική εξαχρείωση, αλλά και αριστεροί, οι οποίοι εύκολα διακρίνουν πίσω από κάθε κίνημα που δεν ανταποκρίνεται στα δικά τους στερεότυπα τον δάκτυλο της Αμερικής ή των διεθνών ελίτ του χρήματος

Η Πυρηνική Ενέργεια Αξίζει μια Δεύτερη Ευκαιρία

Η Πυρηνική Ενέργεια Αξίζει μια Δεύτερη Ευκαιρία

Ορυχείο Ροσέλ στο Ουαϊόμινγκ. Κοιτάω από την άκρη ενός γκρεμού ένα κοίτασμα άνθρακα περίπου 25 μέτρα βαθύ, το οποίο τρέχει κατά μήκος ενός χάσματος βαθιά μέσα στη γη. Ένα τεράστιο νύχι απομακρύνει ένα κομμάτι του και το εναποθέτει σε ένα τεράστιο φορτηγό.

Συγκρούεται η Λιτότητα με την Ανάπτυξη;

Συγκρούεται η Λιτότητα με την Ανάπτυξη;

Συχνά τίθεται, εντός και εκτός Ελλάδας, το δίλημμα: λιτότητα ή ανάπτυξη. Ας δούμε εάν το δίλημμα αυτό είναι υπαρκτό και σε ποιόν βαθμό, ξεκινώντας με την αποσαφήνιση των όρων. Η «λιτότητα» είναι, κατ’ αρχάς, η ιδιότητα του λιτού, δηλαδή του έχοντος μόνο τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς οποιαδήποτε πολυτέλεια, του απλού και απέριττου. Στην οικονομία, όμως, λιτότητα σημαίνει την οικονομική εκείνη πολιτική που περιορίζει τις ανάγκες και τις δαπάνες του κράτους (με σκοπό την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την ανάκαμψη της οικονομίας).

Ο Νέος Ρόλος μας στην Μεσόγειο

Ο Νέος Ρόλος μας στην Μεσόγειο

Τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι θετικά, αλλά είναι και πολύ συγκεκριμένα. Και είναι κατά βάσιν μηνύματα πολιτικά. Κάτι που δυστυχώς, μας είναι πλέον πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε, αφού στην ευρωπαϊκή παράκρουση την οποία βιώνουμε έχουμε βάλει στην πρωτοκαθεδρία μια πολύ στενή θεώρηση της οικονομίας και πιστεύουμε ότι αυτή καθορίζει και την πολιτική

Ρεαλιστική Πολιτική για Σουέζ και Αίγυπτο

Ρεαλιστική Πολιτική για Σουέζ και Αίγυπτο

Ένα από τα παράδοξα του κόσμου μας, του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, είναι η προώθησις της πολυτισμικότητος στις κοινωνίες μας, την στιγμή κατά την οποία επιδιώκουμε την καθιέρωση μιας μονοδιάστατης πολιτικής κουλτούρας σε όλες τις χώρες του πλανήτου. Αυτή βεβαίως η αντίληψις έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις αρχές του εθνικού κράτους, αλλά και προς την ιστορικώς αποδεδειγμένη πραγματικότητα της διαφορετικότητος του χαρακτήρος των εθνών.

Όχι στη Δολοφονία της Επανάστασης στην Τυνησία

Όχι στη Δολοφονία της Επανάστασης στην Τυνησία

Εξι μήνες μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ, εκείνη του Μοχάμεντ Μπράχμι, βουλευτή της αριστεράς, στις 25 Ιουλίου διαπράχθηκε την στιγμή που οι Τυνήσιοι είχαν σχεδόν φθάσει στο τέλος της διαδικασίας κατάρτισης του Συντάγματος και προετοιμασίας των επόμενων εκλογών.

Οι Κρίσιμες Υποδομές των Νησιών, Ρεύμα και Νερό

Οι Κρίσιμες Υποδομές των Νησιών, Ρεύμα και Νερό

Τα νησιά με την μοναδική ομορφιά τους δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού κατά την θερινή περίοδο με πολύ θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά και οι υποδομές. Οι κρίσιμες υποδομές εδώ είναι κυρίως η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού και ακολουθούν οι άλλες υποδομές όπως συγκοινωνίες και άλλες.

Νέος Γεωπολιτικός Ρόλος για την Ελλάδα

Νέος Γεωπολιτικός Ρόλος για την Ελλάδα

Παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, η χώρα μας επανέρχεται στο γεωπολιτικό της περιβάλλον, διεκδικώντας με αξιώσεις και πειστικά επιχειρήματα νέο ρόλο, αφήνοντας πίσω την απομόνωση στην οποία τα τελευταία χρόνια την οδήγησε η εσωστρέφεια και η ιδιαίτερα αρνητική της ψυχολογία.

Αίγυπτος, Ένα Αποτυχημένο Κράτος;

Αίγυπτος, Ένα Αποτυχημένο Κράτος;

Οι αδικημένοι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και οι περιχαρείς διαδηλωτές που ώθησαν τον στρατό να τον απομακρύνει έχουν διαιρέσει την Αίγυπτο σε δύο ασυμβίβαστα στρατόπεδα, που και τα δύο αντανακλούν και ενισχύουν τα βαθύτερα προβλήματα της χώρας. Πράγματι, η Αίγυπτος είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό μια ακυβέρνητη χώρα, που ζει από γενναιόδωρες ξένες ελεημοσύνες.